Diari Més

Salut

Creen una guia de medicació en salut mental basada en els pacients

Es tracta d'un projecte amb investigadors de la URV i la UOC

Ara hi ha 1938 alumnes preinscrits als màsters de la URV.

La demanda de màsters de la URV creix més d'un 20% malgrat la covid-19URV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de les universitats Rovira i Virgili (URV) i Oberta de Catalunya (UOC) s'han basat en l'experiència dels pacients per a crear una guia de gestió de la medicació en salut mental, informa la universitat de Tarragona.

El document, en el qual també ha participat la Federació de Salut Mental de Catalunya, inclou informació útil sobre drets, medicaments i efectes secundaris d'aquests medicaments, un glossari i referències on poder obtenir més informació.

L'objectiu és dotar als pacients d'eines per a participar en els processos d'atenció clínica i convertir-se en un espai de reflexió sobre el paper de la medicació psiquiàtrica en la vida de les persones.

Entre un 25 i un 50% de les persones amb un diagnòstic d'esquizofrènia afirmen que no se senten satisfetes amb la medicació que prenen habitualment i la guia pretén donar-los més veu, al costat de la de cuidadors, familiars i professionals.

Hi ha una «necessitat que les persones tractades recuperin el poder de decisió sobre els seus propis tractaments», explica la coordinadora de la Guia, Asunción Vaig piular, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC.

Els efectes secundaris i els riscos per a la salut, com l'augment de pes, faciliten que s'abandonin els tractaments i «l'aparició de més crisi i ingressos hospitalaris», problemes als quals vol donar resposta aquesta guia.

L'altre autor de la guia, el catedràtic de la URV Ángel Martínez, agrega que es tracta d'evitar el procés conegut com a porta giratòria, és a dir, diversos ingressos consecutius a conseqüència de la insatisfacció amb els tractaments.

«La guia és una eina per a potenciar l'autonomia dels usuaris», resumeix l'investigador.

tracking