Diari Més

Empresa

El comerç de la demarcació aixecarà la persiana dissabte contra el tancament

Pimec Tarragona adverteix que prop d'un 30% els comerciants estan al límit i que començaran a tancar els seus negocis després de Setmana Santa

Tomàs Sierra, Florenci Nieto, Juli Vilaplana i Jacint Pallejà durant l'anunci de protesta de dissabte.

El comerç de la demarcació aixecarà la persiana dissabte contra el tancamentGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pimec Tarragona, juntament amb les associacions de comerciants de Tarragona, Reus, Cambrils i Salou, ha organitzat un acte reivindicatiu per aquest pròxim dissabte dia 13 de març, de 10 a 14 hores, amb el qual reclamaran a la Generalitat que permeti al comerç poder obrir els caps de setmana. Des de la patronal, asseguren que molts empresaris i autònoms es troben en una situació límit i alerten que després de Setmana Santa molts establiments tancaran. Estimen que la xifra de negocis que no sobreviurà a la crisi econòmica derivada de la pandèmia està al voltant del 30%.

L'acció d'aquest dissabte, sota el títol Reobrim el comerç, també els caps de setmana, consistirà en aixecar la persiana dels negocis per reclamar que «ens deixin treballar», però recorden als comerciants que col·loquin una taula o un precinte a la porta per evitar que ningú entri als locals i complir així amb la normativa establerta, ja que el que sí que es permet és obrir per recollir les comandes fetes prèviament. Animen a tots els establiments de la demarcació i de Catalunya a adherir-se a l'acte de protesta i al manifest, amb una recollida de signatures, la qual entregaran a la Generalitat per fer pressió i que es permeti la reobertura del comerç els dissabtes de manera immediata.

El president de Comerç de Pimec Tarragona, Florenci Nieto, ha explicat que, a nivell espanyol, el 98,8% de la contractació laboral la genera la petita i la mitjana empresa i que, a nivell de Catalunya, un 40% dels autònoms ja no treballa. Pel que fa a Tarragona, ha explicat que el 30% dels comerços estan en una situació límit i que després de Setmana Santa començaran a tancar, ja que els preocupa que les mesures d'aquells dies restringiran molt la mobilitat. «Desgraciadament, molts empresaris significatius del comerç estan anant a Càritas a demanar una bossa de menjar per alimentar a la seva família, no sé a què estem jugant», sostenia Nieto, que ha afegit que «estem dient prou, això s'ha d'acabar immediatament».

En l'anunci d'aquest acte també hi han participat associacions de comerciants de Salou, Reus i Cambrils, on ja es va fer un acte de protesta similar dissabte passat. Per la seva banda, Jacint Pallejà, president del Tomb de Reus, ha posat èmfasi que tant a la seva ciutat com als municipis de costa, «no poder obrir el dissabte ens fa mal, i no és el mateix el mal que ens pot fer el mes de gener com el que ens pot fer a la primavera, quan tenim més incidència en la nostra facturació». Paral·lelament, Pallejà també destacava que no és el mateix un municipi petit, que un de mitjà, que un de gran, per la qual cosa demanava «mesures quirúrgiques» per part de l'administració, és a dir, que les restriccions s'adaptin a les realitats de la pandèmia en cada territori. Finalment, Pallejà sosté que «estem en una situació millor que la de fa un any, des del punt de vista epidemiològic, però des del punt de vista econòmic això s'està complicant, i creieu-me, és molt més fàcil ajudar a no tancar un establiment que no pas ajudar-lo que torni a obrir».

Per la seva banda, Juli Vilaplana, president de Shopping Salou, ha assenyalat que, en els municipis de costa, «la majoria de les vendes es fan en cap de setmana, a diferència d'una ciutat d'interior, ja que hi ha més mobilitat». A més, ha denunciat que pateixen un greuge comparatiu. «No és cert que el cap de setmana tu no puguis comprar productes no essencials, només cal anar a qualsevol superfície d'alimentació, que obren els dissabtes, per adonar-te que pots comprar els productes que no pots comprar al petit comerç perquè està tancat», lamentaVilaplana.

En aquesta línia, els representants del sector a la zona han criticat també que en grans centres comercials coneguts del territori, que obren perquè els clients puguin recollir la comanda feta prèviament per Internet o per telèfon, acaben permetent l'entrada de la gent i aquesta adquireix productes a l'interior de l'establiment. Per la seva banda, Nieto, ha assegurat que Pimec ha posat el seu equip jurídic a disposició dels comerciants i que ja s'han presentat diverses denúncies contra l'administració perquè no se'ls permet treballar. «Arribarem fins a les últimes conseqüències», ha afegit.

Finalment, Tomàs Sierra, president de la Unió de Botiguers de Cambrils, ha demanat «que tots els comerços de Catalunya se sumin a aquesta reivindicació». Sierra ha posat èmfasi en el fet que els establiments que s'adhereixin a la iniciativa col·loquin alguna mena d'obstacle, una taula o un precinte a l'entrada, de manera que ningú pugui entrar i es demostri de manera clara que es compleix la normativa. Segons Sierra, en l'acte que es va fer a Cambrils dissabte, «un parell de comerços van ser tancats per la policia perquè no havien posat cap impediment a l'entrada».

tracking