Diari Més

Urbanisme

Els veïns de la Part Alta de Tarragona pateixen pel mal estat d'una trentena d'edificis

El despreniment i posterior enderroc de la casa al número 28 del carrer de la Civaderia torna a encendre els llums d’alarma

El despreniment va tenir lloc la matinada del 7 al 8 de gener.

Els veïns de la Part Alta de Tarragona pateixen pel mal estat d'una trentena d'edificisACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nit del 7 al 8 de gener l’edifici del número 28 del carrer de la Civaderia, a la Part Alta de Tarragona, va patir un perillós despreniment. El fet que tingués lloc de matinada i que no hi visqués ningú va evitar danys i pèrdues més greus. L’Ajuntament, davant la gravetat de la situació, va decidir enderrocar del tot la casa. Les obres, que han obligat a tallar el carrer que duu a la plaça de les Cols, s’allargaran dues setmanes. Precisament, fa un any, la situació es va calcar amb la casa del costat, la del número 30, que va ser enderrocar després de patir un despreniment.

Davant el nou episodi i el consegüent creixement del nombre d’immobles en estat de degradació i que suposen un risc pels tarragonins i tarragonines del barri, s’han tornat a encendre els llums d’alarma. L’Associació de Veïns de la Part Alta denuncia que una trentena d’edificis del casc antic estan en situació de perill. «Estem molt preocupats, és una darrere l’altra, la Part Alta està abandonada i cada cop més degradada», lamentava el president de l’entitat veïnal, Quim Castellví. L’episodi de continuades pluges arran del temporal Filomena és un nou factor que posa en alerta els veïns. Són diversos els edificis que els darrers anys han deixat d’existir per causes similars, com el del carrer Cavallers, davant el Conservatori de Música.

Amb altres edificis, com el del carrer d’en Granada, s’hi va actuar a temps. Els últims mesos es va procedir a enderrocar l’interior de la casa abans de cap ensurt, i ara el solar, delimitat per la muralla romana i la façana –que s’ha conservat– resta a l’espera que s’enretiri la totalitat de la runa. En aquesta línia, Quim Castellví criticava la gestió de l’Ajuntament –tant l’actual govern com els anteriors– davant la falta d’iniciativa a l’hora de mantenir el patrimoni de la Part Alta: «El consistori ha de ser el punt de partida i només s’omplen la boca, pel que volem fets d’una vegada». El president de l’associació veïnal parlava del seu barri i del Serrallo com a «joies de la corona» de Tarragona, pel que demanava més actuació i dedicació per aquestes zones. «Si els particulars no compleixen amb l’obligació de mantenir els seus edificis en estat de degradació, l’Ajuntament hauria d’actuar i després fer pagar els particulars», proposava Castellví.

Perilla una capelleta

La façana de la casa del número 28 del carrer de la Civaderia té una petita capella dedicada a Sant Roc. Quim Castellví explicava que «és bonica, però està una mica deixada». El president de l’Associació de Veïns de la Part Alta reclamava que es tracta d’un «element integrador», i com a tal «s’hauria de cuidar». Malgrat que són elements de caràcter privat, Castellví demanava la intervenció del consistori «ja que estan en una façana i conformen l’entorn del barri». Els veïns encara desconeixen què se’n farà de la capelleta de Sant Roc, mentre que el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, explicava en un tuit que l’Ajuntament ja es trobava «estudiant les possibilitats per a protegir i posar-la en valor».

En el mateix sentit, Quim Castellví detallava l’existència d’un cas molt semblant. El president de l’entitat veïnal apuntava el mal estat d’una altra capelleta, en aquest cas al carrer d’en Talavera, a tocar del call jueu de Tarragona. Així doncs, els veïns de la Part Alta exigeixen al govern municipal una doble línia d’actuació: una major actuació sobre els edificis del barri en estat de degradació i més petites actuacions en elements singulars del patrimoni.

Edificis de valor, en risc

Són diversos els immobles de la Part Alta que, malgrat tenir un alt valor patrimonial, es troben en un estat de degradació preocupant. El cas més cridaner és el de Ca l’Ardiaca, al Pla de la Seu. L’històric edifici es troba inhabitat des de fa anys, suportat per una bastida, i els veïns del casc antic tarragoní es troben cada vegada més amoïnats per la seva conservació, després de veure com diferents projectes s’han esfumat i no hi ha cap nova previsió d’actuació.

També preocupa l’estat de Casa Bertan, coneguda també com Cal Pobre, al carrer dels Descalços i a la vora de la placeta de Sant Antoni. Fa anys que en aquest edifici ocupat i de considerable valor s’hi va instal·lar un centre cívic autogestionat, que té cura de l’espai i organitza tota mena d’activitats pel barri. «Cal Pobre té la façana i l’escala esgrafiades i el nivell de la casa només està una mica per sota de la Castellarnau o la Canals», detallava Quim Castellví. Ara, però, s’ha detectat que el sostre es troba en mal estat i resulta un perill. El president de l’Associació de Veïns de la Part Alta n’explicava la problemàtica: «L’actual propietari de l’edifici és un banc, pel que l’Ajuntament hauria de comprar l’edifici per rehabilitar-lo». Entre les propostes de Castellví per revitalitzar Cal Pobre hi segueix sent el centre cívic, a més a més d’una escola d’oficis «necessaris i que s’estan perdent, com el de fuster o el de ferrer».

tracking