Diari Més

Castells

Les colles tarragonines, candidates a acollir una prova pilot de contagis

Organitzat per la URV i la Coordinadora de Colles Castelleres, l'estudi es farà al Camp de Tarragona

L'acte comptarà amb dues taules rodones.

Científics i personalitats del món casteller aborden l'impacte de la pandèmia en el futur dels castellsURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya va anunciar ahir la posada en marxa d'una prova pilot abans de l'estiu per avaluar el grau de contagi d'una possible temporada castellera. El Procicat n'estudiarà la viabilitat i pronunciarà el veredicte durant la segona quinzena de març. L'estudi, que coorganitzarà Cultura juntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Càtedra URV per a l'estudi del fet casteller, comptarà amb una mostra de, com a mínim, 450 castellers. Amb diversos detalls encara per tancar, algunes colles del Camp de Tarragona seran les protagonistes d'aquesta prova pilot que ajudarà a preparar el retorn de l'activitat castellera. L'estudi es realitzarà durant sis assajos d'una hora amb l'ús previ de tests d'antígens i grups estables.

Ara per ara, la prova pilot depèn de l'autorització del Procicat, i ja és vista amb bons ulls per les delegacions tarragonines del Govern i d'Interior. Si l'organisme sanitari dona llum verda, s'acabarà de definir l'estudi. Aleshores es podrà determinar el pressupost –a càrrec principalment de Cultura– «i sabrem el nombre de testos disponibles, el radi d'acció i els mínims de la mostra», detallava Cristina Sánchez. La directora de la coordinadora explicava que la tria de les colles també dependrà de tancar la logística i avisava que «si les colles no poden acabar de garantir els membres, no podran formar part de l'estudi».

Les formacions del Camp acolliran la prova pilot de contagis, sent les quatre de la ciutat de Tarragona les que tenen més números, per la proximitat entre elles. «Si l'estudi és més ample, millor», matisava Francesc Díaz. El director de la Càtedra URV per a l'estudi del fet casteller explicava les diferents possibles combinacions per completar la mostra. Per exemple, «amb una colla petita, una mitjana i una gran tindríem una representació de les colles del país». Sobre la taula també hi ha l'opció que dues entitats facin assajos amb 150 membres –sempre els mateixos–, i dues més amb 75.

La satisfacció des de la Universitat Rovira i Virgili era destacable. «Al sud de Catalunya vivim els castells de forma molt intensa i és una molt bona iniciativa per poder preparar el retorn als assajos de forma racional, eficient i amb els mínims riscos», deia Díaz. El director de la Càtedra assimilava la prova al concert que es va fer a la Sala Apolo de Barcelona.

Les colles, a l'expectativa

L'anunci de l'estudi per part de la conselleria de Cultura va agafar per sorpresa les colles del Camp de Tarragona. La cautela va ser la tònica entre les formacions. Entre les de la ciutat, el president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Sergi Crespo, defensava que «és un projecte molt interessant per la cultura popular. Nosaltres estaríem encantats a col·laborar per a ajudar a reprendre els castells i fer ciència». Des dels Xiquets de Tarragona, el cap de colla, Alfredo González, deia que encara no ho havien valorat portes endins, però que era «positiu, tot el que sigui treballar per tenir una represa ràpida, endavant». El cap de colla de Sant Pere i Sant Pau, David Lobo, veia amb bons ulls l'anunci sempre que «es treballi amb seny», i va recalcar que s'havia de veure «no com un privilegi, sinó com una responsabilitat». Per la seva banda, Josep Ramon Tules, president dels Xiquets del Serrallo, ho veia «una mica precipitat», i que «si donen les mesures necessàries i l'índex ha baixat, i no hi ha perill, farem el que digui el Procicat».

Les colles de Valls també estaven a l'expectativa. Albert Pedret, president de la Colla Vella, assegurava que estaven «a disposició de col·laborar» amb un estudi «molt positiu i necessari». La presidenta de la Colla Joves, Montse Solé, era més prudent: «Tot el que es pugui fer per retornar amb la màxima celeritat i seguretat ho veiem amb bons ulls, però ho hem de valorar bé i anar pas a pas». Per la seva banda, Xiquets de Reus també anava amb peus de plom, tal i com explicava la presidenta, Eva Oliva: «Ho veiem bé, però ens ha agafat per sorpresa i ho hem de valorar».

tracking