Diari Més

Transport Públic

El PSC critica que s'aturi la renovació de busos i l'EMT anuncia la compra d'híbrids

Jordi Fortuny assegura que la substitució d'autocars iniciada el 2019 continua amb l'adquisició de vehicles de baixes emissions aquest 2021

Imatge d'un dels busos de la flota de l'EMT circulant ahir per la plaça Imperial Tarraco.

El PSC critica que s'aturi la renovació de busos i l'EMT anuncia la compra d'híbridsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona, Jordi Fortuny, va avançar ahir a Diari Més que el procés de renovació de la flota de busos segueix en marxa amb la compra de vehicles híbrids que circularan per la ciutat aquest 2021. I ho va fer després que la regidora del grup municipal del Partit Socialista, Begoña Floria, critiqués que aquesta substitució dels autocars municipals s'hagués aturat amb l'arribada d'ERC i En Comú Podem al govern tarragoní.

En una atenció als mitjans, Floria va reclamar que l'executiu de la plaça de la Font reactivés la renovació de la flota, ja que segons ella havia estat interrompuda en aquest mandat. «Aquest va ser un procés molt llarg i fins i tot va reforçar-se amb un compromís de tots els partits polítics amb una moció l'any 2019 perquè aquest no s'aturés». Segons l'edil socialista, aquesta substitució dels busos vells pels nous va començar el 2019 amb la compra de vuit vehicles, que són els que es van presentar l'any passat. Floria lamentava que ni l'any 2020 ni enguany hi ha prevista cap adquisició de nous busos i remarcava que molts dels que funcionen actualment estan obsolets i provoquen problemes d'accessibilitat, comoditat i contaminació.

No obstant això, Fortuny va desmentir, en declaracions a aquest mitjà, que aquesta renovació de la flota de l'EMT hagi estat aturada. És més, l'edil republicà va assegurar que des del consistori «ja hem començat a treballar en la licitació per comprar autobusos híbrids». Floria va defensar que la resposta del govern a la suposada paralització de la renovació de la flota era que l'executiu volia anar cap a la substitució dels busos actuals per vehicles d'hidrogen, però la socialista, que celebrava aquest objectiu, alertava que això comportaria un procés molt llarg i que no era incompatible amb anar adquirint nous busos dièsel Euro6 B, menys contaminants que els d'ara, que són Euro3, tal com assenyalava el regidor socialista Mario Soler.

El govern, però, fa un pas més enllà i, coneixedor de les dificultats per aconseguir vehicles de zero emissions, aposta mentrestant per renovar la flota amb híbrids. Fortuny no va puntualitzar de quants busos es tracta, però calcula que seran entre tres i sis, aproximadament, els vehicles nous de baixes emissions que s'incorporaran a la flota de l'EMT aquest mateix any. La despesa per aquesta adquisició serà superior al milió d'euros, una part de la qual està pressupostada i «la resta de diners els afegirem», deia Fortuny. «Si els de gasoil tenen un preu aproximat de 225.000 euros, els híbrids, que són més cars, s'enfilen als 350.000 euros», assenyalava el president de l'empresa municipal, que ja avançava que en els pròxims anys es continuarà amb la compra d'aquests busos de baixes emissions. Sobre les problemàtiques d'accessibilitat i comoditat, Fortuny defensava que «com més nous són els vehicles que compres, millors són les seves prestacions i, per tant, aquestes dificultats quedaran solucionades».

Finalment, el regidor republicà va voler recordar a Floria que, «si el govern socialista va iniciar la renovació de la flota de l'EMT el 2019 amb els busos que vam acabar comprant nosaltres, va ser a partir de la nostra insistència des de l'oposició i després d'alguna vaga dels treballadors, no ens n'oblidem».

tracking