Diari Més

Sanitat

Prop de vuitanta persones reclamen més recursos per al CAP Jaume I

Els convocants lamenten les cues que es formen al carrer i denuncien que no tothom pot demanar cita telemàticament

La concentració s'ha fet tot i que a les sis de la tarda plovia a Tarragona.

Prop de vuitanta persones reclamen més recursos per al CAP Jaume IGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vuitantena de persones s'han concentrat aquesta tarda davant les portes del CAP Jaume I, tot i la pluja, per reclamar més recursos amb l’objectiu de millorar el servei als usuaris. Sílvia Labodia i Marisa Cañón, en representació del Grup de Treball de Defensa de la Salut Pública, han manifestat que la situació en què es troba el CAP Jaume I, agreujat per la pandèmia de la covid-19, es reprodueix en altres centres d’atenció primària «de Tarragona i de Catalunya» per la baixa inversió de la Generalitat. El grup ha expressat el seu suport als convocants, entre els quals es trobaven les associacions de veïns del Port, Serrallo, Tarragona Centre i Verge del Carme, a més de la Federació d’Associació de Veïns de Tarragona i la Federació Segle XXI.

Labodia ha afirmat que «el CAP Jaume I és el que té més carències dels que hi ha a Tarragona» i ha apuntat que «la infraestructura no és l’adequada, ja que no és el mateix un CAP en un edifici vell que en un de nou». «Des de l’any 2013 lluitem per revertir la situació en què es troba la sanitat pública», ha afegit.

Per la seva banda, Cañón halamentat el fet que «falta finançament destinat als CAP, un servei de proximitat, ja que no supera el 16 per cent del pressupost de Salut». En el cas del CAP Jaume I, «hi ha moltes cues i queixes, però no és per culpa del personal que ofereix el servei», ha apuntat, per afegir que «són necessaris més recursos i més personal». «Una metgessa em va dir que hauríem d’haver fet concentracions com aquesta molt abans i té raó», ha remmarcat.

Labodia i Cañón han expressat el malestar del col·lectiu al qual representen pel fet que «hem fet tres peticions per reunir-nos» amb els responsables del departament de Salut a Tarragona «i sempre ens han contestat pels mitjans de comunicació». A més, «diuen que posen més personal sanitari, quan no és això», han subratllat, i han apuntay que accions com aquesta al carrer Jaume I «continuaran el temps que sigui necessari».

Per la seva banda, una representant de Sanitaris en Lluita ha llegit un comunicat, qüestionant «la gestió de la pandèmia» que aquest col·lectiu considera està sent «dolenta». «Les direccions dels hospitals i la Generalitat van tenir temps per preparar els centres, però no ho van fer», ha lamentat. Segons Sanitaris en Lluita, «les condicions laborals són precàries, els sous estan congelats des de fa temps i és normal que moltes persones marxin a treballar a altres països o abandonin la professió». «Els treballadors de la sanitat estan al límit des de fa temps», ha subratllat la portaveu de Sanitaris en Lluita.

Els convocants de la protesta també han fet públic un comunicat on, entre altres coses, han criticat les cues que es formen a l’exterior dels CAP, «sobretot per persones grans que han d’estar a cel ras», les llistes d’espera per ser atès per l’especialista i la situació laboral dels professionals de la sanitat.

Entre les reivindicacions que plantegen, destaca la petició que «els CAP ofereixin servei les 24 hores del dia», i critiquen l’ús excessiu de la tecnologia per posar-se en contacte amb els centres assistencials. «Hem fet una enquesta entre els usuaris del Jaume I i una majoria de respostes fan referència al fet que molta gent no sap com dirigir-se al centre de manera telemàtica», ha dit la persona que ha llegit el comunicat redactat pels convocants.

tracking