Diari Més

Cultura

La seu del MNAT a la plaça del Rei no reobrirà abans de finals del 2022

El Museu Nacional Arqueològic finalitzarà la primera fase de la reforma aquest abril, mentre perd un 62% de visites al Tinglado

La primera fase de les obres al MNAT va a càrrec del ministeri de Cultura i han costat 3,5 milions.

La seu del MNAT a la plaça del Rei no reobrirà abans de finals del 2022Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona no reobrirà les seves portes fins a finals de 2022. La institució es planteja fer-ho «com a molt aviat» abans d'acabar l'any vinent, tot i que no descarta que el procés de reformes s'allargui més i es reobrin les portes ja el 2023, segons la directora de l'entitat, Mònica Borrell. L'emblemàtic edifici de la plaça del Rei porta tancat des de l'abril del 2018, malgrat que el ministeri espanyol de Cultura no va començar les obres de remodelació fins al setembre del 2019. D'aquesta manera, la seu del MNAT ha estat inoperativa més de dos anys i mig i podria arribar a estar-ho gairebé quatre. Des del museu asseguraven que la primera fase de les obres, que comprenia processos de climatització, aïllament i accessibilitat –pressupostada en 3,5 milions d'euros–, s'acabaria aquesta primavera. Les previsions apuntaven «a enllestir la reforma l'abril del 2021», tal i com avançava Mònica Borrell.

Superat el gruix majoritari de la intervenció a fons de l'edifici de la plaça del Rei, encara restarà aproximadament una mica més d'un any i mig per poder obrir de nou les portes de la seu del Museu Nacional Arqueològic. «Ens trobem a l'equador del projecte», indicava Borrell. La directora d'un dels museus més importants de la ciutat, titularitat de la Generalitat de Catalunya, explicava que a l'equipament encara li quedaran una sèrie d'intervencions per deixar-lo a punt, com «les instal·lacions elèctriques, els acabats i el procés de museografia». Malgrat que el 2020 va ser un any difícil, «la covid-19 gairebé no ha afectat els terminis de les obres», justificava Mònica Borell. La directora del museu esperava «reobrir l'edifici ja en un context no pandèmic», encara que les previsions actuals amb relació a la durada del coronavirus «generen incerteses».

La segona etapa de la remodelació de la seu del MNAT ja anirà a càrrec de l'administració pública catalana. Per davant, el Museu Nacional Arqueològic hi té ara un període de temps més engrescador. L'edifici de la plaça del Rei no ha patit cap canvi a la façana, però a l'interior «les instal·lacions seran del segle XXI i hi haurà canvis importants en la museografia». La tasca de restauració de peces històriques «durarà pràcticament un any sencer», apuntava Borrell. La revisió de la col·lecció portarà a una nova exposició, que serà força diferent de la d'abans. Si més no, la restauració no finalitzarà amb la reobertura, sinó que s'allargarà.

Un exili difícil al Tinglado

Des de l'estiu del 2019 l'exposició que hi havia a la seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona es pot visitar de forma permanent al Tinglado número 4 del Moll de Costa. La mostra arqueològica es troba arran de mar de forma temporal, fins que acabin les obres a la plaça del Rei.Tot i així, el MNAT segueix treballant activament per millorar la seva exposició. La restauració de les obres que s'hi troben no s'ha aturat i aquest febrer estrenarà una signoguia destinada a usuaris de la llengua de signes, després que a finals de 2020 ja estrenessin una audioguia. Amb tot, però, la covid-19 sí que ha afectat el nombre de visites de turistes a Tarragona. En conseqüència, el MNAT, que ja havia registrat un descens des del seu trasllat als refugis portuaris, va perdre un 62% de visitants l'any passat, passant dels 18.371 del 2019 als 7.000 del 2020.

tracking