Diari Més

Medi Ambient

La xarxa d'Ematsa ha evitat que 2.400 kg de residus arribin al mar

La companyia va instal·lar el sistema de retenció al sobreeixidor de la platja del Miracle aquest estiu

Imatge del sistema de retenció de residus format per sis xarxes que eviten que arribin al mar.

La xarxa d'Ematsa ha evitat que 2.400 kg de residus arribin al marGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de la seva col·locació a finals d’aquest estiu, el sistema de retenció del sobreeixidor del clavegueram a la platja del Miracle ja ha evitat que 2.400 kg de residus arribin al mar. Ematsa va instal·lar aquest sistema, format per sis xarxes, per evitar que la brossa que circula per les canonades arribi al mar en episodis de fortes pluges. De fet, d’ençà que va entrar en funcionament aquest sistema només n’hi ha hagut tres, durant els quals ha aconseguit retenir aquestes 2,5 tones de residus.

Cal recordar que aquest sistema no deixa de ser una prova pilot i, segons fonts de l’empresa municipal d’aigües, l’ampliació a altres punts –hi ha 10 sobreeixidors més que desemboquen al mar– s’anirà implementant any a any. «De moment s’està treballant en la millora operativa del sistema instal·lat al Miracle. Les xarxes s’han demostrat efectives per recollir els residus, però s’està revisant el sistema d’extracció dels residus, abaratir costos dels materials, analitzar l’impacte aigües amunt, valorar el tamisat de la xarxa, etc.», assenyalen des d’Ematsa.

A més, expliquen que, durant el primer trimestre de 2021, està previst reubicar el sistema de retenció de residus a un punt més intern del sobreeixidor per evitar l’entrada de sorra de la planta a les xarxes durant els episodis de fortes llevantades.

Ematsa valora positivament aquest balanç de fins a 2.400 kg de residus que no han acabat al mar. «Per aquest motiu, s’ampliarà a altres punts de manera progressiva i es complementarà l’acció amb els missatges de sensibilització de les plaques dels embornals», apunten des de la companyia municipal. En la presentació del sistema el passat 30 de setembre, el president d’Ematsa, Jordi Fortuny, va calcular que el cost de manteniment d’aquest sistema està al voltant dels 150.000 euros anuals. A més, Fortuny va reconèixer que les xarxes no poden retenir el 100% dels residus que circulen pel clavegueram, però va defensar que sí que poden evitar que acabi al mar un tant per cent molt elevat d’aquesta brossa.

tracking