Diari Més

Servei Públic

Denuncien les dificultats per aconseguir la cita prèvia per fer tràmits a la DGT

La tarragonina Teresa Barriach fa un mes i mig que prova d’acudir a les oficines de la DGT per fer el canvi de nom d’un vehicle i encara no ha pogut

Barriach provant d'aconseguir cita prèvia sense fortuna.

Denuncien les dificultats per aconseguir la cita prèvia per fer tràmits a la DGTCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mes i mig és el que porta la tarragonina Teresa Barriach intentant aconseguir la cita prèvia necessària per poder fer tràmits presencials a les oficines de la Jefatura Provincial de Tráfico, de la Dirección General de Tráfico (DGT), de Tarragona. En el seu cas, ha de fer el canvi de nom d’un cotxe que va comprar i, tot i connectar-se diàriament, encara no li han donat hora per acudir-hi. I com ella, altres ciutadans que necessiten fer aquests tràmits de manera presencial també s’han trobat amb aquest entrebanc. Per altra banda, fonts de la Jefatura asseguren a Diari Més que la pandèmia ha obligat a reduir el nombre de funcionaris que treballen presencialment i d’hores disponibles per fer les gestions en persona.

«Em connecto per demanar la cita prèvia cada dia i a totes hores, i sempre em surt el mateix missatge: que l’horari d’atenció al client està complet pels pròxims dies i que ho intenti més tard», critica Barriach, que «afegeix, indignada, que «no hi ha manera». Per queixar-se de la situació es va posar en contacte amb el Síndic de Greuges de Catalunya, que li va dir que no tenia jurisprudència en aquest àmbit i que traslladés la seva denúncia al Defensor del Pueblo. Aquest li va respondre que a causa de la pandèmia s’havia reduït la presencialitat dels treballadors i que tenia tres opcions: fer-ho a través d’Internet, a través d’un gestor o seguir intentant aconseguir la cita prèvia. «És a dir, que no em va donar cap solució», lamenta Barriach, que defensa que no domina prou les noves tecnologies per a fer els tràmits en línia i que no vol pagar els diners que costa fer-ho mitjançant una gestoria. «Sé i puc fer aquest tràmit de manera presencial i tinc tot el dret a poder fer-ho», sosté la tarragonina, que afegeix que «entenc que per la covid-19 s’hagin de prendre mesures de seguretat, però el que no poden fer és deixar d’atendre el ciutadà». En aquest sentit, denuncia que «pago uns impostos perquè em puguin donar aquest servei i ens estan limitant una sèrie de drets. Si això depèn de Madrid, doncs que posin més funcionaris, però és injust, ens redueixen els nostres dret i ens quedem mirant a veure si ho podem fer i, si no, acabem pagant».

Barriach reconeix que no necessita el cotxe de manera urgent, però vol fer els tràmits com més aviat millor. «La llei m’obliga a fer el canvi de nom del vehicle en 30 dies des de la compra i em trobo amb l’impossibilitat que l’organisme que m’ha de fer els tràmits no em dona hora», lamenta, cansada, Barriach, que reconeix que, tard o d’hora, es veurà obligada a pagar un gestor, «el que em sembla que seria llençar els diners quan és una gestió que la puc fer sense pagar».

I el seu no és l’únic cas. Són moltes les queixes a les xarxes socials de ciutadans que s’han trobat en una situació semblant. «Intentant fa dies com un boig demanar hora a la DGT de Tarragona, ni que estigués comprant entrades per l’últim concert de Rolling Stones. Que els costa posar més dates», publicava un usuari. «Un bucle infinit: truco al 060-DGT-Cita prèvia... i d’aquí un missatge t’envia a la pàgina web. Aquesta o dona error o et diu que no hi ha dates disponibles a Tarragona. Alguna solució? Ja m’ha caducat el permís temporal de trànsit», comentava un altre internauta, mentre que n’hi havia un que preguntava si podria donar de baixa el seu vehicle d’exportació a les oficines de Barcelona, ja que li ha estat impossible cita prèvia a les oficines de Tarragona.

Culpa de la pandèmia

Per la seva banda, des de la Jefatura Provincial de Tráfico asseguren, de la mateixa manera que ho va fer el Defensor del Pueblo a Barriach, que per culpa de la pandèmia de la covid-19 han hagut de reduir el nombre de treballadors presencials a les oficines. En aquest sentit, expliquen que actualment tenen calculat, per poder mantenir les mesures de seguretat a les instal·lacions, que només poden donar 45 cites diàries per fer aquests tràmits presencials. A més de les mesures, també tenen en compte, a l’hora de decidir quantes cites poden posar a disposició dels ciutadans, el temps que pot estar treballant el funcionari per tal que no s’acumuli molta gent amb cita prèvia. Expliquen que les cites que posen a disposició són pels dos dies següents, amb el mateix objectiu de no crear una llarga llista d’espera.

Sobre això, des de la Jefatura reconeixen que fan falta més treballadors per poder donar el servei i defensen que intenten constantment –ja des d’abans de la pandèmia, quan el problema ja existia– que la DGT enviï més funcionaris per poder ampliar la plantilla a la ciutat de Tarragona. «Esforços per ampliar la plantilla se’n fan, hem fet moltes peticions, però depèn de Madrid i quan considerin n’enviaran més», defensen.

tracking