Diari Més

Mobilitat

Un total de 14 patinets elèctrics van estar implicats en accidents a Tarragona el 2020

També hi va haver 20 incidents amb bicicletes afectades a la ciutat i, d’entre tots, només en dos hi va haver ferits greus

L'Ajuntament va fer una modificació a l'ordenança per garantir un ús ordenat i segur dels patinets.

Un total de 14 patinets elèctrics van estar implicats en accidents el 2020Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 14 usuaris de patinets elèctrics es van veure implicats en un accident a la ciutat de Tarragona durant el 2020. Una xifra que crida l’atenció si, a més, es compara amb les del 2019, quan tan sols hi va haver quatre col·lisions en les quals van formar part aquests vehicles de mobilitat personal (VMP).

Segons dades de la Guàrdia Urbana de Tarragona, durant el 2020 hi ha hagut un total de 35 accidents amb patinets elèctrics, bicicletes i monopatins implicats (14, 20 i un, respectivament), mentre que durant el 2019 n’hi va haver només 19: quatre amb patinets elèctrics afectats i 15 amb bicicletes implicades. Fonts del consistori destaquen, però, que en els accidents de l’any passat només n’hi va haver dos que resultessin amb ferits greus, mentre que la resta només van provocar danys materials o ferits lleus. A més, remarquen que aquests accidents poden haver estat amb altres bicicletes o patinets, amb vianants o amb cotxes o motos.

De fet, enguany ja s’ha produït un accident. Tal com va avançar ahir Diari Més, el passat divendres un cotxe va col·lidir contra una usuària de patinet elèctric al barri de la Granja. Els fets van tenir lloc cap a les 20.20 hores a la cruïlla dels carrers Vilallonga del Camp i Deltebre, quan la persona que conduïa el patinet va irrompre a la calçada pel pas de vianants, de manera que el conductor del turisme no va poder evitar la col·lisió. El SEM va traslladar la víctima a l’Hospital Joan XXIII amb un pronòstic menys lleu.

Les xifres d’accidents amb patinets elèctrics implicats el 2020 són més del triple que les de 2019, un fet que es podria relacionar a un augment d’usuaris d’aquests VMP. Un augment que es podria accentuar encara més a Tarragona en les pròximes setmanes, ja que hi ha tres empreses de patinets elèctrics de lloguer que estan a punt de desplegar una flota de 500 vehicles cadascuna, el que comportarà la presència de 1.500 patinets elèctrics de lloguer compartit pels carrers de la ciutat. Ara per ara, les companyies estan instal·lant els aparcaments, els quals també serviran per bicicletes i patinets privats, ja que era una de les condicions de l’Ajuntament de Tarragona per permetre que poguessin operar a la ciutat.

Per tal de garantir que l’arribada d’aquests patinets elèctrics fos ordenada, així com el posterior ús que en faran els tarragonins, el govern d’ERC i En Comú Podem al consistori van dur a terme una modificació de l’Ordenança General de Convivència i Ús dels Espais Públics que, a més de limitar la velocitat dels cotxes i motos a 30 km/h a la majoria de carrers, també contempla una sèrie de normes i condicions que han de seguir els usuaris de patinets elèctrics. En primer lloc, seran només els majors de 16 anys els qui podran fer ús dels VMP. A l’ordenança s’hi pot llegir que s’entén per vehicle de mobilitat personal «aquells vehicles que, dotats d’una o més rodes, disposen d’una única plaça pel conductor i es propulsen en exclusiva per motors elèctrics, que proporcionen una velocitat màxima per disseny entre 6 i 25 km/h. Poden estar dotats de seient sempre que disposin d’un sistema d’auto equilibri. No necessiten autorització administrativa ni assegurança per circular».

La modificació de l’ordenança, que va entrar en vigor el setembre, contempla que els patinets han de circular per la calçada i no per la vorera, i només excepcionalment poden fer-ho per carrers per vianants quan l’afluència sigui baixa, sense superar els 6 km/h i a 1,5 metres de distància de la façana. També han de dur frens, timbre i elements reflectants per circular de nit. L’ús del casc és una recomanació, ja que la normativa general de trànsit no ho obliga, i tampoc es pot utilitzar el mòbil ni auriculars, prohibit portar passatgers, deixar el manillar amb les dues mans, ni circular fent ziga-zaga entre vehicles en marxa o entre persones, tampoc es pot carregar els VMP amb objectes que dificultin les maniobres o redueixin la visió, ni circular sota els efectes de drogues o alcohol.

tracking