Diari Més

Mobilitat

Tarragona, la segona ciutat catalana que més gasta en transport públic

Segons el president de l’EMT, Jordi Fortuny, això és degut al fet que Tarragona és una ciutat molt dispersa, fet que obliga molta gent a agafar el bus

Imatge d'arxiu d'un autobús de l'EMT circulant pel carrer Reial de Tarragona.

Tarragona, la segona ciutat catalana que més gasta en transport públicACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és la segona ciutat de Catalunya que destina més diners públics al servei de transport públic, només per darrere de Barcelona. Segons dades del Portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya, la despesa puja a 9.908.891 euros que, dividit pels 134.515 habitants que hi ha a la ciutat, són 73,66 euros anuals per habitant. Barcelona és, evidentment, la que més gasta en aquest sentit. La ciutat comtal destina un total de 184.184.421 euros, que dividit per la gent que hi viu, que són 1.636.762, és a dir, 112,53 euros l’any per habitant.

Segons el president de l’Empresa Municipal de Transports, Jordi Fortuny, aquests 9,9 milions d’euros corresponen a l’aportació anual del consistori a la companyia, que enguany s’ha vist augmentada en gairebé 2 milions d’euros, que són els diners que l’EMT ha deixat d’ingressar amb la caiguda de les vendes del bitllet senzill. «L’empresa de transport té un pressupost anual de més de 15 milions d’euros, dels quals gairebé 10 milions són els que aporta l’Ajuntament, quasi 5 milions s’aconsegueixen amb la venda de títols i bitllets i prop de 900.000 euros amb publicitat», explica Fortuny. Lamenta, però que, enguany, a causa de la pandèmia de la covid-19, hi ha hagut una reducció important del client puntual, el que ha provocat la pèrdua de gairebé 2 milions d’euros de la venda de bitllets senzills.

Per altra banda, Fortuny relaciona la gran despesa de Tarragona en transport públic amb el fet que «és una ciutat molt dispersa». En aquest sentit, assegura que «cada any hi ha prop de 10 milions de passatgers, mentre que una ciutat semblant a Tarragona a nivell d’habitants, com pot ser Reus, en té prop de 2 milions». En aquest cas, la capital del Baix Camp és la 56a en el rànquing de ciutats amb una major despesa. Gasta 1.711.207 euros anuals, fent una mitjana de 16,40 euros per cadascun dels 104.373 habitants. Així, els habitants de barris allunyats del centre de Tarragona es veuen obligats a agafar el bus per moure’s, mentre que en altres ciutats més cohesionades poden fer-ho caminant.

Fortuny lamenta que finalment l’Estat no enviarà l’ajuda per les pèrdues en l’àrea de transport públic. «Havíem de rebre els 2 milions d’euros que hem deixat d’ingressar enguany», criticava el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament.

En tercera posició hi ha Lliçà d’Amunt, que té una despesa de 987.880 euros l’any. Això, dividit pels 15.256 habitants que té, fa una mitjana de 64,75 euros anuals per habitant. Després hi ha Lleida, amb una despesa pública de 8.024.046 euros en transport públic. Així, la mitjana és de 57,75 euros anuals pels 138.956 lleidatans i lleidatanes. En cinquè lloc hi ha Sant Cugat del Vallès, on els 91.006 habitants paguen 54,26 euros l’any pel transport públic, que fan un total de 4.937.614 euros de despesa pública.

En sisè lloc hi ha Calafell. La mitjana de despesa per habitant (26.538) és de 52,51 euros anuals, sumant una despesa pública d’1.393.547 euros l’any, fet que la col·loca en la segona ciutat de la província de Tarragona que més gasta en aquesta àrea. La tercera de la demarcació, i 14a a Catalunya, és Ascó. El municipi de la Ribera d’Ebre destina 58.000 euros anuals al transport públic, el que la suposa una mitjana de 34,94 euros per habitant (1.660).

Així, queda clar que Tarragona ciutat està força allunyada d’altres municipis de la província, mentre que els que més gasten de Catalunya són de la demarcació de Barcelona, d’on són set dels 10 municipis amb una major despesa en l’àrea del transport públic.

tracking