Diari Més

Policial

Desarticulen una xarxa dedicada al blanqueig de diners de màfies russes a Tarragona, Madrid, Alacant i Eivissa

Dilluns passat la Policia Nacional va dur a terme 18 entrades i registres i va detenir 23 persones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut 23 persones en una operació contra una xarxa presumptament dedicada al blanqueig de diners de màfies d'origen rus, on també ha intervingut l'EUROPOL. Dilluns passat, els agents van dur a terme 18 entrades i registres a Tarragona, Alacant, Madrid i Eivissa.L'organització planejava controlar els sectors clau de l'economia espanyola i infiltrar-se en institucions de l'Estat, comptant per a això amb advocats, funcionaris, polítics, empresaris i hackers informàtics.

En els registres es van intervenir sis armes de foc curtes, dues escopetes de combat, un fusell d'assalt, un rifle de franctirador amb silenciador i milers de cartutxos de diferents calibres. A més de 300.000 euros en efectiu, caixes de seguretat en bancs, moneders virtuals ambcriptomonedas, diamants i 16 vehicles de luxe, i es va procedir al bloqueig de nombrosos comptes bancaris i actius patrimonials per valor de milions d'euros.

Investigaciódes del 2013

La investigació va començar l'any 2013 quan els agents van detectar que la màfia russa havia intensificat les seves activitats a Espanya, blanquejant capitals invertint en discoteques, restaurants i el sector immobiliari de la costa espanyola. Així mateix feien ús de les ingents quantitats econòmiques que introduïen per corrompre i infiltrar-se en institucions públiques.

Els investigadors van detectar a diversos líders criminals d'origen rus que freqüentaven àrees d'Alacant i Eivissa i els quals, a través detestaferros, mantenien una constant i sistemàtica activitat d'inversió de capitals estrangers aEspanya.En aquest sentit, duien a terme operacions bancàries transferint fons d'origen no justificat, involucrant el transport en efectiu de grans quantitats de diners pel territori nacional cap a i des de l'estranger, així com utilitzant societats pantalla itestaferros.

Aquestes organitzacions, que es dediquen a l'assassinat, l'extorsió, el tràfic de drogues, armes, el tràfic d'éssers humans i elsraidsempresarials, mantenen múltiples ramificacions a tota Europa, estenent la seva activitat també a Sud-amèrica i els EUA. Els beneficis d'aquestes activitats criminals eren invertits a Espanya a través d'empresaris russos vinculats tant amb els Lladres en Llei com amb els Sindicats del Crim russos.

Al llarg de la investigació, es va poder constatar aquesta utilitzava part dels diners que introduïen al nostre país per a intentar corrompre funcionaris i polítics en sectors estratègics. Havien aconseguitinfiltrar-se en les diverses institucions públiquesper dur a terme els seus negocis amb impunitat, mentre que uns altres eren actius en la política i l'esfera pública.

Durant els set anys d'investigació s'ha pogut acreditar com els liders criminals contactaven amb els investigats per executar operacions de blanqueig de capitals, duent-se a terme diversos projectes d'inversió, adquirint terrenys per desenvolupar promocions immobiliàries de luxe, restaurants, naus industrials, parcel·les o vaixells. Aquesta va projectar la compra d'una de les principals discoteques de l'illa d'Eivissa amb el clar propòsit d'apoderar-se del sector de l'oci nocturn i la restauració, tant a la costa de Llevant com a les illes balears.

Els agents estimen que es tracta de la investigació més important contra les màfies de l'est d'Europa al nostre país en els últims 10 anys, a causa de l'alta posició jeràrquica dels objectius investigats.

Moment d'un dels registres.

Desarticulen una xarxa dedicada al blanqueig de diners de màfies russes a Tarragona, Madrid, Alacant i EivissaPolicia Nacional

tracking