Diari Més

Policial

Desarticulada una organització que introduïa cocaïna amagada en contenidors de carbó

L'operatiu es va dur a terme a les províncies de Tarragona, Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla i València

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i funcionaris de l’Agència Tributària han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala. Durant l’operació s’han detingut 12 persones i s’han intervingut 2.065 quilograms d’estupefaents. Les actuacions s’han dut a terme a les províncies de Tarragona, Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla i València.

Les investigacions sobre un grup d’individus assentats a Murcia i Sevilla va començar a principis de l’any passat quan es va detectar una organització que havia creat un teixit empresarial, aparentment legal, que importava carbó vegetal entre Sud-Amèrica i Europa. D’aquesta manera aprofitaven per introduir grans quantitats de cocaïna a través dels principals ports espanyols.

L'organització va començar operant a Barcelona transportant carbó i després de diversos enviaments van preparar un enviament de cocaïna. Els contenidors un cop arribaven a Barcelona eren transportats a una nau alquilada a Tarragona, on tenien previst extreure la droga.

Després de diversos mesos, a conseqüència de problemes de logística amb el carbó emmagatzemat i per les limitacions derivades de la pandèmia, els investigats es van veure obligats a tancar aquesta via d'entrada, havent de generar tota la infraestructura i logística novament al Port d'Algesires des de mitjans abril.

Des del Brasil i Paraguai es gestionava la importació

L'entramat estava liderat per dues famílies els principals membres de les quals es trobaven al Brasil i Paraguai, des d'on van gestar tota l'operativa de la importació de la cocaïna. El següent graó estava conformat per individus que creaven empreses amb la intenció de simular un trànsit de mercaderia legal amb productes com carbó, arròs, melassa o productes sanitaris, molt demandats en l'actual crisi sanitària. Aquests últims es trobaven establerts a Sevilla i operaven en les localitats de Marbella, Algesires, Cadis i la pròpia capital andalusa. Els líders de l'organització incloïentestaferrosen totes les empreses amb la finalitat d'ocultar la veritable identitat dels mateixos i obtenir abundants beneficis després de la introducció de la mercaderia.

A València una experta en blanqueig de capitals canalitzava els diners de l'organització per capitalitzar l'operació de narcotràfic, diversificant els seus mètodes d'actuació i ocultació amb l'ús decriptomonedas.

A causa de l'alta especialització de l'organització, va ser necessària la intervenció de més de cent línies telefòniques per part dels agents, així com nombroses vigilàncies i seguiments per nombroses províncies espanyoles. També va ser necessari l'anàlisi de gairebé 200 contenidors importats des dels ports del Brasil i Paraguai fins a Espanya.

63 fardells ocults en 40 tones de carbó

Després d'una anàlisi exhaustiva, es va procedir a l'obertura d'un dels contenidors que l'organització havia importat des de Paraguai fins al Port d'Algesires. Al seu interior van trobar 63 fardells que transportaven 2.065 quilograms de cocaïna ocults entre 40 tones de carbó.

Finalment, es van dur a terme un total de 16 registres en domicilis, despatxos professionals i establiments, procedint a la detenció de dotze persones i a la investigaciód'altres tres. Es van emetre ordres de detenció internacionals per als imputats, els quals es troben pendents de respondre davant l'autoritat judicial competent.

El grup portava el c

Desarticulada una organització que introduïa cocaïna amagada en contenidors de carbóGuàrdia Civil

tracking