Diari Més

Comerç

Una dotzena de locals comercials abandonats de Tarragona, expedientats

L'Ajuntament requereix als propietaris que netegin els establiments i s'exposen a multes de 300 a 3.000 euros si no ho fan

El carrer August és un dels del centre de la ciutat amb més locals buits i que acumula més brutícia.

Una dotzena de locals comercials en estat d'abandonament, expedientatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha obert expedient a una dotzena de locals buits a la ciutat que es troben en estat d'abandonament. La Guàrdia Urbana ha realitzat fins a 29 inspeccions des de finals del 2020, 12 de les quals han acabat amb l'expedient per aquells locals que es troben en estat d'abandonament, acumulen brutícia i empitjoren la imatge de la via pública tarragonina. El consistori ha requerit als propietaris dels establiments que no acullen cap negoci que els netegin. En cas de no dur-ho a terme, s'imposaran multes per incompliment que poden anar dels 300 als 3.000 euros.

Els expedients són la primera de les fases d'aquesta nova acció per part de l'Ajuntament. Les inspeccions han anat a càrrec de diversos agents de segona activitat de la Guàrdia Urbana. Amb aquesta iniciativa, el consistori perseguia un doble objectiu: millorar la salubritat de l'espai públic i incentivar que els locals siguin llogats per acollir nous negocis i reactivar la vida comercial de Tarragona.

Un punt de partida

L'obertura dels expedients als propietaris dels dotze locals en estat d'abandonament ha estat ben rebuda per comerciants i veïns de la ciutat, especialment els del centre, una de les zones amb una degradació més accelerada a Tarragona. La pandèmia ha empitjorat l'agonia que ja patien els negocis del centre i el nombre de locals comercials buits en carrers com la Rambla Nova, August, Sant Agustí, Compte de Rius, Unió o Governador González no para de pujar.

La darrera iniciativa del consistori ha agradat a Salvador Minguella, president de l'associació de comerciants Via T. Minguella assegurava que «és una bona mesura que ha de servir per incentivar els propietaris dels locals a abaixar els preus de lloguer», a més a més de mantenir els espais en bones condicions. El president de la Via T explicava que l'associació està estudiant l'aposta per l'art urbà: «Hi ha locals molt malmesos. Si en decorem les persianes, farem molt més agradable el centre de la ciutat». Si més no, Minguella demanava a l'Ajuntament que les mesures no acabessin amb els expedients i posteriors possibles multes, i suggeria que el consistori apliqués «subvencions per tal d'abaixar els lloguers».

L'Associació de Veïns Tarragona Centre també veia amb bons ulls l'acció recentment duta a terme. Eulàlia Lozano, vocal de la junta de l'entitat, admetia que la iniciativa «és perfecta», encara que advertia que «no és suficient». Lozano detallava que ja feia temps que requerien a l'Ajuntament que plantés cara a la degradació comercial del centre de Tarragona. «Els locals abandonats i buits suposen una vergonya», denunciava la vocal de l'associació veïnal, i afegia que «el centre és la cara visible de la ciutat, i ara està cada cop més desertitzat de petit comerç».

Tot i així, Eulàlia Lozano creia que l'Ajuntament ha d'anar més enllà: «Cal fer una política de regeneració del comerç local» i, com Salvador Minguella, identificava els lloguers com l'arrel del problema: «Molta gent voldria accedir a un local per començar un negoci i no s'ho poden permetre». Lozano manifestava que a alguns comerciants els propietaris els havien «doblat el preu del lloguer a l'hora de renovar els contractes». La vocal de l'associació de veïns indicava que les sancions no anaven al fons de la qüestió: «Si els lloguers tinguessin un preu raonable, no hi hauria multes per locals bruts».

tracking