Diari Més

Economia

Les grans superfícies comercials es readapten a la normativa anticovid

Els establiments de les Gavarres de més de 800 metres quadrats limiten l’espai de vendes i a la Fira de Reus només poden obrir 11 de les 65 botigues

Aspecte que oferia la Fira Reus a les 16 hores de la tarda d'ahir davant de Kiwoko, un dels pocs establiments que ha pogut obrir.

Les grans superfícies comercials es readapten a la normativa anticovidOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els establiments de més de 800 metres quadrats han hagut de readaptar-se a la nova normativa decretada per la Generalitat per combatre la pandèmia de la covid-19. En el centre comercial a cel obert de les Gavarres, a Tarragona, la jornada d’ahir dilluns va ser, fins a cert punt, l’habitual, tot i que les botigues que superen la superfície citada han hagut de limitar l’espai destinat als clients. A la Fira de Reus només van poder obrir 11 dels 65 establiments, els que ofereixen serveis considerats essencials.

Un grup de persones feien cua a la porta d’accés a Leroy Merlin. El motiu és que, fins a nova ordre, l’aforament està limitat a 242 persones, ja que no es pot superar el 30 per cent, com es podia llegir en un cartell. Les diferents mesures adoptades no són coincidents. Un exemple és Decathlon, on només s’obre el passadís central, mentre que els laterals estan barrats. Això no implica que no es pugui vendre el producte que es troba exposat. Un anunci informa que la persona que desitgi un article de la zona en la qual no està permesa l’accessibilitat del client, s’ha de posar en contacte amb un dels venedors de l’establiment. A Barhaus, la superfície destinada a la venda també està acotada a 800 metres quadrats.

En altres establiments de les Gavarres, ahir la situació era diferent. A MediaMarkt, el client pot desplaçar-se per tota la superfície comercial. Establiments com Merkal Calçats, Sysk o Tuco també estaven oberts, així com concessionaris de vehicles.

Si el nombre de persones que van anar a les Gavarres va ser inferior al d’una jornada no afectada pel decret de la Generalitat, a la Fira de Reus l’afluència encara va ser menor. La gerent del centre comercial, Mayte Forjan, va destacar que només hna pogut obrir als clients 11 dels 65 establiments. «Des del passat divendres i durant quinze dies estaran tots tancats a excepció dels dedicats a activitats essencials», va dir Forjan, qui va afegir que «l’afluència de gent ha minvat, així com el temps d’estada». Molts clients van anar «a recollir comandes» als establiments dedicats a la restauració. Les persones que acostumen a anar als centres comercials a passejar «gairebé ha desaparegut», mentre que altres «han anat a mirar aparadors per agafar idees per les festes de Nadal», va apuntar.

Contingut del decret

El decret de la Generalitat estableix que s’exceptua la prohibició d’obertura al públic dels centres i recintes comercials si es dediquen la venda de productes d’alimentació, begudes i productes higiènics, així com d’articles de primera necessitat com els que ofereixen farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres de veterinària. En el cas d’establiments localitzats dins de recintes comercials i que tinguin un espai de venda que no superi els 800 metres quadrats, també poden vendre sempre que tinguin un accés directe i independent des de la via pública i que l’aforament no superi el 30 per cent. En el cas d’establiments i locals comercials amb una superfície de venda de més de 800 metres quadrats, aquest han de reduir l’espai d’obertura al públic i l’aforament al 30% del total permès per llicència o autorització de l’activitat que correspongui a aquesta superfície.

Per altra banda, poden obrir els establiments comercials detallistes, sigui quina sigui la seva superfície, sempre que es dediquin a productes essencials i de primera necessitat com l’alimentació i farmàcies, però també concessionaris d’automòbil i centres de jardineria.

L'aparcament d'Ocine va estar pràcticament buit tot el dia.

Les grans superfícies comercials es readapten a la normativa anticovidGerard Martí

Leroy Merlin va limitar l'aforament i va controlar l'accés.

Les grans superfícies comercials es readapten a la normativa anticovidGerard Martí

tracking