Diari Més

Educació

Els alumnes de la URV es queixen que alguns exàmens siguin presencials

Els estudiants denuncien que el criteri hagi recaigut sobre cada professor, produint-se incoherències

La Universitat Rovira i Virgili està fent aquests dies els exàmens finals del primer quadrimestre.

Els alumnes de la URV es queixen que alguns exàmens siguin presencialsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes de la Universitat Rovira i Virgili es queixen de la presencialitat d’alguns exàmens en plena tercera onada de la pandèmia de covid-19. El centre educatiu va posar en mans de cada professor la decisió de fer les proves de forma presencial o bé telemàtica. Aquest fet ha provocat que en l’avaluació del primer quadrimestre, que s’està duent a terme després de les vacances de Nadal, hi hagi alumnes que s’enfrontin a les dues modalitats diferents d’exàmens, ja que les opcions triades per cada assignatura han diferit les unes de les altres. La principal preocupació radica en la probabilitat de contagiar-se a la universitat, a més a més de les dificultats de poder superar les actuals restriccions de mobilitat.

Molts alumnes de la URV no acaben d’entendre el criteri seguit, que ha deixat escollir als professors si preferien fer els exàmens a la facultat o bé des de casa. La segona opció conforma bona part del gruix i és com s’han fet la majoria de parcials durant la primera meitat del curs. A més, els estudiants denuncien que la major part dels exàmens presencials «s’haguessin pogut fer des de casa», lamentava Pau Melero, estudiant de tercer d’Educació Infantil i Primària, impartit al campus Sescelades. «La setmana passada vam fer un test presencial de 20 preguntes amb els ordinadors de la facultat», detallava a tall d’exemple Melero.

El futur mestre explicava que els professors asseguraven no poder controlar el comportament durant els exàmens telemàtics, «mentre que en altres universitats tenen un programari per poder controlar la pantalla», o en altres graus els estudiants havien d’habilitar alguna càmera extra per mostrar el seu entorn. La «manca de coherència» entre assignatures d’un mateix grau també ha molestat diversos universitaris. Melero assegurava que l’examen presencial de flauta que finalment es farà a casa, mentre que demà sí que faran el de cant des de les classes del campus Sescelades.

Por d’aglomeracions

Les queixes sobre la gestió dels exàmens finals del primer quadrimestre també arribaven des de Reus. Eva Gonzàlez, estudiant de quart de Finances i Comptabilitat, denunciava la possibilitat de contagis dins i fora de la facultat: «Hi ha molta gent que ha de venir a fer els exàmens amb transport públic, on s’ajunta molta gent». Gonzàlez explicava que dins les aules els exàmens es feien mantenint la distància, però que entre «prova i prova no es netegen les classes» malgrat el canvi d’alumnes d’un examen al següent. A més, segons l’alumna de Finances i Comptabilitat, el major risc arriba abans i després de cada prova, ja que «la URV trasllada als alumnes la responsabilitat del comportament fora de l’aula», on les trobades per comentar el temari o com ha anat l’examen són habituals.

Una de les característiques principals de les universitats és que són llocs de trobada de gent vinguda d’arreu de Catalunya. Ara, per Eva Gonzàlez, això és un problema: «A banda de la gent d’aquí, hi ha companys de classe de Lleida, de Vilanova i la Geltrú, de Barcelona o de les Terres de l’Ebre. Fa molt que ens veiem, és inevitable que hi anem a parlar». L’alumna tarragonina lamenta que no s’hagin fet «tests des de casa o treballs d’avaluació contínua». A més, els estudiants de la URV asseguren que, en cas de no poder assistir als exàmens per ser positius de covid-19, tenir símptomes o haver estat en contacte amb un malalt, la universitat no els ha concretat cap alternativa i molts professors no han resolt els seus dubtes. «Això ha fet que hi hagi alguns alumnes que haurien d’estar aïllats i s’arrisquin a venir a la facultat», advertia Eva Gonzàlez.

tracking