Diari Més

Tot el cinema d'Andrés de Andrés

El tarragoní busca una persona o entitat que vulgui ser dipositari de la seva col·lecció

Andrés de Andrés al local on té tota la seva col·lecció dedicada al món del cinema.

Tot el cinema d'Andrés de AndrésGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Ara aviat faré 82 anys. Tota la meva vida, des que tenia cinc anys i el meu pare em va regalar un projector Pathe Baby, he estat col·leccionant material de cinema». Així es presenta Andrés de Andrés, col·leccionista de pel·lícules i objectes relacionats amb el cinema que molts tarragonins coneixeran perquè és també responsable de molts dels cicles de cinema que s’han fet a la ciutat.

«Tot va començar al Centro Extremeño. Havien de celebrar una festa i em van demanar si, per distreure la canalla, els podia posar alguna pel·lícula. A partir d’aquí, tot va anar creixent», recorda l’Andrés. Un dels espais on les seves pel·lícules es van projectar i gaudir amb més deleit va ser L’Antiquari. Després, la filmoteca d’Andrés de Andrés va passar també per l’Antiga Audiència de Tarragona, així com en festes populars de la ciutat de Reus entre altres llocs. «Fins llavors jo havia sigut un consumidor de cinema. Comprava pel·lícules, les mirava i les guardava. Però veient que tot plegat s’estava embolicant per bé, vaig començar a comprar llibres i a aprendre’n», explica el col·leccionista. Així és com també va arribar a fer col·laboracions setmanals a fins a set emissores de ràdio. «En cap vaig repetir mai ni un sol guió», subratlla l’Andrés.

Ara tota aquesta activitat s’ha reduït, encara que continua col·laborant amb Altafulla Ràdio, on fa més d’una dècada que es posa darrere dels micros, i amb Tarragona Ràdio, on ja porta, detalla, prop de trenta anys de col·laboracions.

Tot el material recollit durant una vida dedicada amb passió al cinema el conserva en un magatzem de Tarragona. Ara, però, ha de buscar un altre lloc on depositar tot aquest patrimoni, ja que els propietaris del local en volen fer un altre ús. A més, fa poc va patir una inundació que va malmetre força objectes, i és urgent trobar-los una nova ubicació.

Posat en contacte amb l’Ajuntament, Andrés de Andrés encara no ha aconseguit un lloc on fer el trasllat. «Jo voldria que alguna persona o entitat interessada en aquest material em deixés un espai on dipositar-lo, amb el compromís que, quan jo falti, serà tot per a ell», explica el col·leccionista. Un cop al seu nou emplaçament, l’Andrés aniria revisant i endreçant tot aquest material per tal de deixar-lo en el millor estat possible. El seu patrimoni consta de multitud d’objectes i pel·lícules singulars: «Tinc més de vuitanta projectors, alguns de 16, altres de 8 i súper8, i fins i tot un de 9,5», detalla. A això, cal sumar-hi pel·lícules de totes les èpoques, però també material documental singular vinculat a la ciutat de Tarragona. I fins i tot alguna perla, com la pel·lícula que va comprar als Encants de Barcelona, que venia en un sobre d’una casa de revelatge que un client no va anar a recollir, i en la qual s’hi va trobar diverses escenes protagonitzades per Marisol, que semblen gravades per a un càsting, i en les quals, en un determinat moment, la popular actriu espanyola apareix nua.

Un dels projectors del col·leccionista.

Tot el cinema d'Andrés de AndrésGerard Martí

tracking