Diari Més

Societat

Una cadena humana reclama que la Savinosa sigui un espai natural

Diferents entitats ecologistes han aconseguit rodejar el perímetre de la finca i alçar la veu en contra del projecte de construcció d’un hotel de luxe

Els participants en la cadena humana van enllaçar les platges de l'Arrabassada i de la Savinosa.

Una cadena humana reclama que la Savinosa sigui un espai naturalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una cadena humana ha cobert el perímetre exterior de la finca de la Savinosa aquest migdia, per reivindicar que aquest destacat punt del front marítim de Tarragona es converteixi en un espai natural i per rebutjar la possibilitat que, en el futur, albergui un hotel de luxe, projecte que l’actual govern municipal, format per ERC i ECP, tampoc veu amb bons ulls. Diverses entitats ecologistes com Greenpeace, Gepec, Ecologistes en Acció o la Sínia han participat en aquesta iniciativa convocada per SOS Costa Daurada que ha comptat amb la participació de prop de tres-centes persones.

Un superheroi ha rebutels participants que hanfet la cadena humana des de la platja de l’Arrabassada. Aquest personatge ha recordat que quan era petit hi havia musclos a la platja i no va dubtar a mostrar la seva arma secreta, un colador de boletes de plàstic. El superheroi i una batucada han estatalgunes de les propostes que s'han dut a terme com a complement de l’acció reivindicativa.

La cadena humana ha començat amb la lectura d’un manifest per part de Núria Navarrete, d’Ecologistes en Acció, qui ha destacat que la convocatòria l'han fetdiferents organitzacions ecologistes del territori «que tenim la mateixa finalitat», la salvaguarda dels espais naturals de la zona. Amb relació a l’opció que un sector del conjunt de la Savinosa es dediqui a hotel de luxe, Navarrete ha dit que «seguirem fent accions en contra d’aquest projecte que, com el de la Budellera, segueix viu» tot i la suspensió del POUM del 2013 per part del Tribunal Suprem. «Lluitarem fins al final», ha dit la representant d’Ecologistes en Acció.

Divendres passat, el govern municipal de Tarragona va anunciar que descartava l’opció de construir un hotel de luxe. El regidor de Territori, Xavier Puig, va comentar que la recent sentència del Tribunal Suprem «marca un nou context» i que l’emergència climàtica i la pandèmia fan que ERC i ECP no considerin viable i adequat el projecte previst per la Diputació. Per la seva banda, l’administració provincial ha demanat que es descatalogui el preventori com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), fet que podria comportar-ne l’enderroc del complex.

Navarrete ha recordat l’origen de la Savinosa. «Es van lliurar diferents finques a la Mancomunitat de Catalunya per destinar aquest espai a un ús social, que és el que nosaltres demanem». En la lectura del manifest, Navarrete ha destacat la necessitat de «guanyar la Savinosa», un indret de la costa tarragonina que s’ha de convertir «en un jardí botànic destinat als ciutadans».

Els promotors de la cadena humana són partidaris «d’eliminar alguns dels edificis» que van configurar l’antic preventori, no tots, i que algun es rehabiliti per «dedicar-lo a aspectes vinculats amb la naturalesa i, també, al sector de la restauració, sempre que sigui accessible només a peu», ha dit Navarrete. L’espai de la Savinosa «ha d’estar dedicat al servei públic», ha apuntat la representant d’Ecologistes en Acció, qui també ha comentat que «cal recuperar el savinar».

Per altra banda, el comunicat ha fet referència a què un dels objectius de les entitats convocants de la cadena humana és contemplar aquest espai com un conjunt que ha d’incloure «des del morrot de la Savinosa a la platja Llarga, el Bosc de la Marquesa i la desembocadura del Gaià». És una zona «d’interès natural» que «cal preservar», ha remarcat Navarrete, perquè forma part de la «connectivitat ecològica» d’aquesta zona.

L’origen del preventori

Llucià Schmid Vilardaga va morir l’any 1911 sense tenir descendents i va decidir donar la seva herència a la Diputació de Tarragona, administració que, des de llavors, és propietària de la finca de la Savinosa. El conjunt d’edificis es va començar a construir l’any 1929 durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) i va ser inaugurat en el període de la Segona República (1932). El complex estava dotat de cinc edificis destinats a atendre persones afectades de tuberculosi. El 1966 va tancar les portes de manera definitiva i des de llavors les construccions s’han degradat.

Les persones que han participat en la cadena humana que ha encerclat el preventori de la Savinosa per rebutjar el projecte de construcció d'un hotel de luxe

Unes 300 persones encerclen el preventori de la Savinosa per oposar-se a la construcció d'un hotelACN

Durant l'acte s'ha llegit un manifest en contra de la construcció d'un hotel

Una cadena humana envolta la finca de la SavinosaDiari Més

Una cadena humana reclama que la Savinosa sigui un espai naturalDiari Més

tracking