Diari Més

Impostos

Tarragona bonificarà un 95% de l'ICIO en reformes de pisos anteriors al 75

Amb l’augment del 50% d’IBI als pisos buits, seran, a priori, els únics canvis a les ordenances fiscals

També es bonificarà el 95% de l'ICIO per fer instal·lacions de caràcter mediambiental.

El govern bonificarà un 95% de l'ICIO en habitatges anteriors a 1975Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern municipal bonificarà un 95% de l’ICIO, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, en aquelles reformes que es facin en edificis i habitatges construïts abans de l’any 1975. A més, també es bonificarà el 95% d’aquest impost en instal·lacions de caràcter mediambiental independentment de l’antiguitat de l’habitatge.

Tot indica que això, sumat a l’aplicació de l’augment del 50% de l’IBI (Impost de Béns Immobles) als propietaris de pisos buits a partir de l’1 de gener, seran les úniques modificacions en les ordenances fiscals de 2021. En aquest sentit, el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, defensa que les propostes de modificació que es presentin en les pròximes trobades per part dels grups municipals es podrien aplicar o bé de cara al 2022 o bé durant el 2021 en el cas d’aquells impostos que no meriten a 1 de gener. D’aquesta manera, la resta de taxes quedaran congelades. Cal recordar que l’any anterior es va incrementar la taxa de l’aigua en un 3,1%, la de la brossa en un 11,6% i també l’impost de plusvàlua. Fortuny explica que les bonificacions de l’ICIO pretenen estimular l’activitat econòmica de la ciutat. «Amb aquesta reducció de l’impost volem potenciar que la gent faci reformes i, d’aquesta manera, es doni feina als oficis de lampista, pintor, paleta, fuster, etc.».

Els grups municipals a l’oposició, però, lamenten la manca de voluntat de negociació del govern a l’hora de modificar altres ordenances fiscals en les reunions mantingudes. «El govern no ha donat l’opció de debatre possibles modificacions als impostos que finalment congelarà», critica Sandra Ramos, portaveu del PSC, formació que demanava, com a mínim, que es congelessin les taxes per començar a negociar els pressupostos.

En canvi, el PP i Cs, demanen una rebaixa de la pressió fiscal als ciutadans de Tarragona. «Diuen que no es poden rebaixar els impostos, però és clar que es poden rebaixar», etziba el portaveu popular Jose Luis Martín, que apunta que «l’altra cosa és que ho vulguin fer o no». Martín recorda, a més, que «encara que ara diguin que els congelen, l’any passat els van pujar tant que més ja no poden». «Tant Cs com nosaltres vam demanar una rebaixa de l’IBI i de les taxes de domini públic, però diuen que no es pot, quan ara s’hauria de fer un esforç per ajudar a tots els sectors, és lamentable», finalitza Martín. En la mateixa línia, el portaveu de la formació taronja, Rubén Viñuales, critica que «l’Ajuntament demana esforços a la ciutadania quan ell mateix no se’ls aplica, des que han arribat no han fet res més que pujar impostos». Sobre això, Fortuny defensa que «es prenen mesures amb la gent a qui li fa falta», assegurant que «no abaixem impostos però aquella persona en situació de vulnerabilitat es pot adreçar a Serveis Socials i rebre una condonació de la taxa d’aigua, per exemple, i és que la gent necessitada està atesa» i es refereix als arguments dels partits de dretes com a «populistes».

Pel que fa a la CUP, també lamenta la manca de diàleg de l’equip de govern davant la possibilitat de negociar altres canvis en les ordenances. «El problema és que ha tornat el mateix de l’any passat i ens tornen a dir que no som a temps de modificar la resta d’ordenances. L’any passat l’excusa era que acabaven d’entrar, però enguany no hi ha justificació possible, han tingut temps suficient però seguirem sense incorporar modificacions que són clau tant en la taxa de la brossa, l’IBI o l’AIE», lamenta Estrada, que recorda que la CUP aposta per una progressivitat pel que fa a la pressió fiscal, que és «pujar a qui més té per rebaixar a qui menys té». Cal destacar que el govern ha acceptat una esmena de la CUP en la bonificació de l’ICIO, i és que els habitatges en qüestió no es destinin després al mercat turístic.

Finalment, Junts no és tant crític pel que fa a les negociacions perquè espera que el govern tingui en compte i apliqui les seves propostes, que es posaran damunt la taula en la trobada d’avui, entre les quals destaquen la de rebaixar la càrrega fiscal a famílies, autònoms i Pimes i la de premiar la instal·lació de sistemes que apostin per les energies renovables i l’estalvi energètic.

tracking