Diari Més

Residus

Les empreses podran abocar fins a 2.000 kg de runa al dia a la deixalleria de Tarragona

L’Ajuntament permetrà que la deixalleria municipal gestioni els residus a pimes i autònoms per evitar abocaments il·legals

Un cartell a les Gavarres per evitar que s'hi aboquin residus.

Les empreses podran abocar fins a 2.000 kg de runa al dia a la deixalleriaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les petites i mitjanes empreses i autònoms que duguin els seus residus a la deixalleria municipal només podran abocar-hi un màxim diari de 2.000 kg de runa, 2.000 kg de fustes recuperables sense impropis i 1.000 kg de restes vegetals. Són els únics límits que contempla el nou annex de l’Ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques no tributàries, aprovat al ple municipal de l’Ajuntament de Tarragona del 20 de novembre. Aquest annex, el cinquè de la normativa, permetrà que les pimes i els autònoms amb dificultats per trobar un gestor de residus al mercat puguin dur-los a la deixalleria municipal pagant una tarifa.

Segons el consistori, «algunes activitats econòmiques generen residus equiparables a municipals però en quantitats superiors que els domicilis, per la qual cosa s’admetrien a la deixalleria per un abocament superior a domèstic, pagant la corresponent tarifa de prestació patrimonial de caràcter públic no tributari». En aquest sentit, la tarifa de les prestacions serà a preu de mercat, cost de transport i cost de gestió del residu, sense suposar beneficis per l’empresa concessionària del tractament de residus ni per l’Ajuntament. Amb això, el govern local pretén augmentar el percentatge de recollida selectiva de la ciutat i l’índex de valorització i també que sigui una mesura dissuasiva pels abocaments incontrolats il·legals.

D’aquesta manera, entre els imports a pagar per les empreses que gestionin els seus residus a través de la deixalleria municipal cal destacar els voluminosos –mobles i estris vells–, pels quals s’aplicarà una tarifa de 0,128 euros/kg a partir dels 500 kg l’any. Pel que fa als matalassos, caldrà pagar 27 euros la unitat a partir de les tres unitats a l’any. També destaquen els pneumàtics, la tarifa dels quals depèn si es tracta de moto, cotxe, camioneta o camió. En el primer cas, les empreses hauran de pagar 2,44 euros la unitat a partir de les quatre unitats l’any. El límit a partir del qual s’aplicarà la tarifa és el mateix en tots els casos, quatre unitats, però l’import passa a ser de 4,26 euros la unitat si el pneumàtic és de cotxe, 6,36 euros si és de camioneta i 26,75 euros la unitat si es tracta d’un pneumàtic de camió.

Per altra banda també hi ha residus especials en petites quantitats, als quals se’ls aplica, a més del cost de gestió, el cost del transport. Així, cal destacar els àcids, pels quals s’haurà d’abonar 0,46 euros/kg a partir dels 10 kg a l’any; els aerosols, pels quals caldrà pagar 1,42 euros/kg a partir també dels 10 kg a l’any; i, finalment, els olis vegetals contaminats, pels quals hi ha una tarifa de 0,34 euros/kg a partir dels 25 kg a l’any. Tots aquests imports no inclouen l’IVA. Aquest nou annex de l’Ordenança entrarà en vigor el dia 13 de gener si no s’interposa cap recurs ni requeriment.

Segons el regidor de Neteja de l’Ajuntament, Jordi Fortuny, aquesta nova opció que la deixalleria municipal gestioni els residus de les petites empreses ajudarà a reduir els abocaments il·legals, dels quals assegura que «molts dels que els duen a terme són de municipis pròxims a Tarragona». «Cada vegada que fem neteja d’abocaments il·legals quantifiquem el cost i al mes de desembre ens vam gastar 17.800 euros, però hi ha mesos que ens podem gastar fins a 80.000 euros, com quan trobem fibrociment, per exemple, que necessita un tractament especial», comenta Fortuny, que afegeix que «quan la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana detecta l’infractor –durant el 2020 n’han enxampat a 35– li fem pagar tot el cost».

L’edil d’ERC al consistori assegura finalment que ha augmentat la vigilància d’aquesta unitat del cos local de policia i destaca que des del desembre de 2019 fins al mes de desembre de 2020 s’han interposat més de 150 sancions per deixar voluminosos fora dels contenidors, l’import de les quals puja a 300 euros, i que en els dos últims mesos d’aquest 2020 s’han posat un total d’11 multes per delicte mediambiental, quan s’aboquen residus que poden suposar un perill pel medi ambient, l’import de les quals s’enfila als 4.000 euros.

tracking