Diari Més

Medi Ambient

El Filomena deixa centenars de pedres al descobert a la platja de l'Arrabassada

L’Ajuntament de Tarragona assegura que no són naturals, sinó que tenen el seu origen en l’activitat humana, i la brigada les retirarà pròximament

Aspecte de la platja de l'Arrabassada, on han quedat descobertes centenars de pedres quan el mar ha retrocedit després del temporal.

El Filomena deixa centenars de pedres al descobert a la platja de l'ArrabassadaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal Filomena ha deixat al descobert centenars de pedres a la platja de l’Arrabassada de Tarragona. Un cop va cessar la crescuda del mar i la sorra va reaparèixer, sobre aquesta han sorgit moltes roques. Tant el Ministerio de Costas com l’Ajuntament de Tarragona coincideixen que aquestes no les va portar l’aigua, sinó que es trobaven enterrades sota la sorra i quan el mar va cobrir les platges de la ciutat pel temporal, l’arena va desaparèixer i l’espai va quedar plagat de pedres. No obstant això, el consistori ja ha assegurat a Diari Més que no es tracta d’elements naturals, sinó que els tècnics municipals ja han pogut comprovar que les roques són a la platja per l’efecte de l’activitat humana i ha avançat que la brigada municipal les retirarà en els pròxims dies.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament asseguren que a la platja de la Savinosa i a la Llarga també han aparegut pedres, les quals sí que provenen del mar. Les de l’Arrabassada, en canvi, provenen d’obres de la zona, alguna de les quals tindria el seu origen en la guingueta que es trobava a la platja abans que les actuals, segons fonts municipals.

Per altra banda, fonts de Costas asseguren que desconeixen encara l’origen de les pedres i que en els pròxims dies enviaran un tècnic per fer-ne una valoració. No obstant això, i com que el manteniment de les platges recau en l’executiu municipal, aquest pot retirar-les quan cregui convenient. Per altra banda, el ministeri també assegura que esperarà un temps per veure si la platja es recupera del temporal i, si no ho fa, estudiaran la possibilitat de dur a terme alguna mena d’actuació general, ja que també han quedat al descobert pedres a altres platges, com la de la Pineda, a causa de la desaparició de la sorra per la mala mar. Probablement l’actuació consistiria en una aportació d’arena.

Per la seva banda, Lluís Estamariu, portaveu de la plataforma ecologista SOS Costa Daurada, lamenta que difícilment les platges es podran recuperar de forma immediata sense l’aportació de sorra que proposa Costas, una solució que tampoc comparteixen. Estamariu explica que un dels factors principals que feia que les platges de Tarragona tinguessin sorra eren els sediments del riu Gaià que arribaven a la desembocadura. «Com que els corrents marines són gairebé sempre de nord a sud, els sediments que arribaven a la desembocadura del Gaià a Altafulla eren els que acabaven a les platges de Tarragona», comenta Estamariu, que lamenta que «d’ençà que es va construir el pantà del Catllar l’any 1975 que aquests sediments no han arribat».

A més, l’activitat humana, segons Estamariu, també ha destrossat els prats marins de posidònia i cimodocea, «les quals protegeixen el litoral dels temporals i, en esmorteir els cops de les onades, la sorra que porten aquestes també recau a la costa i ajuden a sedimentar les platges».

Per això, des de la plataforma ecologista SOS Costa Daurada creuen que la millor solució és permetre que els sediments del Gaià arribin constantment i que es recuperin els prats marins que protegeixen la costa i també l’ajuden a recuperar-se. De la mateixa manera, que es recuperin els sistemes dunars, els quals ajuden a la renaturalització de les platges i protegeixen dels temporals.

tracking