Diari Més

Imposen 3.000 sancions des del març a Tarragona per incomplir les mesures de la pandèmia

Les estafes se situen com el segon fet delictiu més comú a la ciutat només per darrere els furts, que suposen el 37%

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona durant un control de trànsit al carrer Joan Miró, durant el període de confinament.

Imposen 3.000 sancions des del març a Tarragona per incomplir les mesures de la pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona han imposat 3.000 sancions des del març a la ciutat per incomplir les mesures decretades per la pandèmia. És una de les conclusions de la Junta Local de Seguretat que s'ha reunit aquest dimecres per via telemàtica. Només durant la segona onada s'han tramitat 1.150 denúncies, de les quals 424 per incomplir les restriccions de mobilitat i 392 per no portar mascareta. D'altra banda, els fets delictius s'han reduït un 23% el darrer any. Els furts són els més habituals, amb un 37% del total, seguits de les estafes -sobretot lligades al comerç electrònic-, que s'han mantingut estables. Per contra, els robatoris a domicili i els robatoris violents han caigut un 17% i un 15%, respectivament.
El confinament, les restriccions de mobilitat i el toc de queda han provocat una reducció dels principals fets delictius a la ciutat de Tarragona. La davallada va arribar a puntes del 75% durant els períodes de confinament més severs. El balanç del darrer any s'ha saldat amb una davallada del 23%, amb el furt com a delicte més habitual a la ciutat.

Malgrat la davallada de gairebé tota la resta de tipologies delictives, els delictes d'estafa només han caigut un 3% els darrers dotze mesos -amb 1.261 casos- i això ha propiciat que, a dia d'avui, se situïn com el segon més habitual a Tarragona. Els robatoris a l'interior de vehicles han caigut un 50%, els robatoris a l'interior de domicili han baixat un 17% i els robatoris violents s'han reduït un 15%.

«De vegades l'oportunitat fa el delicte i, durant aquests mesos, l'oportunitat de cometre'n un ha baixat perquè hi ha hagut menys moviment de gent i el risc de detenció ha sigut superior», ha apuntat l'inspector Ramon Franquès, cap de l'ABP Tarragonès dels Mossos d'Esquadra.

A més, segons ha afegit l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández Ferreira, també han contribuït a la reducció les intervencions per desallotjar ocupes al carrer Ferrers, a la Part Alta, i al carrer Sant Andreu, al Serrallo, atès que eren focus de certes activitats delictives.

D'altra banda, el nombre de denúncies de trànsit i l'accidentalitat han baixat en un 45%. Pel que fa a les denúncies per infraccions de l'ordenança de civisme, la disminució ha estat del 10% respecte el mateix període de l'any anterior. De les infraccions comeses, destaquen la tinença i consum a la via pública de substàncies estupefaents, el consum de begudes alcohòliques a la via pública i l'alteració de l'ordre.

Des del març l'activitat dels cossos policials s'ha hagut centrar també en el compliment de les mesures adoptades davant la covid-19. Guàrdia Urbana i Mossos han incoat 3.000 denúncies: 1.850 entre març i juny, i 1.150 entre juliol i novembre. D'aquestes, 424 han estat per incomplir les restriccions a la mobilitat, 392 per no portar mascareta, 31 per consum compartit d'alcohol a la via pública, 16 per realitzar activitats prohibides, 16 per incomplir el confinament, 24 per fumar sense respectar la distància i 38 denúncies a establiments.

Estendre els dispositius conjunts a altres zones de la ciutat

La Junta Local de Seguretat ha valorat positivament l'aplicació dels dispositius específics de seguretat Vibio a la Part Alta, l'any passat, i Pondus, als barris de Ponent, a final d'octubre. El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha apuntat que la intenció és estendre'ls a altres zones de la ciutat davant els bons resultats que han obtingut. Segons les dades dels cossos policials, a la Part Alta la reducció delictiva del darrer any ha estat de més d'un 30% i, a Ponent, d'un 28%.

Més de 400 conductors denunciats per córrer massa

D'altra banda, entre l'1 d'octubre i fins al 20 de novembre la Guàrdia Urbana ha denunciat 443 conductors per excés de velocitat, de 12.452 vehicles controlats, en el marc de la campanya 'Tarragona Ciutat 30'. D'altra banda, s'han denunciar diversos usuaris per mal ús de vehicles de mobilitat personal, bicicletes i monopatins: onze per utilitzar telefonia o auriculars, deu per no respectar la senyalització, set per circular per la vorera, sis per saltar-se els semàfors, cinc per dur passatgers i dos per consum d'alcohol.

tracking