Diari Més

L'hostaleria de Tarragona qualifica les últimes mesures de «tancament encobert»

Alguns restauradors de la ciutat valoren l’opció d’abaixar la persiana fins a la primavera perquè «potser surt més a compte»

Restauradors de la ciutat ja estan anul·lant les poques reserves que tenien per les festes de Nadal.

L'hostaleria qualifica les últimes mesures de «tancament encobert»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’hostaleria considera que les últimes restriccions decretades pel govern de la Generalitat per frenar la propagació del virus que afecten bars i restaurants són un «tancament encobert». Així ho assegura el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat, Javier Escribano, qui critica que «aquestes noves mesures no tenen cap sentit».

Almenys fins al pròxim 11 de gener, els establiments només podran permetre l’entrada de clients –en un 30% de l’aforament a l’interior i en un 100% a la terrassa– entre les 7.30 i les 9.30 hores per esmorzar i entre les 13 i les 15.30 hores per dinar. La resta de dia només podran servir per emportar. En primer lloc, Escribano lamenta que amb aquesta reducció dels horaris «tothom vindrà a la mateixa hora i és més probable que hi hagi aglomeracions». No obstant això, com que els negocis hauran de seguir complint amb les limitacions d’aforament, des de l’AEHTC qualifiquen les noves mesures de «tancament encobert», ja que «els clients estaran desanimats perquè li compliquen molt que vagi a esmorzar o a dinar». En aquest sentit, Escribano considera que d’aquesta manera, com que el govern no obliga els establiments a tancar, «ja tenen la justificació per no donar-nos ajudes, però només podré obrir amb el 30% de l’aforament i durant 5.30 hores al dia».

Per altra banda, el president de l’agrupació d’empresaris del sector hostaler es pregunta quin sentit té no poder obrir per fer sopars, «si complint les mesures marcades és el mateix que donar el servei dels dinars», reiterant que «ho estan posant difícil als clients perquè ja no vinguin». «Si es guarden les distàncies i els límits d’aforament, que més dona que es prolongui en el temps», afegeix Escribano. El líder del sector explica que, a nivell de tota Catalunya, s’estan organitzant diferents protestes, principalment a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat.

Jordi Vilaplana, propietari del restaurant Entrecopes, situat a la Part Alta, veu «fatal» les noves restriccions. Considera també que es tracta d’un «tancament encobert, ja que amb tantes restriccions aconseguiran que la gent no vulgui o no pugui venir». En aquesta línia, Vilaplana lamenta que ja ha hagut d’anul·lar unes quantes reserves que tenia per les festes de Nadal i assegura que per Cap d’Any ja ha decidit que no obrirà.

Per altra banda, Julio Rebeneque, copropietari del Racó de l’Abat, també al nucli antic de la ciutat, es mostra preocupat per «la falta d’informació i de coherència a l’hora de decretar aquestes restriccions». Com els seus companys d’ofici, creu que és un tancament encobert, «sinó, quina altra explicació hi ha? Així nosaltres seguim pagant impostos i ells no s’han de fer càrrec dels ERTO ni de les ajudes per tancament». Rebeneque també assegura rebre constantment cancel·lacions de les reserves per aquestes festes. «M’han trucat per anul·lar la meitat de les reserves que tenia el dia de Nadal i Sant Esteve», lamenta, que creu també que «han aplicat aquestes restriccions perquè la gent ja no vingui». El responsable del restaurant de la Part Alta critica que «ens estan portant a la ruïna, ens treuen tot el que teníem i ara encara haurem d’aguantar quatre mesos que sempre són molt complicats pel sector fins a l’estiu, que ja veurem qui hi arriba viu». Sobre això, Rebeneque assegura que «ens estem plantejant tancar fins de cara a la primavera, ja que potser ens surt a compte o almenys arribaríem amb menys deutes que no pas si seguim oberts».

Finalment, un altre empresari d’hostaleria de Tarragona, Santi Scaltritti, qualifica les restriccions de «farsa». El propietari dels restaurants Filosofia i Alvocat critica que aquestes noves limitacions «són una fal·làcia per evitar i contrarestar la possibilitat de demanar ajudes, posant mesures ineficients i sense criteri» i assenyala que «ja van deixar obrir l’hostaleria amb un munt de restriccions inexplicables per cobrar els impostos de l’últim trimestre de 2020».

Scaltritti lamenta també que «han permès l’obertura de centres comercials amb les aglomeracions que això pot comportar per les compres de Nadal i ara ens diuen a nosaltres que només podem oferir esmorzars durant dues hores», recordant que «una fleca o un forn de pa podrà vendre cafè i entrepans i la resta de l’hostaleria es veurà ofegada sota aquestes restriccions sense cap mena de sentit». El propietari dels dos restaurants tarragonins acaba criticant que, a més, «el transport públic segueix sent un descontrol pel que fa a l’aforament».

tracking