Diari Més

Economia

El comerç del Camp de Tarragona comença les rebaixes amb queixes per les restriccions

Els botiguers lamenten que el govern «generalitza amb les mesures», algunes de les quals «no s’entenen» i llastren la campanya

Alguns compradors, ahir al migdia, al carrer Monterols de Reus.

El comerç comença les rebaixes amb queixes per les restriccionsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del comerç afronta des d’ahir les noves restriccions vinculades a la covid-19 amb un desig comú: «Que siguin 10 dies». També amb la sensació que, d’alguna manera, «es fa pagar justos per pecadors» en una situació de pandèmia on «sempre hem anat seguint les normes». Centres comercials però també petites botigues demanen al govern «que no generalitzi amb les mesures». Els primers, perquè consideren que «no s’han atès les particularitats de cada cas», tal com valora Mayte Forján, gerent de La Fira de Reus, que lamenta que els equipaments «semioberts, com és el nostre cas, no haurien d’estar en les mateixes condicions» que altres perquè «tenim ventilació natural i, per descomptat, també tots els protocols de neteja certificats». Per als establiments a peu de carrer, «a l’hora d’aplicar un confinament municipal, s’hauria de tenir en compte la xifra de població; si no, és difícil», apunta Jacint Pallejà, president d’El Tomb de Reus.

I enmig de tot plegat, ahir va produir-se el tret de sortida a una campanya de rebaixes d’hivern que «era força prometedora» per la quantitat d’estoc i que ha arrencat «de manera irregular», també perquè a la demarcació el clima no acompanyava. El comerç espera que «lògicament no hi podrà haver la bogeria que alguna vegada s’havia vist en les compres però s’aniran distribuint en el temps i seran sostingudes», tot i que «la situació afectarà i molt». Aquest 2021, els descomptes han fet també el salt a les xarxes, on centren l’aposta els establiments que no podran obrir.

I és que, durant el cap de setmana, només hi seran els negocis essencials. La presidenta de la Unió de Botiguers, Meritxell Barberà, es pregunta «si la gent ja no pot entrar o sortir del municipi –perquè també està en vigor el confinament municipal– i, per tant, no en vindrà més, per què jo puc obrir un dilluns o un dimarts però no un dissabte? I, si obro menys dies, el que faig no és dificultar que els clients espongin les compres?». Amb tot, «els impostos que paguem, continuaran sent de dilluns a diumenge, i això no es tindrà en compte», afegeix Barberà, que subratlla que «els tancaments han de venir sempre acompanyats d’ajudes». Una altra queixa és la «inestabilitat» i la «turbulència» de les normes, que fan que «no puguem prendre decisions a llarg termini». Un exemple és el dels treballadors. Tal com apunta Pallejà, «encara no sabem què podrem fer, no sabem si té sentit fer un ERTO per 10 dies però tampoc sabem què ens passarà si l’ERTO no s’ha fet i després resulta que les limitacions no duren deu dies». Els comerciants, però, es mostren en general «optimistes», a l’espera que les restriccions s’aixequin el dia 17.

A La Fira Centre Comercial de Reus, resten obertes les botigues essencials –alimentació, òptica, productes per a mascotes, telefonia, estètica, perruqueria...–, que ho estaran també el dia 10, festiu d’obertura. La resta «donen servei de click and collect», apunta Forján, que recorda que així «les compres es poden fer online i la recollida, a la botiga». Els Cines Axion «continuen oberts al 50% de l’aforament» i la restauració treballa amb menjar per emportar o a domicili. Al lloc web de La Fira es pot consultar el detall dels negocis. Al centre comercial, «bona part de la campanya de Nadal s’ha pogut salvar» perquè «tot i l’aforament, el preu mitjà del tiquet s’ha incrementat». Pel que fa a les rebaixes, «ja van començar durant el Nadal i també s’estan fent online».

Punts on canviar regals

A Tarragona, El Corte Inglés obre supermercat, parafarmàcia, electrònica i electrodomèstics, que és l’essencial. Per als clients que hagin de tornar algun regal, s’han habilitat punts d’atenció a cada planta i s’ampliarà el termini de devolucions. Les Gavarres tenia ahir obertes moltes de les grans botigues, un volum important de les quals s’orientaven a la recollida de compres realitzades per internet.

tracking