Diari Més

Neteja

El canvi dels contenidors a Tarragona no s'acabarà a curt termini per manca de pressupost

L’Ajuntament va substituir gairebé la meitat d’illes en la primera fase, 119, i preveu un cost de dos milions d’euros per reemplaçar les 131 restants

L'illa de contenidors soterrats del carrer Enric Granados, una de les 131 que queden per substituir.

El canvi dels contenidors a Tarragona no s'acabarà a curt termini per manca de pressupostBiel Roquet-Jalmar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La substitució dels contenidors soterrats de Tarragona es troba en un punt mort des de fa gairebé tres mesos. L’Ajuntament no preveu acabar-la de forma immediata i mantindrà l’operació en cartera, ja que s’ha trobat dos elements que han interromput el canvi dels dipòsits de brossa sota terra per uns de nous de superfície. Per una banda, la manca de pressupost de més de dos milions d’euros i la vigència del contracte. Per l’altra, una complicada logística de la tutela de l’amortització dels contenidors que resten per canviar.

El consistori havia previst el reemplaçament dels contenidors en dues fases. La primera, que va suprimir 119 illes de contenidors soterrats, es va completar sobre els terminis, a l’octubre. El cost de l’acció es va enfilar fins als 300.000 euros, invertits a omplir els forats al sòl deixats pels antics dipòsits, i la instal·lació dels nous contenidors de superfície –cinc a cada illa– i dels mòdols de recollida. De moment, amb aquest primer canvi, s’ha aconseguit passar de tres a dos sistemes de recollida de brossa, «millorant així la logística i l’efectivitat», en paraules del conseller de Neteja, Jordi Fortuny. S’han hagut de reconvertir camions, ja que s’han eliminat contenidors soterrats i ha crescut el nombre de dipòsits de superfície. Paral·lelament l’Ajuntament va estar «en contacte amb els veïns de les zones on es va actuar per acordar l’emplaçament més adient per a les noves illes», explicava Fortuny.

Si més no, ara el procés es troba aturat. De les 250 illes de contenidors soterrats que hi havia a Tarragona, encara en queden per canviar una mica més de la meitat: 131. Els tancs d’aquesta segona fase són també soterrats, però amb un disseny diferent respecte els de la primera. Aquests 131 dipòsits metàl·lics de brossa no es troben en cap lloc concret de la ciutat, sinó que conviuen amb els nous contenidors de superfície: «Els tres sistemes de contenidors antics es van repartir aleatòriament en el seu moment per deixar tothom content», segons Fortuny. Això ha fet que ara sigui habitual veure illes noves a pocs metres de les encara soterrades.

Calen dos milions d’euros

L’Ajuntament no s’aventura a posar terminis per completar la substitució de contenidors, però és conscient que no es podrà fer immediatament. La xifra de l’actuació està prevista en més de dos milions d’euros que encara no s’han pressupostat. El consistori ara per ara no pot assumir la compra de 655 contenidors, amb un cost de 3.000 euros cada unitat, fent pujar la quantitat total fins a gairebé els dos milions previstos. S’hi ha de sumar la reconversió de camions i les obres a cada illa de dipòsits de brossa. A més a més, hi ha altres factors que fan que el canvi de contenidors es retardi.

Les unitats que queden per substituir van ser subvencionades en el seu moment pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, i per això s’ha d’esperar que «aviat es completi l’amortització dels contenidors» per tal de procedir al reemplaçament i desfer el bloqueig legal, detallava Fortuny. El conseller de Neteja també va indicar que el contracte actual té una vigència de dos anys, així que s’hauria d’esperar «a canviar-lo» per acabar de substituir les 250 illes de contenidors .

tracking