Diari Més

Religió

Les bandes i els portants de Setmana Santa de Tarragona, aturats davant la incertesa

Els membres de les entitats haurien d'haver començat a assajar després de Nadal, però no ho han fet

Imatge d'arxiu d'un assaig de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, el febrer del 2020.

Les bandes i els portants de Setmana Santa, aturats davant la incertesaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan falten poc més de dos mesos per l'inici de la Setmana Santa, les entitats de la ciutat es troben en un punt mort. Mentre l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona encara té pendent decidir els propers dies quin caire podrà donar enguany a la celebració, moltes de les persones vinculades a les germandats resten a l'espera de rebre indicacions. El pessimisme és la tònica general entre membres de les bandes i els portants dels passos, que haurien hagut de començar els seus assajos després de les festes de Nadal. L'any passat van poder iniciar la seva preparació, però aquesta es va veure interrompuda a causa de l'arribada de la pandèmia, a escasses setmanes de les primeres processons. Enguany no han pogut treure ni instruments, ni corretges de l'armari. Divendres Sant, el 2 d'abril, queda lluny, però les expectatives són, ara per ara, gairebé nul·les.

«La Setmana Santa del 2021 no serà normal, això segur», admetia Jordi Anglès. El cap de la banda de timbals del pas de la Flagel·lació, de la Sang, confirmava que de moment resten a l'espera «de l'evolució de la pandèmia, per veure si podem fer alguna cosa, o bé res». Anglès donava per fet que no hi hauria processons, però confiava en la realització d'actes alternatius «en algun espai a l'aire lliure i on es pugui controlar l'aforament, com el Camp de Mart». El cap de la banda de la Flagel·lació també apuntava a formats virtuals si la situació de la pandèmia no havia millorat prou. Si més no, Jordi Anglès admetia que, en cas d'haver-hi mostres musicals en directe, hi hauria molt poc temps per a preparar-se: «Enguany no hem començat a assajar i, seguint les actuals mesures, està prohibit fer-ho fins al 7 de febrer», data en què acaba la vigència de les estrictes restriccions del PROCICAT. El percussionista detallava que «quan es pugui, intentaríem fer alguna coseta, ja que dos anys sense sortir és un cop baix».

Per la seva part, la Banda Unió Musical de Tarragona també està condicionada per la incertesa. «La nostra voluntat és col·laborar amb tot el que convingui», defensava el seu director, Jordi Masip. La BUMT va aturar els seus assajos fa un parell de setmanes, però els músics estan alerta: «Esperem poder fer algun acte, ja que la Setmana Santa és una festa molt viscuda a Tarragona», recalcava Masip. La banda oferia un concert de marxes de processó el dia de la presentació del cartell a Sant Agustí, «un format que hauria de reinventar-se», segons Masip. El director avançava que treballen «amb diferents escenaris» per tal de «poder oferir música». La formació va ser una de les principals protagonistes de les activitats de Santa Tecla, i Masip assegura que «l'experiència dels darrers mesos ens ha donat moltes eines alternatives».

Por de cara al futur

Si hi ha un col·lectiu que ja dóna del tot per perduda la Setmana Santa del 2021 és el dels portants dels passos a espatlles. Com les bandes, els matins d'hivern a primera hora també anirien lligats a la rutina d'assaig per aquestes persones. «Enguany els portants no farem res, ja que amb el risc de contagi és impossible assajar i no hi haurà processons», admetia Salvador Fà. El cap dels portants de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió assimilava la seva situació amb els castells, una altra activitat que exigeix contacte físic i esforç. De fet, molts dels portants tarragonins són castellers. Fà recalcava que l'absència d'assajos i d'altres activitats, com esmorzars, feia perillar els vincles socials, i es mostrava preocupat de cara al futur: «Hi haurà dificultats per portar els passos a espatlles, ja que bona part dels portants eren veterans, i ara caldrà fer un relleu generacional en un sol any».

tracking