Diari Més

Patrimoni

L'Arqueològica proposa un pla per excavar en patis interiors de la zona d'Unió

Arbeloa diu que cal plantejar una opció de futur, ja que en aquest espai hi havia la ciutat romana

Imatge aèria on s'aprecien els patis interiors que hi ha entre els carrers Unió i Fortuny.

La RSAT proposa un pla per excavar en patis interiors de la zona d'UnióGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) sempre ha defensat que s’han de plantejar objectius a llarg termini, en matèria de patrimoni. En aquest context, en un webinar celebrat amb motiu del vintè aniversari de la declaració del conjunt de Tarraco com a Patrimoni Mundial, el president de la RSAT, Joan Vianney Arbeloa, va exposar que Tarragona hauria d’elaborar un projecte «de futur» que contemplés l’excavació dels patis interiors que hi ha en finques localitzades en un quadrant format per la Rambla Nova i el Teatre romà, i concentrat principalment entre els carrers Unió i Fortuny.

Arbeloa va comentar que «fa anys ja es va detectar que aquesta és una zona molt potent arqueològicament, ja que estava la ciutat romana no monumental, on vivien les persones, que va patir un espoli a finals del segle III i en el IV», la qual cosa va fer que «la ciutat es desplacés a la Part Alta». Fa unes dècades, en un local de la Rambla Nova on hi havia un forn es va descobrir la seu del Collegium Fabrum, la seu dels obrers de la construcció de Tarraco, van aparèixer estructures d’especial rellevància, escultures i peces amb epigrafia.

La possibilitat d’excavar en aquest espai del centre de Tarragona «s’hauria de plasmar d’alguna manera», va dir Arbeloa, qui va destacar que es tracta «d’un sector important de la ciutat quotidiana, independentment de la dels grans edificis monumental». El president de la RSAT va insistir a dir que l’objectiu seria tenir present l’opció d’aprofundir en el coneixement de la ciutat romana i tenir una planificació «de cara al futur i amb uns criteris fixats per planificar actuacions». A més, «són pocs els patis interiors que hi ha en aquesta zona de Tarragona», va afegir.

Per altra banda, Arbeloa també va defensar en el wibemar la conveniència d’excavar en la zona on es troba una porta monumental de l’Amfiteatre, a la plaça Arce Ochotorena, i plantejar una intervenció en l’espai que hi ha entre el Teatre de Tarraco i les termes del carrer Sant Miquel. En aquest espai hi ha unes naus industrials en el subsòl de les quals «hi ha un potencial arqueològic molt important». Una qüestió referent al Teatre a solucionar és «el frontal del carrer Caputxins, que en el futur hauria de ser objecte d’una actuació per tal de preservar-lo», va dir Arbelona. «Un dia o altre», aquest destacat monument de Tarraco «s’haurà d’ordenar», va afegir el president de l’Arqueològica.

tracking