Diari Més

Societat

Càritas registra una pujada del 30% d'atencions a famílies durant el 2020

L’entitat ha detectat un nou perfil entre les persones necessitades influït per la pandèmia, amb un descens d’edat i abundància del sector serveis

Un grup de gent esperant per recollir menjar a Càritas, en una imatge d'arxiu.

Càritas registra una pujada del 30% d'atencions a famílies durant el 2020Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2020 va ser un any molt dur. La pandèmia de la covid-19 va causar molts estralls arreu del món, no només sanitaris, sinó també socioeconòmics. A Tarragona, l’afectació notificada per Càritas va ser notable. L’entitat benèfica va registrar un increment del 30% de famílies que van demanar-los ajuda, arribant a unes 300 més que el 2019. Les 13 parròquies de la ciutat van detectar un nou perfil entre les persones que hi van acudir per primera vegada.

Des de Càritas van observar un preocupant augment de famílies amb criatures petites i un descens de l’edat mitjana de les persones que van demanar ajuda, fet que recalca la precarietat juvenil. L’increment de l’atur i la multiplicació dels ERTO van ser indicadors directament relacionat amb el nou perfil de les persones ateses per l’organització que lluita contra la pobresa, l’exclusió, la intolerància i la discriminació. El nombre de persones nascudes a Catalunya també va anar a l’alça. «Eren famílies que fins ara ens acostumaven a ajudar a nosaltres, són un perfil que no havíem atès mai», assegurava Carme Cervantes, directora col·legiada de Càritas Tarragona.

Un altre dels patrons majoritaris entre les noves persones ateses per l’entitat catòlica va ser l’ocupació al sector serveis. El descens implacable del turisme i les severes limitacions imposades a la restauració i a l’hosteleria van fer que molta gent es quedés sense feina a mesura que passaven els mesos. «Amb l’arribada de la vacuna esperem que puguin treballar de nou per sortir d’aquest mal tràngol», segons va desitjar Carme Cervantes. Una altra part de les persones que van rebre l’ajuda de Càritas van ser joves extutelats que vivien en pisos okupes.

Menjar i lloguer

Malgrat les restriccions per la pandèmia, l’entitat benèfica no va tancar mai les seves portes durant el 2020. Les ajudes de Càritas es van centrar en dos grans àmbits. Per una banda, la demanda d’aliments va anar en augment. Les recollides de menjar van registrar uns números bastant similars a anys anteriors, tot i que a les escoles tarragonines es van donar més aliments que en els darrers anys.

D’altra banda, van haver de socórrer molta gent que ja no podia pagar el seu lloguer mensual. Per aquest motiu, l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona va incrementar l’aportació econòmica dins el conveni amb Càritas, ja que l’organització no ho podia assumir tot. El context no va ser l’ideal, ja que les ajudes als lloguers de la Generalitat es van exhaurir en molts casos. Amb tot, la directora col·legiada de Càritas es mostrava profundament «agraïda a la resta d’entitats de Tarragona» que havien aportat el seu gra de sorra durant els darrers mesos.

La feina, però, no va acabar el 2020. Des de Càritas estan a l’expectativa del que pugui deparar el 2021, encara que «les previsions no són gens bones», tal i com lamentava Carme Cervantes. La pandèmia no ha desaparegut d’un dia per l’altre amb el canvi d’any i les seves conseqüències s’arrossegaran encara molt temps. La directora col·legiada de Càritas Tarragona preveia que el principal punt d’atenció serà, de nou, el lloguer.

tracking