Diari Més

Urbanisme

La nova pèrgola de la Corsini estarà acabada durant aquest estiu

El projecte guanyador, 'Umbracle', ha estat el de l'empresa gallega SEA Arquitectos i satisfarà una llarga reclamació veïnal

Recreació virtual del projecte 'Umbracle' de l'estudi SEA Arquitectos SLP.

El projecte 'Umbracle' guanya el concurs per humanitzar la plaça Corsini de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova pèrgola de la plaça Corsini de Tarragona estarà acabada durant l'estiu. Les obres de la nova zona d'ombra, que s'ubicarà just a l'altra banda del Mercat Central, començaran un cop s'hagin fet els darrers ajustaments tècnics i redactat i licitat el projecte. La proposta Umbracle de l'empresa d'A Coruña SEA Arquitectos SLP s'ha endut el concurs públic d'entre un total de 34 propostes. La decisió la va prendre el jurat format per dos representants de l'Ajuntament, dos de Mercats de Tarragona, un de l'Associació de Veïns Tarragona Centre i dos de la demarcació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. La pèrgola de vegetació enfiladissa, que inclourà bancs de granit amb jardineres, donarà resposta a una llarga reclamació veïnal, que exigia donar vida, color i ombra a una plaça molt despullada després de desaparèixer el Mercat provisional.

La proposta presentada pels gallecs Aleix Salazar, Guillermo Pomar i Carlos Graña per humanitzar la plaça Corsini va ser la més ben valorada d'entre la trentena de projectes concursants. La pèrgola, que hauria d'estar llesta per l'estiu, anirà dels extrems dels carrers Soler a Canyelles, i una mica entrada dins la plaça. D'aquesta manera, no s'afectarà el pas dels vehicles d'emergència i no es destorbaran les terrasses dels bars. Alhora es podrà mantenir l'espai ocupat pel mercadet ambulant i a vegades per fires i actes culturals.

El tribunal va valorar que Umbracle proposés una àmplia zona d'ombra a través d'una estructura poc agressiva amb l'entorn i lleugera arquitectònicament. A més, el projecte de SEA Arquitectos ASP preveu disposar d'il·luminació de baix consum en l'eix estructural de la nova pèrgola. Per la seva banda, la proposta L'Envelat va rebre la segona millor puntuació i Emplaça't i Teranyina van empatar en la tercera posició. Amb la voluntat de premiar equitativament els dos projectes que van obtenir la mateixa millor tercera puntuació, el tribunal va acordar atorgar dos tercers premis. Mercats de Tarragona impulsaran en els propers dies una exposició pública per tal que la ciutadania pugui conèixer els projectes presentats.

Una demanda veïnal

La construcció de la pèrgola donarà resposta a un llarg reclam veïnal. «Convertir la plaça Corsini en un espai públic més amable on la ciutadania sigui la principal protagonista» ha estat el principal objectiu segons Dídac Nadal. El president de Mercats de Tarragona ha explicat que amb Umbracle es disposarà «d'una plaça Corsini amb zones d'ombra, espais verds i nou mobiliari urbà, humanitzant aquest eix vertebrador del centre de la ciutat», cosa que demanaven els veïns de la zona des que l'espai va ser remodelat un cop acabada la reforma del Mercat Central.

Des de l'Associació de Veïns Tarragona Centre han valorat molt positivament que es posés fil a l'agulla a les seves demandes. «La intenció era fer ombra. El com ja no el podíem exigir, nosaltres. Estem agraïts per haver-nos fet partícips de la decisió. Només volíem que la Corsini no fos tan dura», ha explicat Eulàlia Lozano en declaracions al Diari Més. La vocal de la junta veïnal confessava que la proposta que més els agradava és la que va quedar en segona posició, però que l'associació «només es guiava per estètica, i hi ha molts altres condicionants, sobretot arquitectònics». «Estem totalment d'acord amb el projecte guanyador», ha recalcat si més no Lozano.

Tot i la satisfacció per disposar de la pèrgola durant l'estiu, l'Associació de Veïns Tarragona Centre trobava a faltar més actuacions a la Corsini, segons Eulàlia Lozano: «Seguirem insistint per posar més verd a la plaça, amb torretes, plantes i flors». L'entitat veïnal també demanava més bancs i més papereres a la plaça Corsini, tot i que entenien que logísticament era difícil: «S'ha de conviure amb el mercadet i cal anar amb peus de plom».

tracking