Diari Més

Les confraries acorden suspendre les processons de Setmana Santa del 2021

L'Agrupació d'Associacions i les tretze congregacions de Tarragona han vist inviable celebrar els actes tradicionals amb desfilades i públic al carrer

Imatge d'arxiu del Divendres Sant del 2019, una aglomeració ara incompatible amb la pandèmia.

Les confraries acorden suspendre les processons de Setmana Santa del 2021ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tretze confraries de la ciutat, conjuntament amb l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona, l'Arquebisbat i l'Ajuntament, han decidit suspendre la totalitat de processons d'aquest 2021. D'aquesta manera, no hi haurà desfilades processionals amb públic al carrer per segon any consecutiu, per tal d'evitar aglomeracions. L'Agrupació farà públic la setmana vinent el programa d'actes de la Setmana Santa d'aquest any, que es veurà reduïda a alternatives telemàtiques i, si les restriccions a finals de març i principis d'abril ho permeten, petits actes presencials amb aforament reduït. Cada confraria ha decidit què fer amb les seves processons, però la decisió de la suspensió de la seva totalitat ha estat unànime.

Malgrat que la decisió s'ha pres a contracor, des de l'Agrupació d'Associacions sabien que era el més coherent després d'unes últimes setmanes molt negatives envers la situació de la pandèmia, i les males previsions de cara als propers mesos. «No hi haurà cap processó aquest 2021, ja que el PROCICAT no ens deixaria si ho intentéssim», aclaria taxativament el president de l'entitat, Francesc Seritjol, en declaracions al Diari Més. Tot i així, Seritjol ha assegurat que «de Setmana Santa en tindrem enguany», ja que l'Agrupació d'Associacions i les diferents confraries estan treballant en «actes diferents, sobretot en format telemàtic i, si es pot, alguns de presencials amb aforament reduït». En aquest últim supòsit, segons el president de l'entitat, la idea és «agafar el model de Tàrraco Viva».

D'aquesta manera, l'Agrupació d'Associacions hadescartat assimilar la celebració dels actes a la programació de Santa Tecla, tal i com suggerien diverses veus dins les germandats tarragonines: «Veig molt difícil poder fer res al Camp de Mart, el marge és de només dos mesos i hem de ser realistes». Els portants dels passos i les bandes de timbals ja no van començar a assajar després de Nadal, com solen fer cada any. A més, les actuals mesures impedeixen que els membres de les bandes es reuneixin per assajar com a mínim fins al 7 de febrer, quan ja faltaria un mes i mig pels primers possibles actes. Francesc Seritjol ha lamentat la situació: «Sap greu, ho he viscut tota la vida, però el primer és la salut».

Sense Divendres Sant

La suspensió de la totalitat de les processons també ha tocat de ple a la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang. Per segon any consecutiu no hi haurà processó del Sant Enterrament, la de Divendres Sant. El prefecte de la Sang, mossèn Queraltó, s'ha reunit amb l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, qui ha aconsellat que no se celebrés la principal desfilada processional de la ciutat. La decisió recau sempre en l'assemblea de la congregació, però enguany els 17 membres de la junta de la Sang ho han decidit per unanimitat: «A molts congregants, per la seva avançada edat, no els seria possible fer una assemblea telemàtica, i per això ho hem decidit en junta», ha explicat Rafel Pintado. Per aquest mateix motiu, el sotsprefecte de la Sang dubtava si la seva congregació acabaria fent actes telemàtics o no, o si se cenyirien a un parell d'actes litúrgics presencials amb aforament reduït.

tracking