Diari Més

Solidaritat

Les vendes de l'ONCE van caure més d'un 30% durant el 2020 per la covid-19

Segons la directora de l’entitat a Tarragona, Raquel Saavedra, al juny la reducció era d’un 45%, però «gràcies a l’esforç dels venedors ho vam recuperar»

Imatge del punt de venda de la Rambla Nova amb Compte de Rius, amb Josep Lluís atenent un client al matí d'ahir dijous.

Les vendes de l'ONCE van caure més d'un 30% durant el 2020 per la covid-19Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda de cupons i loteria per part de la Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) es va veure reduïda en un 31,4% durant el 2020 respecte a les xifres de 2019 a causa de la pandèmia de la covid-19. Diferents factors, entre els quals destaquen la reducció de mobilitat per part de la gent i les restriccions comercials i de l’hostaleria, són els que van provocar la forta disminució de clients. A més, la directora de la institució a Tarragona, Raquel Saavedra, apunta que aquesta caiguda era del 45% al mes de juny, just després del confinament total, però celebra que «gràcies a l’esforç dels venedors es va poder rebaixar a gairebé el 30%».

Saavedra assenyala que «no es pot oblidar que l’ONCE som una entitat que prestem un servei als nostres afiliats i, com en qualsevol empresa, una caiguda de les vendes posa en perill poder continuar prestant aquests serveis, però malgrat tot nosaltres els hem pogut mantenir», defensa la directora de l’organització, que recorda que a Tarragona tenen 172 venedors i altre personal i a Catalunya són en total 7.000 treballadors. Saavedra lamenta que el 2021 ha començat igual de malament que va anar el 2020. «Portem pocs dies de gener, però la caiguda es manté. Tot i això, tenim l’esperança que amb l’ajuda de la societat, la solidaritat de les persones del carrer, puguem seguir prestant els nostres serveis als afiliats», desitja la directora, que remarcava que «en temps de pandèmia hem estat al costat dels nostres treballadors i els hem proporcionat tots els elements de protecció contra la covid-19 necessaris».

Saavedra comenta també que aquesta caiguda de les vendes ha estat general, és a dir, que el comportament ha estat similar a tota Espanya. Amb relació a la possibilitat que els quioscos més cèntrics hagin patit menys aquesta reducció d’ingressos, la directora de l’entitat al territori explica que no té per què. Per això, posa l’exemple que molts d’aquests punts de venda estan a prop de zones molt comercials i aquest és precisament un sector que s’ha vist molt tocat per la pandèmia. A més, assenyala també que hi ha molts establiments que també venen els productes de l’ONCE, com cafeteries i comerços, els quals han patit moltes restriccions i també han notat una davallada de les vendes. Sobre això, apunta que els quioscos repartits per les ciutats disposen d’un estudi previ per decidir la seva ubicació, en el que es té en compte principalment l’afluència de persones.

Finalment, Saavedra vol fer una crida que «la gent, que ja ha estat molt solidària, continuï adquirint els nostres productes perquè la nostra finalitat no és altra que seguir prestant els serveis als afiliats».

Àngel Fibla, venedor de l’ONCE al quiosc de la plaça Imperial Tarraco, davant de l’Hotel SB Ciutat de Tarragona, assegurava també que ha notat una caiguda d’entre el 30 i el 40% de les vendes d’ençà que va esclatar la crisi sanitària, el passat mes de març. «I tant que s’ha notat, ja que la gent ha sortit menys de casa durant aquests mesos», explicava Fibla, que també ho relacionava amb la crisi econòmica derivada de la pandèmia. En aquest sentit, assenyalava que, si abans de l’arribada de la covid-19 podia tenir una mitjana d’entre 40 i 50 persones, ara aquesta s’ha reduït a una trentena de clients.

Per altra banda, Josep Lluís, venedor de l’ONCE del quiosc que hi ha situat a la cantonada de la Rambla Nova amb el carrer Compte de Rius, explicava també que ha notat una disminució de les vendes. «Amb tot el que està passant ara mateix és normal, amb la poca mobilitat de la gent al carrer, que molts ja no surten, i a més fins a les 19 hores de la tarda es veu poc moviment, quan ja queda poc perquè tanquem», assenyalava el venedor de l’entitat, que calcula una caiguda del voltant del 40% dels clients.

De la mateixa manera, el treballador de l’ONCE que ven cupons al quiosc del carrer Canyelles i que prefereix mantenir-se en l’anonimat reconeix també que «ha afluixat molt». «Es veu menys gent pel carrer i si abans de la pandèmia podia tenir al voltant de 50 clients cada dia ara potser només en tinc 25 o 30, aproximadament».

Una mica més avall, al quiosc de plaça Corsini, Manuel Jesús Castro explicava que a l’agost va deixar de vendre cupons a l’avinguda Catalunya per traslladar-se al punt més cèntric. «Tinc la sensació que aquí hi ha una mica més d’activitat perquè és una zona a ple centre de Tarragona», assenyalava Castro, que no volia arriscar-se a fer una estimació de la caiguda de clients. «No et sabria dir, però pel que he parlat amb altres companys sembla que s’està mantenint bastant i que la gent segueix aportant el seu granet de sorra a la institució», comentava el venedor. Assenyalava també que «en els temps de crisi acostuma a passar que la gent té més ganes que els toqui un premi, evidentment, ja que les circumstàncies econòmiques són les que són».

tracking