Diari Més

8-M

El 8-M torna a portar les dones al carrer malgrat la pandèmia i la pluja

Tarragona i Reus viuen mobilitzacions i diversos actes durant el dia de la Dona en la jornada amb més dificultats dels últims anys

La plaça de la Font de Tarragona es va tenyir de lila durant la concentració del vespre, l'acte més multitudinari a la ciutat durant el 8-M del 2021, marcat per la pluja.

El 8-M torna a portar les dones al carrer malgrat la pandèmia i la plujaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 8-M va tornar a portar ahir les dones al carrer malgrat dos grans condicionants. Per una banda, la persistent pluja que va caure durant tot el dia i, per l'altra, el delicat context sanitari marcat per la pandèmia. La jornada reivindicativa del dia de la Dona del 2021 va lluitar contra les adversitats i les mobilitzacions i els actes es van repetir arreu del país. Va ser el cas de diversos municipis de la província. Tant a Tarragona com a Reus, les dones van reivindicar-se durant tot el dia.

A Tarragona, el principal moment del 8-M es va viure a les 19 h., en una plaça de la Font que es va omplir –tot respectant la distància social– com poques vegades ho ha fet durant la pandèmia. Més d'un miler de persones es van congregar davant l'Ajuntament, sota la insistent pluja, en un acte convocat per la Plataforma 8-M del Camp de Tarragona per tal de reclamar, entre d'altres, la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. «Un any més, el 8-M és el dia de la Dona Treballadora, una paraula important, i no és una jornada de celebració, sinó de reivindicació i de record de les dones assassinades», defensava Marjorie Machado. La integrant del col·lectiu va voler destacar que durant la pandèmia s'havien empitjorat les condicions de «feines feminitzades i precaritzades, que sobretot tenen a veure amb les cures, com a la sanitat o a l'educació». Machado va concloure que la covid ha evidenciat que «el capitalisme no és compatible amb la vida».

A banda del manifest llegit per l'entitat feminista, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona va intervenir sobre l'escenari per tal de denunciar la precarietat laboral que pateix el personal de neteja dels hospitals, un col·lectiu que està format majoritàriament per dones. El grup de teatre Tornavís va realitzar una interpretació per posar de manifest les pressions socials i estètiques a les quals les dones es veuen exposades cada dia, així com l'escassa presència de personatges històrics femenins a l'hora d'explicar els grans esdeveniments artístics i culturals dels darrers segles. Per la seva banda, el grup de dansa Artífex va dur a terme una actuació de cant i ball urbà per cloure l'acte a la plaça de la Font. Un cop va acabar la concentració, les manifestants es van traslladar a la plaça Corsini en manifestació. Davant del Mercat Central –on al matí s'hi havia de dur a terme una performance feminista finalment cancel·lada després de l'escorcoll de 17 activistes per part dels Mossos d'Esquadra– s'hi van fer de nou parlaments i es va interpretar la coreografia reivindicativa El violador eres tú. En aquell moment es va produir un dels moments més tensos de la jornada del 8-M, quan un home les va increpar mentre les gravava. Van fer-lo fora de la concentració amb consignes antifeixistes sense causar problemes majors.

Actes al matí

Les diverses activitats que s'havien de dur a terme durant el matí també es van poder desenvolupar amb relativa normalitat malgrat la pluja. A les portes de l'Ajuntament de Tarragona es va llegir el manifest institucional del dia de la Dona davant més d'un centenar de persones. Tots els grups municipals van participar en la declaració de forma conjunta. La consellera de Feminismes i LGTBQ+, Carla Aguilar-Cunill, deia que «aquest 2021 és més important que mai fer front comú per reivindicar i seguir mantenint tots aquells avenços fets en el terreny feminista, en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i sense fer ni un pas ni enrere». Aguilar-Cunill també va posar l'accent en les «feines feminitzades que ara hem vist com sostenen la vida i són essencials i bàsiques». Per la seva banda, l'alcalde Pau Ricomà va recalcar la importància del Me Too, «un moviment en el qual les dones han perdut la vergonya perquè de cap manera són les culpables, com el que va passar recentment a l'Institut del Teatre».

A més dels actes institucionals, una trentena de joves del Sindicat d'Estudiants es van concentrar a la plaça de la Font, on van cridar consignes a favor de la llibertat sexual, de la igualtat de gènere, de la sororitat o en contra de decisions judicials en casos de violència de gènere o de formacions d'ultradreta. A la plaça de la Dona Treballadora, UGT i CCOO van llegir un manifest que denunciava la bretxa salarial. Al passeig de les Palmeres es va fer una pintada de murals. Al carrer del Vidre, el col·lectiu Photo Km0 va exposar una dotzena de lones amb fotos que mostraven la dona en àmbits tan diversos com l'esport, els castells, la restauració, les manifestacions o entorn el càncer de mama.

Noms de dona a carrers de Reus

A Reus, la jornada reivindicativa va arrencar a primera hora amb un recorregut per les residències de gent gran de la ciutat, convocat per la Plataforma 8M per posar en valor la feina de les professionals que es dediquen a aquest sector profundament feminitzat, denunciar la seva precarització i subratllar l'impacte que hi ha tingut de la covid. En algun dels centres, com l'Ítaca, residents i empleades van sortir a aplaudir la marxa. El circuit va desembocar, al migdia, en una primera concentració al Mercadal, sota el lema Defensem les treballadores, defensem la vida, amb la participació de prop de 200 persones.

Abans, al saló de plens de l'Ajuntament es va dur a terme l'acte institucional, presidit per la regidora de Participació, Montserrat Flores, que va expressar que aquest «no és el dia de celebració d'un col·lectiu, perquè les dones no som un col·lectiu sinó el 51% de la societat i, per això, no s'hi valen discursos paternalistes ni marginals», i va destacar que el 8M «és un dia de sororitat i reivindicació de la meitat de la població i dels nostres drets i realitats: celebrem la bellesa i la força de ser dones, la nostra diversitat, les nostres vides, reptes i assoliments, les aportacions que fem a la societat».

La regidora va anunciar el «recent acord del Consell Municipal de Polítiques de Gènere, que ha proposat a l'Ajuntament un llistat de 33 dones de Reus i del món que inexplicablement encara no tenen nom a cap carrer de la ciutat», cosa que farà que «davant la pobresa de referents femenins al nomenclàtor públic, on només hi ha un 5,56% de carrers dedicats a dones, els propers noms d'espais públics es donaran amb preferència a aquestes 33 dones». L'alumnat de l'Escola Teresa Miquel i Pàmies havia realitzat fa poc, de fet, una activitat on analitzava precisament «la proporció desigual de carrers dedicats a figures femenines». A l'acte, Berta Mascaró, presidenta d'H2O, va llegir la declaració institucional i Crossover Trio va posar l'acompanyament musical.

Ja a la tarda, la plaça de la Llibertat va acollir la cita més multitudinària a Reus, una concentració que va comptar amb la intervenció d'artistes de la zona que van oferir actuacions musicals, de dansa i teatre. S'hi van aplegar prop de 300 persones tot i que, com la resta del dia, la pluja probablement va minvar l'assistència a l'acte. Una de les actuacions va ser una representació que mostrava la situació d'una «superdona» carregada amb obligacions familiars, laborals i de tota mena amb les quals intentava tirar endavant. Al final de la performance, el públic va poder aportar el seu punt de vista sobre aquesta qüestió. D'entre els espectadors, van demanar torn per dir la seva també alguns infants, que van valorar que el personatge de la representació tenia «massa feina» i que «cal ajudar-la».

tracking