Diari Més

Economia

La Diputació prioritza les inversions als municipis i la fibra òptica

El ple d’aquest divendres aprovarà un pressupost consensuat de més de 159 milions d’euros per a l’exercici del pròxim any    

Llauradó i Nin han presentat les línies mestres dels pressupostos en roda de premsa.

La Diputació prioritza les inversions als municipis i la fibra òpticaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona prioritzarà les inversions en el PAM (Pla d’Acció Municipal), la millora de les carreteres de la seva xarxa i la progressiva instal·lació de la fibra òptica fins a arribar a tots els municipis, a més de mesures per afavorir la sortida de la crisi en àmbits com la cultura i l’hostaleria. El govern ha consensuat amb els partits de l’oposició el pressupost de l’ens per al 2021, que serà aprovat en el ple de demà divendres. El pressupost total per al pròxim exercici ascendeix a 159.500.000 milions d’euros, dels quals 135 corresponen a la corporació, 17 a BASE i 7,5 al Patronat de Turisme.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha manifestat que és un pressupost «adaptat a la crisi, per reforçar àmbits que requereixen la nostra col·laboració» Llauradó ha destacat la partida de 31 milions d’euros destinada al PAM, la més important de les que hi ha hagut fins ara vinculades a aquest pla, dels quals 25 són per a inversions a realitzar en els diferents municipis i sis a despesa corrent d’aquests. «La inversió pública ha de ser protagonista per tal de sortir de la crisi», va remarcar la presidenta de l’ens. La Diputació afronta l’exercici del 2021 amb els comptes sanejats, després d’amortitzar 4,9 milions d’euros.

Llauradó ha destacat com a projecte clau per al territori «el desplegament de la fibra òptica», projecte que s’executarà de manera conjunta amb la Generalitat, «perquè la connectivitat és essencial», ha dit. La fibra òptica ha arribat aquest any a les capitals de les comarques i en el futur ho ha de fer a tots els municipis, ha anunciat Llauradó. La Diputació mantindrà converses amb la Generalitat per aprofitar la seva xarxa viària per fer passar la fibra òptica, ha afegit.

Entre els anys 2021 i 2024 les dues administracions destinaran 13,3 milions d’euros al pla de millora de les carreteres de la Diputació, dels quals 10,3 els aportarà l’ens intercomarcal i 13 la Generalitat. «Hem d’avançar en la lluita contra el despoblament del territori», ha apuntat Llauradó. En aquest context, el vicepresident de la Diputació i responsable de l’àrea d’Hisenda, Quim Nin, ha afegit que només en l’àmbit de la fibra òptica el 2020 «s’han invertit més de dos milions d’euros».

Per altra banda, Nin ha avançat que la proposta de pressupostos no trobarà cap entrebanc, ja que tots els grups representats a la Diputació han donat el seu vistiplau, un fet que «volem destacar», ha dit el vicepresident, qui ha subratllat «la col·laboració del PSC i de Ciutadans». «Hi ha consens, diàleg i pacte, que són les línies que es va marcar el govern de la Diputació», ha subratllat.

Pel que fa al PAM, dotat amb 85 milions d’euros per a l’actual mandat, Nin s'ha referit al fet que el 2021 «es destinaran 31 milions d’euros», xifra que suposa «l’esforç més gran que podíem fer, ja que mai hi havia hagut una partida tan alta».

El diputat d’Hisenda també ha comentat que totes les àrees de la Diputació «tindran continuïtat –pressupostària–, des de la recollida selectiva a la cultura» i, si convé, «estem disposats a buscar els diners que siguin necessaris».

Per altra banda, la Diputació obrirà noves línies d’ajuts, similars a les que ja es van encetar amb motiu de la crisi sanitària i en el marc del pla de xoc per lluitar contra la pandèmia de la covid-19.

Llauradó ha informat que les noves subvencions aniran destinades a entitats socials de la demarcació, «ja que tindran un paper essencial en la gestió del benestar de les persones en els pròxims mesos», ha dit. A més, hi haurà una nova convocatòria d’ajuts per a microempreses i professionals de l’àmbit de la cultura, i per a la millora d’immobles de titularitat municipal per destinar-los a habitatge social.

La Diputació augmentarà les aportacions a tres entitats dedicades a l’atenció social i a la lluita contra l’exclusió. Es tracta del Banc dels Aliments, Càritas i Creu Roja. Al mateix temps, es manté l’aportació anual a la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (FEHT), «un dels sectors que pitjor ho estan passant», ha comentat Llauradó.

La Savinosa

En el decurs de la roda de premsa ha sorgit la situació en què es troba la ciutat de Tarragona per la suspensió del POUM del 2013 pel Tribunal Suprem i la seva afectació al projecte de la Savinosa. En referència a aquest apartat, Quim Nin ha apuntat que «la Savinosa no té cap partida concreta dins dels pressupostos del 2021». «Estem parlant d’un tema urbanístic que s’ha de desencallar», hacomentat el vicepresident, per afegir que «al llarg de l’any ja es veurà si hi ha necessitat de fer aportacions». La Diputació ha demanat la modificació del POUM «per canviar els usos i ara cal veure com queda, després d’aquesta desafortunada notícia per Tarragona».

tracking