Diari Més

Patrimoni

El projecte de la Porta Tàrraco a la plaça del Pallol s'enllestirà a finals del 2022

L’Ajuntament de Tarragona comença la licitació per l’ampliació de la peixera del Camp de Mart, que inclourà lavabos i bar, i preveu acabar-la aquest estiu

L'Antiga Audiència, la Volta del Pallol, Casa Sefus i la peixera del Camp de Mart són els espais en els quals s'intervindrà properament.

El projecte de la Porta Tàrraco a la plaça del Pallol s'enllestirà a finals del 2022Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona preveu enllestir el projecte de la Porta Tàrraco d’aquí poc menys de dos anys, a finals del 2022. La proposta, que inclou una reforma dels edificis de l’època romana de la plaça del Pallol, pretén fer d’aquest indret de la Part Alta una porta d’entrada pels visitants. La partida del pressupost –que s’endú gairebé la meitat dels diners per a Patrimoni– de 600.000 euros té llum verda després que el ple municipal aprovés els comptes d’enguany fa un parell de setmanes. L’Ajuntament hi posarà la meitat de l’aportació monetària, mentre que la Generalitat de Catalunya completarà el pressupost. L’operació de reforma actuarà sobre l’Antiga Audiència, la Volta del Pallol, Casa Sefus i la peixera del Camp de Mart.

De fet, l’oficina de turisme a la vora del Portal del Roser serà el primer element en el qual s’actuarà. L’actual quiosc esdevindrà un centre de recepció de turistes al Camp de Mart, i s’ampliarà. La peixera comptarà amb lavabos públics adaptats i un bar o un restaurant. La concessió de l’espai d’hostaleria i la licitació de les obres es duran a terme la setmana vinent. «Les obres de la peixera començaran entre la primavera i l’estiu, i s’haurien d’acabar el setembre», segons detallava el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo. La totalitat de les obres de la Porta Tàrraco «s’ha de finalitzar abans d’acabar el 2022 per qüestions de subvencions», va assegurar Pinedo.

La resta d’edificis que formen part del projecte de la plaça del Pallol, en els quals es concentra el volum majoritari de reformes, hauran d’esperar una mica més. A l’Antiga Audiència s’hi farà un espai de museïtzació per tot el conjunt de la Tàrraco romana. D’aquesta manera, la maqueta de la ciutat es traslladarà a la Volta del Pallol, que es convertirà en un centre d’experiència. L’edifici acollirà elements audiovisuals per crear una experiència immersiva entorn la benvinguda del visitant a Tàrraco. Encara no hi ha data per la licitació d’aquests dos espais, a més a més de Casa Sefus. Un altre dels edificis romans de la Part Alta que s’adequaran és la Torre dels Advocats, al carrer dels Ferrers. La torre és la part posterior de l’Antiga Audiència i és una de les antigues cantonades del Fòrum Provincial, i amaga una de les escales romanes més ben conservades a tot el món. La Torre dels Advocats es licitarà els propers dies.

Si més no, al Pallol hi ha un altre edifici que no forma part de Porta Tàrraco, però que també té prevista una millora. Es tracta de Ca l’Agapito, i té pressupostats 200.000 euros, que complementaran el milió d’euros que ja s’havien reservat en anys anteriors. «El reforç estructural de l’edifici i la façana de Ca l’Agapito tirarà endavant enguany, i es complementarà amb la Porta Tàrraco», assegurava Hermán Pinedo. El conseller de Patrimoni justificava la intervenció en aquest edifici perquè «està a la Volta del Pallol, i aquest ha de ser un espai segur per a rebre visitants».

Suma de projectes

La conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona es planteja una segona meitat de mandat molt ambiciosa, en la qual se sumaran múltiples projectes paral·lelament a la Porta Tàrraco. Hermán Pinedo detallava les intervencions en patrimoni que ja s’estan duent a terme: «S’està a punt de començar la segona fase de la reforma de l’Amfiteatre». Aquest gener està previst intervenir a la grada excavada a la roca, però abans l’acció ha de passar per la comissió de Patrimoni de la Generalitat.

D’altra banda, Pinedo expressava un desig clar: «Vull desbloquejar les grades del Circ a la plaça dels Sedassos». La construcció de la graderia de fusta duu quatre anys tancada i el conseller de Patrimoni explicava que «l’obra per adequar-la, de 40.000 euros, ja es troba en estat de licitació, i ara mateix és la meva prioritat». Fa un any que Pinedo hi va darrere, però «encara no s’ha pogut fer per la lentitud dels tràmits administratius». A més a més, l’Ajuntament ha condicionat el terra del Passeig Arqueològic, ha fet tasques de millora sobre la jardineria que envolta el patrimoni i ha avaluat l’estat del Pont del Diable: «Està en bon estat, però cal inversió per prevenir filtracions d’aigua», avançava el conseller de Patrimoni. També ja s’està treballant en el pla de monitoratització de la Muralla, a la qual es farà un seguiment visual, fotogràfic i tècnic estructural per comprovar que no hi ha desperfectes després de les pluges del temporal Filomena.

Tot i l’ambició del consistori, des de la conselleria de Patrimoni són conscients que serà molt difícil completar tots els projectes a nivell econòmic i burocràtic. «L’Ajuntament no pot tirar endavant el patrimoni tot sol», lamentava Hermán Pinedo. El conseller d’En Comú Podem posa sobre la taula els projectes que ara mateix es troben bloquejats. El Fòrum de la Colònia, titularitat de l’Ajuntament de fa poc, rebrà una rentada de cara ja projectada i xifrada en 450.000 euros, però encara s’ha de licitar i la subvenció del govern espanyol ha estat denegada. El consistori al·legarà, però no creu que acabi les obres al Fòrum de la Colònia abans del 2023. Per últim, l’àrea de Patrimoni ja ha enllestit el projecte de rehabilitació de les façanes nord i oest del Pretori, però la seva execució resta pendent de trobar 600.000 euros.

tracking