Diari Més

Patrimoni

Les visites als monuments registren un descens del 76% durant el 2020

L’Ajuntament de Tarragona aprofita la pandèmia per posar a punt el patrimoni i fer-ne un museu a l’aire lliure

L'Amfiteatre va ser el monument que va rebre més visitants, 53.078, i va desbancar el Pretori i la capçalera del Circ del primer lloc.

Les visites als monuments registren un descens del 76% durant el 2020Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de visitant als monuments de la ciutat va patir un descens del 76,1% el 2020. En total, el patrimoni tarragoní va registrar 181.650 visites l’any passat, pel que aquestes es van reduir en més de mig milió. L’any 2019, els monuments històrics de Tarragona havien assolit les 759.947 visites. La pandèmia va deixar sota mínims el turisme a la ciutat el 2020 i tan sols les visites de proximitat van evitar una davallada major. El període més crític va anar de mitjans de març –amb l’inici del confinament– a maig –quan es van reobrir alguns monuments–, deixant l’abril en zero visites totals. El millor mes va ser el febrer, justament abans de l’inici de la pandèmia, quan el patrimoni de la ciutat va rebre 42.907 visites.

L’Amfiteatre va ser l’espai més visitat el 2020, arribant a les 53.078 persones, mentre que el 2019 n’havia rebut 199.531. El van seguir el Pretori i la capçalera del Circ, amb 49.060 visites. El conjunt, que va des de la Plaça del Rei fins a la Rambla Vella, va perdre el primer lloc del rànquing, ja que el 2019 havia estat visitat per un total de 224.545 persones. El tercer monument més visitat el 2020 a Tarragona van ser les Muralles, amb 27.704 persones, que va superar per poc les 27.143 de l’Antiga Audiència.

Malgrat tenir present el context pandèmic, des de l’Ajuntament expressaven preocupació entorn del balanç de l’any. «Les xifres han baixat tres quarts, pel que és un any nefast», apuntava Hermán Pinedo sobre el 2020. El conseller de Patrimoni, però, en treia la part positiva, i recalcava que «Tarragona segueix atraient turistes en la pitjor època dels últims 50 anys». Al consistori són conscients que durant les primeres setmanes després del confinament, les visites fetes pels propis tarragonins van ajudar a suavitzar el cop. L’interès de la gent de la ciutat feia plantejar nous escenaris a Pinedo: «El que va passar al maig ens fa repensar els espais. Per què el Fòrum de la Colònia i el Passeig Arqueològic no poden ser espais verds oberts a la ciutadania?».

La covid, una oportunitat

Tot i que el turisme ha acusat severament la pandèmia, Hermán Pinedo assegurava que aquests mesos a mig gas estan sent «una bona oportunitat» per tal de «recuperar el patrimoni que es troba en mal estat, i així agafar impuls un cop acabi la pandèmia». El conseller de Patrimoni es marca l’objectiu, entre d’altres, de «tenir l’Amfiteatre obert i el projecte de museïtzació fet» els propers mesos. En aquest sentit, l’Ajuntament invertirà 100.000 euros per tal de fer de Tarragona «un museu a l’aire lliure», en paraules de Pinedo. L’actuació comprendrà la renovació integral de les senyalitzacions dels monuments amb components patrimonials, turístics i educatius arreu de la ciutat. La conselleria de Patrimoni ja està treballant en el format i preveu tenir els primers resultats de la museïtzació enllestits de cara a la primavera.

tracking