Diari Més

Municipal

El govern de Tarragona aprova el pressupost de 2021 amb el vot favorable de Junts i la CUP

El PSC, Cs i el PP voten en contra d’uns comptes que preveuen 17 milions d’euros en inversions, un 35% més, per fer front a l’impacte de la covid-19

El ple extraordinari per aprovar els pressupostos es va celebrar de forma telemàtica.

El govern de Tarragona aprova el pressupost de 2021 amb el vot favorable de Junts i la CUPAjuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona ja té pressupostos per l’any 2021. Els comptes municipals es va aprovar ahir en un ple extraordinari que, com és habitual recentment, es va celebrar de forma telemàtica. La fórmula que va donar l’alcaldia a Pau Ricomà es va repetir ahir: Junts per Tarragona i la CUP van votar a favor, sumant-se així al govern de la ciutat, format per Esquerra Republicana i En Comú Podem. Els 14 vots favorables van superar les 13 negatives, per part del Partit Socialista, Ciutadans i el Partit Popular, que van intervenir durant el ple amb duresa. Feia dies que es coneixien les intencions de totes les formacions i no es va produir cap sorpresa de darrera hora.

El regidor Jordi Fortuny, qui va liderar la gestació dels pressupostos els darrers mesos, va agrair el suport i «l’alçada de mires» de Junts per Tarragona i la CUP en un moment en què calia «sumar esforços» per assolir «xifres reals i segures». El context actual i els errors del 2008, segons Fortuny, eren clars: «De les crisis se’n surt amb accions i fets, no esperant que passin sense fer res». D’altra banda, el regidor d’Esquerra Republicana va criticar la negativa dels socialistes, Ciutadans i populars, a qui va retreure «el regateig polític de curta mirada» durant la negociació dels pressupostos. Les discrepàncies entre els partits favorables als comptes i els contraris van ser la tònica habitual de l’últim ple del 2020. Tot i així, va emplaçar els partits de l’oposició a «fer pinya» i a seguir treballant «tot l’any per completar les partides que ara no estan satisfetes».

També des d’Esquerra, tant l’alcalde Pau Ricomà com el conseller Xavi Puig van celebrar l’entesa amb els altres dos partits independentistes. Els dirigents republicans veien com els pressupostos, que van dependre del sí de Junts per Tarragona fins pocs dies abans del ple, finalment aconseguien aprovar-se. Ricomà va detallar que era el moment «d’atendre les necessitats derivades de la covid-19 i de reactivar la ciutat», fet clau per entendre l’aprovació dels comptes. Per la seva banda, Puig parlava de la necessitat de «cohesió» per aprovar el pressupost, per tal de combatre tres crisis: «La política, la sanitària i la socioeconòmica». El conseller va destacar la bona rebuda de les peticions de Junts i la CUP, i va posar èmfasi en els 17 milions d’euros per inversió pública, una aposta que «feia molt temps que no es veia».

En Comú Podem, també al govern, mostrava la seva satisfacció per haver tancat els pressupostos pel 2021 amb èxit. «Pragmatisme, realisme i adaptabilitat» eren les claus per la primera tinenta d’alcalde, Carla Aguilar. Pels comuns, els nous comptes suposen «un escut social» en resposta a la pandèmia. El reforç de les polítiques feministes i animalistes i la connexió dels barris i la ciutat amb la ciutadania també eren vistos com una consecució per Aguilar. Hermán Pinedo va recalcar la inversió de 600.000 euros en conservació del patrimoni i d’un milió en la rehabilitació d’habitatges, mesures que Junts i CUP van exigir.

Celebració moderada

L’alegria entre les files de Junts per Tarragona i la CUP era continguda. El context excepcional va ser el principal motiu per declinar-se a favor dels comptes municipals pel 2021. Ambdues formacions van aconseguir incloure partides als pressupostos nascudes de les seves propostes, fet que va acabar decantant la balança.

El portaveu de Junts, Dídac Nadal, destacava la necessitat d’aprovar uns pressupostos marcats per la previsió de caiguda d’un 12% del PIB, «la més dura des de la Guerra Civil». El grup independentista va apostar per la reactivació econòmica, la cohesió de la ciutat, la millora de l’espai públic de la ciutat amb actuacions de microurbanisme, la conservació de patrimoni o un pla de xoc per salvar la restauració, el turisme i les entitats esportives i culturals. Nadal va explicar que votaven a favor perquè sinó «no hi hauria els 17 milions d’euros per inversions». El portaveu de Junts va retreure a PSC, Cs i PP haver fet «política de mirada baixa» i «no fer ciutat».

Per la seva banda, la CUP explicava que donava suport als comptes pel 2021, però que el suport al govern no era total. «No són els pressupostos de la CUP, però els aprovem perquè beneficien els tarragonins», va justificar Laia Estrada, que també es va referir al «context d’excepcionalitat». Els cupaires es van mostrar satisfets per la rehabilitació de pisos destinats al lloguer social, l’aposta per l’educació i el mig milió d’euros destinats als pressupostos participatius. Tot i així, els anticapitalistes van recordar que gran part dels acords d’investidura no s’estaven complint i que seguiran estenent la mà al govern, però no a qualsevol preu: «Si es vol fer efectiu el canvi, la CUP és una aliada, i no una amenaça».

Els retrets marquen el ple

Partits favorables i contraris a l’aprovació dels nous comptes van retreure’s les seves posicions contínuament durant l’últim ple del 2020. El moment més tens el van protagonitzar, a tres bandes, Pau Ricomà, Hermán Pinedo i Begoña Floría. El conseller dels comuns va retreure a l’antic govern socialista la nul·la inversió en preservació del patrimoni. Floría els va demanar que fossin «un partit seriós», ja que interpretava que s’estaven dient «mentides». L’alcalde Ricomà hi va voler posar les paus, malgrat que no va tenir èxit i es va acabar enganxant també amb la socialista. El batlle tarragoní va assenyalar l’actitud de Floría, mentre que aquesta es defensava dient contínuament que ja es comportava «com una consellera».

Precisament, el PSC va ser el grup més crític amb els vots a favor de Junts per Tarragona i de la CUP, i la consegüent aprovació dels pressupostos per l’any vinent. Els socialistes van acusar el govern de fer malabars amb les xifres i que, en realitat, la partida destinada a Serveis Socials havia baixat un 4,64% en un moment en què les necessitats havien pujat fins a un 40% aquest 2020. «L’augment del pressupost és una mentida com una casa de pagès», denunciava la portaveu socialista, Sandra Ramos. El PSC també lamentava que el govern havia fallat en la seva missió de «negociar no només amb partits, sinó amb tothom», provocant així «un cost d’oportunitat terrible» per la ciutat. Ramos també va criticar amb duresa la manca d’iniciativa envers el turisme i va assenyalar Fortuny: «Vostè va dir que esperaven que arribessin turistes, com qui espera assegut». Els socialistes també van posar en dubte la venda de patrimoni com a fórmula per nodrir el pressupost, un mètode que els membres de l’actual govern «abans criticaven tant i ara persisteixen», en paraules de Ramos.

Les crítiques també van marcar el discurs de Ciutadans. El fins ahir portaveu taronja, Rubén Viñuales –la seva renúncia a l’Ajuntament i el seu abandonament del partit va enxampar tothom per sorpresa just en acabar el ple– es va mostrar molt decebut amb com el govern tarragoní havia negociat els pressupostos: «Quan nosaltres tenim a les mans cinc folis, mentre Junts i la CUP tenien un informe detallat des de feia un fotimer de temps, on és la mà estesa?». Per Viñuales no hi va haver «ni responsabilitat, ni alçada de mires» i denunciava la voluntat del govern de fer «una Tarragona de blocs» entre independentistes i constitucionalistes. Ciutadans també va posar la venda de patrimoni en el punt de mira, així com la baixada d’inversió en turisme, la no renovació de la flota d’autobusos o les insuficients ajudes per als autònoms, l’hosteleria i la restauració.

L’últim dels grups que va votar en contra de l’aprovació dels pressupostos va ser el Partit Popular. José Luis Martín va mostrar el descontentament dels populars i va etzibar que Ricomà era «el pitjor alcalde possible en el pitjor moment possible». El PP va denunciar el manteniment de les pujades fiscals com l’IBI, la plusvàlua o els impostos sobre la brossa i l’aigua. En la mateixa línia que el PSC i Ciutadans, Martín va criticar la incoherència respecte a la venda de patrimoni i la insuficiència de les partides pel comerç, restauració i turisme.

163 milions de pressupost

D’aquesta manera, el govern tarragoní va confirmar ahir la llum verda per tirar endavant els pressupostos per l’any vinent, marcats severament per la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia. Els comptes, que assoliran els 163,3 milions d’euros de pressupost, preveuen un increment del 35% de les inversions públiques respecte al 2020, arribant així als 17 milions en aquest àmbit.

Amb l’aprovació dels números pel 2021, l’Ajuntament farà front als estralls causats per la covid-19, per tal de reactivar la ciutat i complir amb una sèrie de demandes històriques dels diferents barris tarragonins. Algunes de les accions previstes són la rehabilitació d’habitatges, la creació de zones ludicoesportives a Sant Salvador i Torreforta, la instal·lació de càmeres de videovigilància a Llevant, el soterrament de les línies elèctriques del Serrallo, la transformació per a peatons dels carrers Canyelles i López Peláez, la creació de la biblioteca pública de Sant Pere i Sant Pau, la intervenció a fons en el patrimoni històric, la creació de carrils bici, la instal·lació de semàfors a la Savinosa o el condicionament de diversos equipaments esportius. Tot plegat tenint en compte la supressió de les regles fiscals pel 2020 i 2021, que regulaven el compliment dels objectius d’estabilitat, de deute públic, la despesa i la utilització del romanent de la tresoreria, aspecte clau dels comptes.El proper ple de l’Ajuntament de Tarragona serà ja l’any vinent, el 2021.

Llum verda a l’adjudicació del servei de manteniment de la via pública

El ple extraordinari d’ahir a l’Ajuntament de Tarragona també va servir per aprovar l’adjudicació del servei de manteniment de la via pública a Acsa Obras e Infraestructuras i a EMATSA. El preu de l’externalització del servei pujarà fins als 889.200 euros anuals, i el contracte durarà quatre anys. Va ser aprovat pels 12 vots a favor d’Esquerra, En Comú Podem i Junts per Tarragona. Socialistes, Ciutadans i populars van sumar 13 abstencions, mentre que es van registrar dos vots en contra per part de la CUP. José Luis Martín, portaveu del PP, va demanar «una mica de coherència» a Pau Ricomà. El popular va retreure les paraules de l’alcalde a l’inici de la legislatura, quan assegurava que era «un servei que l’Ajuntament podia assumir». Per la seva banda, la cupaire Laia Estrada va criticar la inconcreció de les sancions en cas d’incompliment del contracte per part de les empreses i va reclamar «un estudi a fons de quins serveis es poden prestar de forma directa».

tracking