Diari Més

Cultura

Dos gegants representaran l'esperit treballador del barri de Bonavista

Enguany es farà realitat el projecte, que es va iniciar l’any 1995, amb l’ajuda altruista d’una empresa tarragonina que ha aportat els diners

Imatge de les mans del gegant i la geganta que tindrà Bonavista

Dos gegants representaran l'esperit treballador del barri de BonavistaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El barri de Bonavista està de celebració i és que aviat comptarà amb una parella de gegants, un projecte que es va iniciar fa 25 anys, però que per diferents motius mai va ser culminat, fins aquest 2021.

Segons explica Salvador Serrano, un dels impulsors de la iniciativa l’any 1995 i actual col·laborador de l’Associació de Veïns de Bonavista, la idea de crear una parella de gegants pel barri va començar a agafar forma fa 25 anys, i de fet es va arribar a fer un concurs entre diferents escultors i la proposta guanyadora va ser la de Monsterrat Canudas, «qui s’encarregava del manteniment d’algunes peces del Seguici de Tarragona», comenta Serrano. Canudas va començar a crear els dos gegants, que segons l’ideòleg del projecte «reflectien molt bé la gent del barri, humils i treballadors». «Vam aconseguir recollir uns quants diners i vam quedar que a mesura que anés treballant en les figures li aniríem pagant, però lamentablement va morir», relata Serrano, que afegeix que «llavors els busts es van quedar abandonats a la seu de l’AVV i el projecte a mig fer». Tant amb la mort de Canudas, com pel fet que «l’associació de veïns mai ha tingut prou diners», assenyala Serrano, el projecte geganter ha estat aparcat des de llavors, sense la possibilitat de tirar-lo endavant.

Fa un any i mig, però, una empresa tarragonina es va oferir, de manera altruista, a aportar els recursos econòmics necessaris perquè la iniciativa tirés endavant i es convertís en una realitat definitivament. Una escultora de Reus ha estat qui, agafant el relleu de Canudas, ha acabat de restaurar els gegants començats l’any 1995. Serrano explica que la fisonomia de la parella de gegants, que són un home i una dona, és de gent normal, de gent del barri. «Ella és una noia molt guapa, amb un vestit i una jaqueta, i l’home, de pell molt morena, com si treballés tot el dia al sol, i amb roba de pana i una armilla», descriu Serrano. La feina ara serà molta. Cal fer un concurs per escollir el nom de la parella i començar els tràmits per crear una colla gegantera, amb els qui s’encarreguin de fer ballar els dos gegants i els músics que toquin la gralla i el timbal.

Per la seva banda, la presidenta de l’AVV Bonavista, Loli Gutiérrez, celebra amb molta «il·lusió i alegria» que aviat puguin presentar la parella de gegants als veïns del barri. «Els busts van quedar pràcticament a mig fer i l’escultora que els ha acabat ha tardat prop d’un any i mig», explica Gutiérrez, que afegeix que «ara ja tenen els braços i la roba, i només els falta passar per la perruqueria perquè estiguin enllestits».

La idea de Gutiérrez és poder presentar-los com més aviat millor al barri i, després, exposar-los a la plaça de la Font al mes de maig, pel seu cinquantè aniversari, i també al centre cívic i a la parròquia.

tracking