Diari Més

Seguretat ciutadana

Neix a Tarragona una plataforma de dones perquè s'actuï a les zones insegures de Ponent

Dones per Tarragona vol liderar projectes consensuats amb veïns i entitats per solucionar les deficiències de la ciutat que afectin la figura de la dona

Imatge de la concentració del dissabte per reclamar que es dignifiquin les connexions entre barris.

Neix a Tarragona una plataforma de dones perquè s'actuï a les zones insegures de PonentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arran de la presumpta violació que va patir una noia al barri d’Icomar, dels diversos episodis d’abusos sexuals a Bonavista i de la sensació d’inseguretat que viuen moltes dones en caminar pels diferents accessos que connecten Riu Clar amb Torreforta ha nascut l’entitat Dones per Tarragona. La finalitat d’aquesta nova associació, constituïa fa menys d’un mes i que ja està integrada a la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), és la de liderar projectes que s’hagin consensuat prèviament amb les altres entitats i els veïns de les zones en qüestió per solucionar i millorar les deficiències que puguin tenir una afectació negativa sobre la dona.

«També volem reivindicar la vida social i empoderar les dones de Tarragona», assenyala Nati Hernández, vicepresidenta de la plataforma, que destaca que «nosaltres aportarem la nostra visió en aquests projectes per millorar les problemàtiques de Tarragona, en els quals també hi podran participar homes, és clar». Hernández comenta que un dels motius principals que han dut a un grup de dones de Ponent a crear aquesta associació ha estat les queixes que reiteradament han rebut sobre l’estat dels accessos que connecten els barris de Riu Clar i Icomar amb Torreforta. «Hi ha moltes dones que han de dur als seus fills a la llar d’infants o a l’escola per uns carrers i camins en molt mal estat, ja sigui perquè no hi ha llum i estan a les fosques, perquè són un abocador de brossa o perquè, com passa en una d’aquestes connexions, han proliferat els horts no reglats i la construcció de barraques», explica una de les impulsores de la plataforma feminista, que assegura que «aquesta situació provoca inseguretat i por a moltes dones».

De fet, el passat dissabte van dur a terme una concentració en aquest camí on han augmentat el nombre de barraques, que es troba a pocs metres de distància del Pavelló Municipal de Riu Clar. Ho van fer amb espelmes i llanternes, «per reclamar que es dignifiquin els accessos de Riu Clar i Icomar a Torreforta», assenyala Hernández.

La vicepresidenta de Dones per Tarragona avança que el pròxim dia 21 es reuniran, com a entitat que forma part de la CET, amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en una trobada en la qual ja posaran sobre la taula les problemàtiques que volen que el consistori solucioni. No obstant això, la plataforma ja ha demanat una reunió exclusiva amb l’alcalde i es posaran en contacte també amb la regidoria d’Urbanisme per començar a treballar en la millora de les connexions entre els barris de Ponent. «Presentarem un projecte que haurà estat consensuat amb entitats i veïns de la zona, que són els que millor coneixen la seva realitat. La nostra metodologia de treball consistirà en plans de dinamització comunitària, és a dir, que siguin els veïns i les associacions de la zona els que treballin per millorar-la, en el nostre cas en temes que afectin les dones», sosté Hernández.

Paral·lelament, la vicepresidenta de la plataforma assegura que volen treballar en dos àmbits: en l’habitatge social i en la sanitat. Pel que fa a la primera àrea, Hernández lamenta que «ens hem trobat que hi ha moltes dones en situació de vulnerabilitat a les quals se les ha denegat un habitatge social i, per tant, volem saber en quins criteris es basen i treballar-ho des de la nostra entitat».

Pel que fa al camp de la sanitat, la plataforma crearà, amb la col·laboració de la CET, una comissió de treball per millorar no només les deficiències de l’atenció primària amb relació a la crisi sanitària de la covid-19, sinó també amb projecció de cara al futur. En aquest sentit, Hernández lamenta que «s’estan deixant de fer revisions per part del ginecòleg, i és que ara les fan les llevadores, fet que no ens sembla bé». Per altra banda, Hernández defensa també la necessitat que des dels centres d’atenció primària hi hagi psicòlegs que puguin atendre a la població. «Creiem que en molts casos s’està sobre medicant als pacients per problemes que amb ajuda psicològica es podrien solucionar», finalitza la vicepresidenta de Dones per Tarragona.

tracking