Diari Més

Infraestructures

La construcció del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona es retarda a finals d'any

Salut ha decidit concentrar totes les fases de les obres i s'espera que estigui llest per l'any 2026

La consellera Alba Vergés durant la visita a l'Hospital Joan XXIII.

La construcció del nou hospital de Tarragona es retarda a finals d'anyDelegació del Govern a Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui un nou retard en la construcció del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona per la decisió de concentrar totes les fases, que suposen una inversió total de 170 milions d'euros.

Vergés i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, han informat que les obres començaran a finals d'any, amb la previsió de tenir el nou centre en servei l'any 2026.

Els plans inicials eren començar les obres l'any passat i, de fet, ja s'havien fet les cales arqueològiques i alguns treballs previs en els terrenys.

A més dels efectes de la pandèmia, el nou ajornament es deu a una reformulació del projecte que servirà per guanyar agilitat i reduir l'impacte sobre el normal funcionament del centre, que guanyarà 50.000 metres quadrats d'espai assistencial. Equipar les noves àrees costarà uns 50 milions addicionals durant el 2026 i, en una segona fase, s'abordarà la construcció d'equipaments de docència i recerca des d'una visió de campus hospitalari.

Aquest immoble inclourà una àrea d'hospitalització per a 252 pacients, un bloc quirúrgic amb 14 quiròfans, el 70% de l'hospital de dia amb 58 punts d'atenció, 20 sales de radiodiagnòstic i 125 consultes externes i gabinets, entre d'altres. També s'hi preveu la reforma parcial de les urgències, una rambla d'unió entre edificis, l'heliport provisional que donarà pas a l'heliport definitiu situat a la coberta i la marquesina d'accés a l'edifici. La nova superfície construïda serà de 78.873 metres quadrats, dels quals 53.000 metres corresponen a usos assistencials.

El pla interanual de la Generalitat preveu una inversió de 135 milions d'euros, que no cobreix la totalitat del cost, encara que el projecte explica, segons els responsables de Salut, amb marge de temps.

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona és el de referència en tota la província, té més de mig segle de vida i l'edifici principal sofreix de problemes estructurals.

Disposar d'un centre sanitari modern és una reivindicació històrica a Tarragona, tant del personal sanitari com de la societat civil, encara que el projecte ha passat per diverses modificacions i retards.

Els despatxos d'arquitectura Sanabria & Planas Gallego Arquitectos, CDB Arquitectura i Mario Coreja Arquitectura van guanyar el concurs d'idees del projecte, que rep el nom d'«Entre places» per donar protagonisme a la seva integració ciutadana.

MÉS INFORMACIÓ

El projecte 'Entre Places', escollit per construir el nou Joan XXIIII

tracking