Diari Més

Habitatge

El desnonament d'uns ocupes acaba en acord entre les parts a Tarragona

A Salou, el Sindicat d’Habitatge de Reus no va aconseguir aturar un altre llançament previst

Moment del desnonament al carrer Mallorca de Tarragona que va acabar amb una entesa.

El desnonament d'uns ocupes acaba en acord entre les parts a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desnonament d’uns ocupes ahir al número 12 del carrer Mallorca de Tarragona va acabar en un acord entre les dues parts. Si bé els quatre pisos del bloc estaven ocupats il·legalment, per ahir només hi havia previst el llançament del 1r i el 4t, els inquilins dels quals van arribar a una entesa amb el propietari per la qual aquest els donava un marge de 24 hores per fer el buidatge dels pisos. Si no ho compleixen, dimarts tornarà el propietari amb el procurador, la funcionària dels jutjats i els Mossos d’Esquadra per fer efectiu el desnonament. Per altra banda, el Sindicat d’Habitatge de Reus no va poder aturar el llançament d’una veïna del carrer Carles Buïgas de Salou, on havien convocat una concentració per evitar-ho.

A les 11 hores del matí estava previst el desnonament del 1r i 4t pis del número 12 del carrer Mallorca de Tarragona. No obstant això, els ocupes van demanar al propietari que els donés 24 hores per poder abandonar l’habitatge i endur-se les seves pertinences. El propietari va accedir, però abans es va assegurar amb la funcionària dels jutjats que si els inquilins no complien la seva paraula podrien tornar dimarts per fer-los fora. L’amo del bloc va explicar a Diari Més que l’edifici està en molt mal estat estructural i que, de fet, quan havia començat les obres de rehabilitació, l’any 2017, van ocupar-li els quatre pisos. En el cas del tercer pis, pel qual el llançament estava previst dimecres, també van acordar que dimarts els donaran les claus. Pel segon encara no hi ha ordre de desnonament.

Al lloc també s’hi van personar una desena d’amics dels ocupes per, suposadament, intentar evitar el desnonament. Els agents dels Mossos, per la seva banda, no van arribar fins que els propietaris i els ocupes ja havien arribat a l’acord, i van quedar amb aquests que ja els avisaran si els necessiten dimarts, en cas que els inquilins no compleixin la seva paraula.

El procés es va allargar prop de dues hores i va crear forta expectació entre els veïns i vianants de la zona. Un matrimoni gran, que viu una mica més avall, eren conscients que el pis estava ocupat il·legalment i asseguraven que no creaven problemes de convivència a la zona més enllà del perill que suposa «tenir la llum i l’aigua punxades», deia la dona.

Per altra banda, i en declaracions a aquesta redacció, l’ocupa del quart pis, L.L, explicava que va venir de Madrid fa vuit mesos a casa d’un amic que també era ocupa. Al cap d’un temps va obrir el 4t del número 12 del carrer Mallorca i s’hi va instal·lar, «ja que estava en desús des de feia molt de temps». Lamentava que al març es va quedar sense feina a causa de la pandèmia i va decidir venir aquí, on tampoc ha trobat feina. Ara està intentant aconseguir l’empadronament per optar a alguna mena d’ajuda, ja que també li van denegar l’Ingrés Mínim Vital perquè «no reunia els requisits». Defensava a més que va decidir ocupar per un problema de vulnerabilitat, però també per la seva ideologia política. «Em sembla que hi ha cases de sobres, tothom té dret a tenir un sostre, això hauria de canviar».

Finalment, una de les joves que s’hi va concentrar en solidaritat amb els ocupes assegurava que «són amics meus i estic a favor de l’ocupació, per això vaig pensar que havia de venir a donar suport. A més aquí no hi ha cap brigada que defensi els ocupes, però sí que n’hi ha una dels nazis aquells que els foten fora».

Atur frustrat

Per altra banda, el Sindicat d’Habitatge de Reus no va aconseguir aturar el desnonament de la Núria, que vivia en un pis del número 43 del carrer Carles Buïgas de Salou. Per evitar-lo, havien convocat una concentració a primera hora del matí. Segons indica l’entitat, fa unes setmanes ja van impedir el primer intent de llançament de la Núria de la seva casa, fet que volien repetir avui. Els Mossos van fer l’acompanyament judicial per procedir al desnonament.

tracking