Diari Més

Economia

La restauració lamenta no tenir ajudes si fa menjar per emportar

L’AEHT i la FIHRT posen en qüestió les mesures adoptades per l’administració per frenar la pandèmia i que afecten el sector

El Barquet manté la cuina oberta els matins per oferir gastronomia per emportar.

La restauració lamenta no tenir ajudes si fa menjar per emportarGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir el bar o restaurant obert a mitges per oferir menjar per emportar no està resultant ser una bona solució per a alguns establiments del sector, perquè no els permet acollir-se a la prestació de cessament de l’activitat, ja que es considera que aquests estan actiu, encara que sigui de manera parcial. Aquest fet va ser denunciat per l’Associació d’Empresaris Hostalers de Tarragona (AEHT) i la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) en un comunicat que van emetre ahir dimecres de manera conjunta. «Creiem que les prestacions ofertes no responen a la realitat del sector, ni són coherents amb les seves necessitats», van dir les dues entitats, per afegir que «les prestacions que proposa el Govern espanyol són com intentar parar una hemorràgia amb una tireta o com posar gasolina a un avió amb llaunes de 5 litres». «Són molt surrealistes i totalment impossibles», van dir.

Les dues associacions van posar de manifest «el nostre desacord i malestar amb les condicions de les prestacions, que vèiem al principi com una oportunitat per salvar els negocis dels nostres socis i, ara, se’ns presenten com una dificultat afegida a tot el que els hi ha caigut a sobre aquest any». Recorden que no tots els establiments poder oferir gastronomia per emportar-se i els que sí que ho poden fer estan subjectes a la demanda, més aviat limitada, i a la necessitat d’adaptar-se a les noves condicions del negoci. Els restaurants que estan oberts de manera parcial dubten sobre mantenir activa l’activitat o tancar del tot.

«No sabia res». Ramon Martí, responsable del restaurant El Llagut, desconeixia ahir el fet que oferir menjar per a emportar implica no rebre ajuts de l’administració. «És la primera notícia», va dir a aquesta redacció. «Acabo de sortir del primer servei i ja m’han fastiguejat el dia», va afegir el restaurador de la plaça del Rei.

Per la seva banda, Fidel Solé, del Barquet, va comentar que, tot i la complicada situació en què es troba el sector a causa de la pandèmia, «no ens plantegem tancar». «No és per una qüestió de números i sí de mantenir-nos actius a nivell personal oferint un servei», va recalcar. Solé va recordar que «només obrim al matí i la tarda la dedico a pintar, i el meu germà David a escriure llibres». «Tenint o no subvencions, has d’adaptar-te a les circumstàncies», va comentar.

Un restaurant de les comarques ebrenques amb una estrella Michelin, Les Moles, d’Ulldecona, valora aquests dies la possibilitat de tancar i no mantenir el servei que ofereix als seus clients en l’àmbit del menjar per emportar. El seu propietari i xef, Jeroni Castell, va manifestar a aquesta redacció que les mesures adoptades per l’administració és com «posar gasolina a un avió amb llaunes de 5 litres». «Són poc pràctiques, molt surrealistes i totalment impossibles», va apuntar.

Castell, que també és vicepresident de l’AEHT, va dir que «és una injustícia» el que està passant amb el seu sector. «Dubtem si acabarem tancant o no», però «no ho descartem», ja que «els comptes no surten». Segons la seva opinió, les mesures adoptades per l’administració «van deliberadament a carregar-se el sector». «Només rebem paraules bones, però la realitat és que amb les actuals dificultats és difícil que l’hostaleria pugui sobreviure», va afegir

tracking