Diari Més

Neteja

Les empreses de buidatge de pisos, principals autores dels abocaments

L'Ajuntament de Tarragona detecta una mitjana mensual de cinc grans abandonaments de residus a la via pública, multats amb 4.000 euros

L'últim gran abocament a la via pública de Tarragona, el 14 de gener, al carrer Reial.

Les empreses de buidatge de pisos, principals autores dels abocamentsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran majoria d'abocaments il·legals que es produeixen a la via pública de Tarragona provenen d'empreses de buidatge de pisos, subcontractats per immobiliàries. La Unitat de Medi Ambient de Guàrdia Urbana i l'equip de Neteja Pública de l'Ajuntament ha detectat un perfil comú arran dels abandonaments de mobles els darrers mesos a la ciutat, indicant-ne l'autoria majoritària a empreses particulars que s'han anat identificant a poc a poc i, deixant els particulars en un segon pla, gairebé sense incidència. En els casos en els quals se n'ha detectat l'autor, aquest ha estat sancionat amb una multa de 4.001 euros, ja que suposen una infracció greu contra el medi ambient. El conseller de Neteja, Jordi Fortuny, assegurava que s'han produït «una mitjana de cinc o sis grans abocaments mensuals des del novembre» a la ciutat. Els del gener, abans d'acabar el mes, ja han igualat les xifres de les darreres setmanes del 2020.

Els dos últims abocaments de residus a Tarragona van ser detectats pel consistori el passat dijous 14 de gener. Un va tenir lloc en una illa de contenidors del carrer Reial, i l'altre al costat d'uns dipòsits de brossa del carrer del Mar. En ambdós casos, es tractava d'una pila de mobles de tota mena, com sofàs, televisions, taules, cadires o armaris, entre d'altres. Les andròmines, abandonades al costat dels contenidors, dificultaven l'accés als dipòsits de brossa i ocupaven part de la vorera i d'estacionaments per a vehicles.

L'Ajuntament va seguir el rastre d'aquests dos abocaments, trobant-hi darrere «una empresa immobiliària de Tarragona que havia encarregat el buidatge de pisos a una altra empresa subcontractada», detallava Jordi Fortuny. La immobiliària, que volia deixar a punt dos immobles per a ser llogats, va reconèixer els fets i, malgrat que no havien realitzat pròpiament l'abocament –sinó que ho havia fet l'empresa de buidatge subcontractada–, acabava sent l'última responsable de la infracció. Per aquest motiu, i seguint la normativa de medi ambient, la immobiliària ha estat sancionada amb una multa de 4.001 euros i se li ha obert un expedient. A més a més, aquestes accions «suposen un cost brutal de neteja», segons Fortuny. En el cas del doble abocament del 14 de gener, la retirada dels residus va ascendir a 250 euros, també assumits per la immobiliària.

Pràctica habitual

L'abocament de residus és una pràctica habitual a la ciutat. «Gairebé cada setmana hem de posar alguna multa de 4.000 euros», lamentava Jordi Fortuny. El conseller de Neteja recordava altres episodis recents de magnitud important, com el cas de l'abocament de tots els mobles d'un pis de Torredembarra a la vora del riu Francolí, o a la Part Alta, on sovint els veïns es queixen de l'abandonament de mobles als estrets carrers. Si més no, Fortuny indicava que no havien «notat reincidència» per part dels diversos autors.

El nombre de particulars que deixen mobles i electrodomèstics en desús a la via pública seria molt menor i en quantitats menys voluminoses. Tot i així, el president de l'Associació de Veïns de la Granja, Francisco Rosillo, defensava que als barris de Ponent aquesta pràctica era molt més habitual: «La deixalleria mòbil només passa els dilluns i a molta gent li és impossible portar grans mobles a la deixalleria».

tracking