Diari Més

Societat

El nou acord per la cessió del Palau d'Esports tindrà el suport de Junts i Cs

L'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya signaran un conveni pel qual l'ús municipal del pavelló serà permanent

La façana del Palau d'Esports-

Les cinc actuacions que l'Ajuntament de Tarragona té previstes pel Palau d'EsportsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat signaran un conveni per cedir l'ús del Palau d'Esports Catalunya al consistori i per la regularització juridicopatrimonial del solar i de les obres que conformen aquest equipament esportiu. El PSC encara és reticent a aprovar l'acord actual, mentre que Ciutadans, Junts per Tarragona i els dos regidors no adscrits, Sonia Orts i José Luis Calderón, valoren els punts positius de la nova proposta, principalment el fet que l'obertura de les instal·lacions a la ciutadania serà imminent. La situació estava encallada des de fa temps i va ser al juliol de l'any passat quan PSC, Junts i Ciutadans van votar en contra d'un primer acord perquè els dos primers explicaven que no garantia jurídicament que l'equipament passés a ser de titularitat municipal, una exigència en aquell moment dels dos grups municipals. Ara, però, tampoc serà així, ja que el consistori s'ha compromès durant els sis primers mesos des de la signatura del conveni a entregar els terrenys a la Generalitat, la qual disposarà de sis mesos més per cedir l'ús permanent de les instal·lacions a Tarragona, però no la propietat.

Així les coses, la utilització provisional per part de l'Ajuntament de Tarragona de les instal·lacions del Palau d'Esports Catalunya tindrà una durada màxima de dotze mesos a comptar des de la signatura d'aquest conveni, si bé aquest quedarà resolt i sense efectes en el moment que la Generalitat i el consistori duguin a terme la mutació demanial –fórmula jurídica que han trobat per fer efectiva la cessió– prevista en el mateix. Serà llavors quan l'ús i la gestió municipal de les instal·lacions serà permanent, que és l'objectiu de les dues parts. Per la seva banda, la corporació tarragonina posarà els recursos que calgui per cobrir totes les necessitats de l'organització de les activitats que es duguin a terme a l'equipament. Això inclou el servei de neteja, el servei de seguretat i el manteniment integral de la instal·lació, així com altres que puguin sorgir per a l'adequat funcionament i conservació de l'equipament. En definitiva, que la gestió serà municipal.

Amb tot, la comissió de Territori de divendres de l'Ajuntament aprovarà el conveni que proposen la Generalitat i el consistori. Per la seva banda, el portaveu del govern municipal, Manel Castaño, ha celebrat l'acord perquè «és bo per Tarragona perquè permet disposar del document que reclamàvem tant govern com oposició», de la qual espera que doni suport a aquest acord a la comissió de divendres. En aquest sentit, Francisco Domínguez, de Cs, celebra l'acord de cessió i assegura que «no hi posarem traves» si l'ús municipal de l'equipament és permanent.

Per la seva banda, però, el PSC ha qualificat de «decebedor» aquest conveni per dos motius. En primer lloc, perquè seguirà sent propietat de la Generalitat i, en segon lloc, perquè el conveni no parla de la inversió que falta per acabar de posar el parquet i la graderia supletòria, que el regidor Berni Álvarez recorda que era el compromís del govern català. Si bé Álvarez reconeix que «ara hi ha un paper i es podrà obrir el Palau a la ciutadania», critica que aquesta opció, amb aquesta fórmula jurídica, ja s'hauria pogut tirar endavant l'any passat en lloc d'esperar fins ara. En aquest sentit, esperaran a la comissió de Territori per decidir el valor del seu vot.

Pel que fa a Junts, el dia 3 de juliol de 2020 exigia l'obertura immediata i la propietat del Palau d'Esports per la ciutat i ja proposaven que obrir l'equipament a la ciutadania era possible mitjançant un conveni d'ús provisional entre les administracions. Així, va votar en contra de la proposta de mutació demanial a la Generalitat de Catalunya del terreny on s'ubica el Palau d'Esports que es va debatre aquell divendres a la comissió de Territori. Amb la proposta actual, però, el seu portaveu, Dídac Nadal, votarà a favor. «Hi ha tres diferències respecte a l'acord del juliol passat. En primer lloc, ens obren el pavelló immediatament, com demanàvem. En segon lloc, l'Ajuntament serà el titular demanial i en podrà fer ús amb caràcter permanent i fins i tot diria que indefinit. I, finalment, disposem d'un conveni que regula de forma rigorosa i amb claredat com operarà aquesta cessió en favor de l'Ajuntament», sostenia Nadal.

Finalment, els regidors no adscrits del consistori, Sonia Orts i José Luis Calderón, han valorat positivament que amb aquest acord s'asseguri que la ciutadania podrà fer ús del Palau, que consideren que és el més important ara mateix.

El Consell Català de l'Esport va finançar, en el marc d'un protocol d'intencions signat el 2014 entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona per a la celebració dels XVIII Jocs Mediterranis del 2018 a Tarragona, la construcció del Palau d'Esports Catalunya, instal·lació esportiva realitzada per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU (Infraestructures.cat) en uns terrenys propietat de l'Ajuntament de Tarragona, ja que no es va dur a terme cap cessió efectiva del domini del solar a favor de la Generalitat ni del CCE, ni cap altra operació jurídica de disposició sobre els terrenys. La subscripció del conveni facilitarà també que l'Ajuntament pugui destinar el Palau d'Esports Catalunya a la pràctica i promoció de l'esport de pista coberta.

tracking