Diari Més

Hosteleria

Els bars de Tarragona diuen que «el virus és la classe política que gestiona la pandèmia»

L’hostaleria porta la seva protesta al Balcó del Mediterrani i expressa la seva inquietud davant un futur incert, tot i que des de demà ja podrà obrir parcialment

El Balcó del Mediterrani ha estat el punt de trobada de l'hostaleria i l'oci nocturn per mostrar el seu malestar amb l'administració.

Els bars de Tarragona diuen que «el virus és la classe política que gestiona la pandèmia»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’hostaleria i de l’oci nocturn ha mostratel seu malestar per la situació a la qual els ha portat la pandèmia de la covid-19 i per les mesures adoptades per l’administració. Tot i que demà dilluns els establiments ja podranobrir de manera parcial i amb horari limitat, prop de dos-cents professionals d’aquests sectors s'han concentrat al migdia al Balcó del Mediterrani. Treballadors de Glovo i Uber han protagonitzat una marxa lenta per la Rambla Nova amb les seves motos i bicicletes, i s'han sumata una acció de protesta on els sectors convocants van expressar el seu neguit per la situació en què es troben. «El veritable virus és la classe política que està gestionant la pandèmia». Aquesta frase de Maribel Rubio, portaveu de la Plataforma Empreses, Ciutadania i Entitats de Tarragona (PECET), resumeix el malestar d’un col·lectiu que, a més de considerar-se dels més afectats per la pandèmia, no entenen els canvis d’opinió de la Generalitat ni les formes de comunicar les mesures. «Un altre cop ens han enganyat», va dir Rubio, per afegir que «molts ens hem endeutat personalment, altres no podran obrir i molts no es menjaran els torrons».

Entre sorolls de cassoles i a la vista de pancartes amb textos com «Sempre han de pagar els mateixos» o «Som hostaleria i volem treballar», Rubio ha llegitun manifest amb un contingut contundent. «Ens trobem immersos en un caos i mesures com les que afecten els nostres sectors fa que anem directament cap a la destrucció de la nostra economia» i «vivim en una incertesa inacceptable», ha dit la portaveu de PECET.

Rubio ha recordatque l’hostaleria i l’oci nocturn –aquest darrer fa vuit mesos que té les portes tancades– «reclamem ajudes dignes, no som pidolaires i sí gent treballadora que crea riquesa i ofereix a la societat un espai de trobada». «Si no hi ha treball, no podrem pagar impostos per fer front a l’augment del 6,5 per cent del pressupost de la Casa Reial», ha ditla portaveu de la plataforma.

PECET reclama «el rescat immediat d’Europa» i que «no doni més diners a Espanya si no hi ha el compromís del Govern de revertir-lo en els treballadors i els ciutadans: no ens robeu més». «Seguim pagant, l’IVA, els autònoms, la llum i l’aigua quan els nostres ingressos són zero», ha remarcat la portaveu de la plataforma.

«Hi ha molta incertesa»

Carlos Martínez, del bar Petit Tarraco, ha comentat que, tot i les mesures adoptades per la Generalitat per poder obrir parcialment els establiments de l’hostaleria, «la situació està molt malament» i ha qüestionat les decisions «dels governs de Catalunya i d’Espanya». En el seu cas, podrà tenir «sis taules a la terrassa i cinc a l’interior». Martínez lamenta «les ajudes no acaben d’arribar i no sabem què fer» i ha recordat que «al País Basc les ajudes són de 4.000 euros, a Galícia de 2.500 euros i a Catalunya de 1.500 si és que t’arriben».

Per la seva banda, Cristina del Rey, del Kafe Milano, ha criticatel fet que «nosaltres, podem obrir amb un aforament del 30 per cent i la cultura amb 500 persones». «Al meu bar només podran estar a dins 8 clients i posar quatre taules a la terrassa». «Hem seguit totes les mesures de seguretat, però no ens ha servit de res».

El també hostaler Josep Maria Miró, de Dommus, ha comentat que «estem perduts i tenim dubtes perquè ara diuen una cosa –els responsables del govern de la Generalitat– i al cap d’unes hores han canviat d’opinió». «Amb dotze taules i un aforament a l’interior de 21 persones no tenim ingressos per pagar el lloguer, els autònoms i la seguretat social, entre altres coses». «Quan ens van tancar per primera vegada vaig demanar ajudes que encara no he cobrat», hasubratllat Miró.

tracking