Diari Més

Comerç

Els restauradors de Tarragona, preocupats per la situació del sector després del Nadal

Bars i restaurants tanquen la primera meitat de les festes amb un descens notable de la facturació i veuen el futur amb por

La Plaça Corsini s'ha convertit en un dels principals punts d'atracció per prendre alguna cosa.

Els restauradors de Tarragona, preocupats per la situació del sector després del NadalBiel Roquet-Jalmar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les terrasses del Serrallo, la Plaça del Fòrum i la Plaça Corsini prenien ahir molta vida. Centenars de tarragonins van aprofitar aquesta mena de pont nadalenc per gaudir del diumenge a l’exterior, malgrat que el gèlid dia ennuvolat no acompanyava. Si més no, la imatge de bars i restaurants amb la majoria de taules ocupades –complint les mesures, això sí– no és la més habitual d’ençà que es van aplicar les darreres mesures per contenir la pandèmia, que limiten severament els horaris d’obertura de bars i restaurants. Els restauradors de la ciutat han viscut una primera meitat de Nadal a mig gas i ara temenla fi de les Festes.

«Avui tenim ple perquè és festiu però, entre setmana, el Serrallo és un desert», lamentava Enriqueta Garcia. La propietària del restaurant La Botiga recalcava la delicada situació que viuen els establiments del barri pescador: «Ningú s’atreveix a obrir per les nits». Garcia reconeixia que dies com els d’ahir, en què gairebé no quedava lloc a la seva terrassa, «no compensen, ja que tan sols serveixen per cobrir despeses». Després de l’enèsim entrebanc dels darrers mesos, van decidir obrir pensant en el personal.

Qui també està patint les conseqüències de les darreres mesures és José López. El propietari de la Caseta de les Tres Bessones parlava d’«horaris incongruents». Restaurant de referència d’esmorzars i vermuts a la Part Alta, ahir tenia la terrassa plena, però López reconeixia que no farien gaire calaix, ja que «la gent no té temps per dinar», havent d’aixecar-se de taula a dos quarts de quatre. «Estem desolats, l’absència d’economia circular ens està fent molt mal», reflexionava el restaurador, per qui tenir ple els diumenges és «l’excepció de la setmana». Malgrat que econòmicament no surt a compte, les Tres Bessones segueix obrint per «amor a la professió».

La fidelitat de la clientela durant el dia a dia està sent el que està salvant el Bar Joe, a la vora del Mercat Central. La seva encarregada, Gemma Virgili, reconeixia que «la gent ha adaptat el seu horari d’anar a fer el cafè», encara que qui té un horari més rígid d’oficina ho té més complicat. Virgili ha notat una reducció de la meitat de clients durant la setmana, malgrat que els dissabtes i diumenges la Corsini pren un altre aspecte. Si més no, ahir no era un dia ideal: «Fa mal temps i la gent marxa aviat».

Un mal Nadal

Els restauradors de la ciutat coincideixen a indicar que aquesta no està sent una campanya de Nadal profitosa. Especialment magre està sent a la Caseta de les Tres Bessones, tal i com reconeixia José López: «De moment hem facturat un 80% menys del que és habitual, no arribem ni a cobrir despeses». Enguany, l’absència de sopars d’empresa els ha perjudicat, ja que acollien molta clientela que hi anava a fer l’aperitiu.

Però si alguna cosa preocupa els bars i restaurants de Tarragona és allò que passi després de Reis. Si normalment el gener i el febrer ja acostumen a ser mesos molt fluixos, enguany la pandèmia els farà encara més difícils. «Després de festes no sé què passarà, però les prespectives són molt dolentes», lamentava Enriqueta Garcia, molt pessimista de cara al futur immediat. Els restaurants funcionen com poden, en una situació que és fins i tot més perjudicial que un tancament total: «És un tancament encobert, ja que no hi ha prous diners per ajudes», segons la propietària de La Botiga. Gemma Virgili també patia per després de Reis: «No sé si ens en sortirem».

Ahir també va ser el primer dia de vacunacions contra la covid-19, fet que va generar discrepàncies. Per López, «un glop d’oxigen»; en canvi, per Garcia i per Virgili, encara passaran mesos per tal que la vacuna ajudi l’economia a recuperar-se.

tracking