Diari Més

Crítiques per celebrar a Barcelona la declaració de Patrimoni Mundial

L’acte institucional va tenir lloc al Palau de la Generalitat i va estar presidit per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa

El Palau de la Generalitat va acollir l'acte institucional presidit per la consellera Àngels Ponsa.

Crítiques per celebrar a Barcelona la declaració de Patrimoni MundialACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va assistir ahir dimecres a l’acte institucional de commemoració del vintè aniversari de la declaració del conjunt romà de Tarraco com a Patrimoni Mundial, celebrat al Palau de la Generalitat. Tarragona va compartir la celebració amb l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ja que l’art romànic d’aquesta regió pirenaica també va aconseguir la declaració en l’assemblea celebrada a la ciutat australiana de Cairns l’any 2000. En el decurs de l’acte van participar Ramon Ten, qui era Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, i Jordi Tresserres, vicepresident d’Icomos.

La celebració de l’acte institucional a Barcelona va ser qüestionat per formacions polítiques com el PSC i Ciutadans, mentre que la Reial Societat Arqueològica Tarraconense va dir que s’hauria d’haver fet a Tarragona.

Ricomà va destacar en la seva intervenció el fet que Tarragona comparteix la declaració de la Unesco amb Altafulla, Roda de Berà i Constantí, «poblacions que tenen peces clau per a identificar el nivell que va tenir Tarraco i els seus voltants». La declaració de la Unesco «va suposar una injecció d’autoestima i el reconeixement que vam rebre va ser una oportunitat per desenvolupar a la ciutat una indústria cultural i l’inici de Tarraco Viva». Ricomà va recordar que l’any 2000 «es va crear l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica», amb seu a Tarragona, i que les aules de la URV «ens han proporcionat grans arqueòlegs». Per altra banda, l’alcalde va referir-se al llegat romà no sols a Tarragona, sinó al conjunt del territori de Catalunya. «Van deixar la base de la nostra civilització, la llengua, que prové del llatí, i el Dret Romà».

Per la seva banda, la consellera Àngels Ponsa va «agrair el treball de la gent del patrimoni» i va dir que les restes que es conserven «parlen de com eren les societats de Tarraco i de la Vall de Boí».

Floria: «És un horror»

Begoña Floria, regidora del PSC de l’Ajuntament de Tarragona i responsable de Patrimoni en l’anterior govern municipal, va lamentar el fet que l’acte institucional del vintè aniversari s’hagi fet a la capital catalana. «És un horror», va dir, per afegir que «és un mal símptoma perquè perdem lideratge». Floria va recordar que l’acte del desè aniversari «el vam fer a Tarragona». La regidora socialista va remarcar que «el pitjor és que l’alcalde Pau Ricomà no s’ha queixat del centralisme barceloní». Floria va apuntar que l’acte institucional «s’hauria pogut fer al matí a Tarragona i, a la tarda, a la Vall de Boí». «No hi ha excusa perquè el nostre és un país petit: també em sap greu per la Vall de Boí», va subratllar.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, va referir-se a «la manca d’acció i lideratge per posar la nostra ciutat al lloc que es mereix, tant de l’actual equip de govern com de l’anterior». «Mentre els governants de Tarragona no reivindiquin el paper que li correspon, aquesta ciutat serà de segona», va subratllar Viñuales.

El president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Joan Vianney Arbeloa, va declarar que «ens hauria agradat que s’hagués fet a Tarragona, però entenem que hagi estat a Barcelona: la pandèmia no ajuda». Arbeloa va insistir a dir que «s’haurien pogut fer dos actes, un a Tarragona i un a la Vall de Boí».

tracking