Diari Més

Tarragona estrenarà 14 col·legis electorals i en perdrà 18 el 14-F

L'Ajuntament proporcionarà material sanitari als integrants de les meses i posarà en marxa quatre línies gratuïtes d'autobusos

Pla general de la façana exterior de la Tàrraco Arena Plaça, ubicada al carrer de Mallorca de Tarragona. Imatge del 29 de gener del 2018

esmorzar, Tàrraco Arena Plaça, institució, Josep Poblet, Jocs Mediterranis, Diputació de Tarragona, Palau d'EsportsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 14 col·legis electorals s'estrenaran a Tarragona en les eleccions al Parlament de Catalunya, mentre que se n'eliminaran 18. Així doncs, hi haurà 42 punts de votació diferents repartits arreu de la ciutat el proper 14 de febrer. La pandèmia ha obligat a una reestructuració de col·legis electorals, pel que el consistori ha descartat els espais més petits, sense alternatives d'entrades i sortides i poca ventilació, i ha incorporat a la llista equipaments de grans dimensions que permetran mantenir la distància de seguretat. D'aquesta manera, els veïns dels barris de Ponent i els dels barris de Llevant seran els més afectats, ja que en la majoria dels casos s'hauran de desplaçar al Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània o al Pavelló del Nàstic, respectivament. A més, hi haurà vuit centres de votació que es mantindran respecte anteriors comicis, però que perdran algunes meses per tal de guanyar espai. Els seus votants hauran de reubicar-se en col·legis nous. Els electors poden consultar on els toca exercir el seu dret a vot a tarragona.cat/eleccions.

El procés de reubicació de col·legis electorals per part de l'Ajuntament ha estat complex, ja que s'han hagut d'idear moltes alternatives i parlar amb diverses entitats sobre la cessió dels espais. «Hem estudiat les meses, les entrades i sortides o els circuits», detallava ahir Pau Ricomà, pel que «tot està a punt als col·legis per ser llocs segurs». L'alcalde de la ciutat va avançar que ja s'han «convocat els presidents de les meses a reunions informatives telemàtiques» per explicar-los les directrius de la jornada electoral, condicionada per l'afectació de la covid-19. A Tarragona hi haurà un total de 159 meses electorals, repartides entre els 42 col·legis, que comptaran amb nou membres per cada una. D'aquesta manera, unes 1.400 persones formaran part d'aquest col·lectiu als comicis catalans. Fins a 140 treballadors de l'Ajuntament col·laboraran el 14 de febrer per tal que les eleccions no pateixin cap imprevist, a més de diversos agents de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil.

Meses segures, l'objectiu

Davant la situació epidemiològica preocupant a falta de poc més de dues setmanes de les eleccions, la preocupació sobre el risc de les persones que hauran de passar tot el dia al col·legi electoral va en augment. Per aquest motiu, l'Ajuntament redoblarà els esforços econòmics per tal de dotar els centres de votació de la major seguretat sanitària possible. Pau Ricomà va anunciar que es destinaran fins a 40.000 euros a «1.200 tests d'antígens, que segurament seran automostres», i que s'hauran de fer membres de meses, apoderats i interventors. L'alcalde de Tarragona també va detallar que el consistori assumiria l'adquisició d'EPIS per valor d'uns 30.000 euros. Entre el material sanitari que rebran els membres de les meses s'hi trobaran quatre mascaretes per tal de poder-les renovar durant el dia, una pantalla facial, una mascareta FFP2 i guants d'un sol ús per dur a terme el recompte, i gel hidroalcohòlic.

El proper 14 de febrer la votació es dividirà per torns. De 9 a 12 h. del matí hi hauran d'anar els col·lectius de risc; de 12 h. del migdia a 19 h. del vespre les persones sense cap impediment; i, a última hora del dia, de 19 a 20 h., les persones positives en covid-19 i les aïllades amb símptomes o que han estat contacte directe d'algun positiu. El risc serà especialment agut en aquesta última franja, i és per això que el consistori posarà a disposició de les meses material sanitari extra a la cerca d'encara més seguretat: roba protectora, guants, mascareta FFP2 i ulleres protectores. Addicionalment, els centres de votació es desinfectaran abans i després de la jornada electoral. Els membres de les meses tarragonines van ser designats el passat 20 de gener i aquests dies estan rebent la notificació per part de l'Ajuntament.

Autobús gratuït

La reubicació de col·legis electorals farà que molts tarragonins i tarragonines s'hagin de desplaçar més lluny del que els és habitual en unes eleccions. Per aquest motiu, Ricomà també va anunciar ahir la col·laboració amb l'Empresa Municipal de Transports per tal de facilitar l'arribada dels votants als nous col·legis: «Hi haurà quatre línies circulars d'autobusos i seran gratuïtes». Els autobusos llançadora aniran fins al Palau d'Esports de Campclar, al Pavelló del Serrallo, al Pavelló Esportiu de Sant Pere i Sant Pau i al Pavelló Esportiu del Nàstic. L'aforament dels vehicles estarà restringit al 50% i un autobús esperarà els membres de les meses per recollir-los un cop acabi el recompte dels vots. A més, l'Ajuntament té previst tallar carrers on les cues en principi seran llargues.

Si més no, Ricomà també va mostrar el seu desacord amb la celebració de les eleccions el 14 de febrer: «Ens molesta que els tribunals decideixin quan els catalans podem votar. Sanitàriament no hauríem de fer-ho, però els col·legis seran tan segurs com els teatres o les escoles».

Els catorze nous col·legis electorals, són: Palau d'esports Camp Clar Centre Cívic Sant Salvador Escola Joan XXIII de Bonavista Institut Compte de Rius Pavelló d'esports de Sant Pere i Sant Pau Pavelló d'esports del Nàstic Palau Municipal a la Plaça de la Font Pavelló d'esports del Sagrat Cor Tarraco Arena Paça Teatre Metropol Teatre Tarragona Pavelló d'esports del Serrallo Escola Tarragona Institut Martí Franquès

tracking