Diari Més

Política

Rubén Viñuales agreuja el degoteig de baixes de Cs i fitxa pel PSC

Dimiteix del seu càrrec a l’Ajuntament i serà el número 2 de la candidatura socialista de Tarragona a les eleccions del 14-F

Rubén Viñuales, al centre, en la presentació de la candidatura de Cs a Tarragona el 29 d'abril de 2019.

Rubén Viñuales agreuja el degoteig de baixes de Cs i fitxa pel PSCGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rubén Viñuales, el líder de Ciutadans (Cs) i portaveu del grup municipal de la formació taronja a Tarragona, se sumava ahir a l’hemorràgia de baixes que pateix el partit d’Inés Arrimadas. Viñuales ha dimitit del seu càrrec com a regidor i va comunicar la seva baixa de Cs per sumar-se al Partit dels Socialistes de Catalunya ahir al matí. Viñuales serà el número 2 de la candidatura socialista per Tarragona que encapçala Rosa Maria Ibarra de cara a les eleccions catalanes del 14 de febrer, tal com s’havia de confirmar ahir a la tarda al comitè de les llistes del PSC i es ratificarà avui en el consell nacional extraordinari. La incorporació de Viñuales a les files socialistes es venia gestant des de fa cinc setmanes, hi hauria intervingut el mateix Salvador Illa, secretari d’Organització del PSC a Catalunya i comptava ja ahir amb el vistiplau de l’executiva nacional. El tercer lloc serà, amb tota probabilitat, per a un representant de les Terres de l’Ebre.

El descontentament de Viñuales envers el partit que representava ha estat evident els darrers temps i la seva dissidència, un secret a veus que havia de materialitzar-se tard o d’hora. Tot i això, Viñuales va aconseguir eclipsar ahir al matí l’aprovació del pressupost de l’Ajuntament de Tarragona. La seva baixa del partit saltava a la llum pública tot just en acabar el ple extraordinari de pressupostos, però la seva carta de dimissió i de baixa del partit la va cursar una hora abans de la finalització de la sessió municipal en què participava. Quan va acabar el ple van cobrar importància les paraules que el mateix Viñuales havia pronunciat en el decurs del mateix, quan va assegurar que era una sessió «especialment important per a ell» o quan, a les acaballes, va bromejar dient que havia estat «una mica distret» durant la sessió.

«No puc continuar defensant un projecte que no em representa. Jo no he canviat, Ciutadans ha canviat», diu en la seva carta de dimissió. Viñuales reconeix en la missiva que «a ningú se li escapa que han estat moltes les desavinences amb la direcció del partit a Catalunya, així com a escala nacional, fruit de la deriva del mateix cap a uns postulats molt diferents dels que inicialment van ser Ciutadans». El fins ahir líder de Cs a Tarragona anunciava l’abonament del partit, però es negava a «renunciar a tot el fet durant aquests anys en defensa de la nostra estimada ciutat i província, així com tampoc renuncio a les grans persones amb qui he tingut la sort de creuar-me durant aquest periple que avui toca el seu final».

La deserció de Viñuales agafava per sorpresa als seus companys de grup municipal –o això deia la regidora Sònia Orts a Diari Més–. Cap al migdia, la formació emetia un comunicat on refermava el compromís de la formació amb «la democràcia, la convivència i la llibertat a Catalunya» i on assegurava que, el seu, continua sense un projecte de centre liberal. Sobre la decisió del fins ahir portaveu a l’Ajuntament, Cs Tarragona declarava que, «si algú no vol mantenir aquest compromís amb la causa del constitucionalisme a Catalunya –davant del jou nacionalista–, està en el seu dret, però el projecte de Ciutadans seguirà treballant de manera incansable per l’interès general dels catalans, que passa, en el futur més immediat, per assolir un govern per a tots».

Les reaccions del ple

Des del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Tarragona es mostraven reticents a valorar l’abandonament de Viñuales a l’espera de la confirmació per part del comitè de llistes que se celebrava ahir a la tarda. «És una decisió personal i la respectem. No ens ha sorprès. Sempre hem considerat que mai ha estat a gust del tot a Ciutadans», deia la portaveu del PSC, Sandra Ramos.

En la mateixa línia es mostrava el portaveu dels populars al consistori, José Luis Martín: «Era evident que no estava a gust». «Ho considerem una mostra de la manca de rumb que porta Ciutadans i d’un vaixell que s’enfonsa i del qual la gent vol sortir», afegia. Sobre el canvi de color polític, Martín deia que «és legítim que cadascú trobi l’espai polític que el representa i, segurament, el PSC no està massa allunyat del seu ideari polític».

Junts per Tarragona, per contra, es mostrava crític a la formació socialista. «Era molt evident, no només ho sabíem, sinó que fa mesos que ho insinuàvem. Viñuales i Josep Fèlix Ballesteros (PSC) havien arribat a molts pactes amb anterioritat i aquest n’és un més. És la deriva definitiva del PSC a Tarragona, els seus militants haurien d’agafar les regnes del partit», apuntava ahir el portaveu de Junts, Dídac Nadal. Per la seva banda, la regidora de la CUP a l’Ajuntament Eva de Miguel dirigia també els dards cap als socialistes. «El PSC necessita de manera imperiosa canviar les cares del partit pels casos de corrupció que tenen. Pensem, a més, que aquest moviment té més abast del que es veu de forma immediata, no ens estranyaria que d’aquí a dos anys tornéssim a tenir el senyor Viñuales per l’Ajuntament», deia De Miguel. Les reaccions arribaven també des del compte de Twitter d’un altre polític que ha protagonitzat una fugida del que havia estat el seu partit: l’exdiputat Carles Castillo, qui recentment ha abandonat el PSC i serà el número 4 en la llista d’ERC a Tarragona el 14-F. «Tot el suport amb la decisió de Viñuales. És un bon fixatge pel PSC. Demostra que el PSC només busca el sorpasso amb Cs, abandonant el catalanisme i deixant orfe una part de l’esquerra. Em ratifica amb la decisió presa», publicava Carles Castillo.

La dimissió de Viñuales com a regidor al consistori significa la seva baixa automàtica com a diputat a la Diputació de Tarragona. En cas que Cs opti per ocupar l’escó que Viñuales deixa buit al plenari amb el cinquè de la llista de la candidatura amb què va concórrer a les eleccions de 2019, aquest seria per a Asunción Sancho.

tracking