Diari Més

Tots Sants

«Ens avancem i diumenge no anirem al cementiri, com fem cada any»

Dues hores després de l’obertura de portes, prop de cinc-centes persones ja havien accedit al recinte ahir dijous al matí

Aspecte que oferia ahir dijous al matí un dels carrers del cementiri de Tarragona, amb molta gent condicionant els nínxols.

«Ens avancem i diumenge no anirem al cementiri, com fem cada any»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de cinc-centes persones havien passat ahir dijous pel cementiri per honrar els seus difunts en les dues primeres hores d’obertura de portes del recinte. A les 11.30 del matí hi havia 190 persones a l’interior, segons va informar la persona encarregada de controlar l’aforament. L’afluència va ser major que altres anys a hores d’ara, com a resposta a les mesures adoptades a conseqüència de la pandèmia de la covid-19. El consell d’esglaonar les visites va obtenir una resposta satisfactòria per molts tarragonins.

Imma Poblet i la seva mare Núria van comentar a aquesta redacció que «diumenge no vindrem al cementiri, com fem cada any, perquè hem decidit avançar-nos uns dies». La mare va apuntar que acostuma a visitar els seus difunts «un cop al mes, però aquest any no ha estat així per la pandèmia». La filla va afegir que «avui està tot molt tranquil, hi ha poca gent i el dia 1 de novembre no sé què passarà». Mentre conversaven amb aquesta redacció, mare i filla posaven terra i plantes en una torreta. «Estem fent de jardineres», van comentar, per afegir que «aquí tenim tota la família».

Josefa Santaella també va voler evitar les aglomeracions que es produeixen per Tots Sant. Aquest any l’aforament és limitat, està controlat, i les persones que accedeixen al cementiri no poden formar grups de més de sis persones ni romandre a l’interior més de mitja hora per motius de seguretat. «Les mesures que han adoptat són bones, hi ha menys gent i pots estar més tranquil·la i recollida», va dir, per afegir que «també està bé que la sortida sigui pel Camí del Llorito, penso que és millor així». Sense deixar de netejar l’exterior d’un nínxol, Santaella va apuntar que és partidària que el sistema que s’aplica aquest 2020 per la pandèmia «es mantingui altres anys». «Penso que és molt positiu», va subratllar.

Per la seva banda, Chari Caballero, la seva filla Vanesa i Yolanda Lledó, també membre de la família, s’afanyaven en la neteja dels nínxols dels seus difunts. «El dia 1 de novembre venim tota la família, però aquest any no pot ser», va comentar Caballero, qui va remarcar que «ens hem avançat» i l’experiència ha estat positiva perquè «hi ha més tranquil·litat». Caballero només va lamentar no poder anar al cementiri tots els membres de la família formant un únic grup, «però ens hem d’adaptar a la nova situació per poder recuperar la normalitat».

Menys punts de venda de flors

Un dels canvis que trobaran les persones que vagin aquests dies al cementiri és la reducció del nombre de punts de venda de flors, que s’ha reduït a quatre parades –ahir n’hi havia tres–. Tecla Romeu, representant d’una floristeria tarragonina amb més d’un segle d’experiència –va obrir el 1906–, va comentar que «l’Ajuntament només ha autoritzat als floristes que venem tot l’any i, amb aquesta mesura, s’evita l’intrusisme». Romeu va instal·lar el punt de venda el passat dilluns. «Està venint molta gent», va indicar, i va destacar el fet que les visites esglaonades al cementiri «és millor per a nosaltres, perquè el treball és més esglaonat». La seva filla, Mireia González, va remarcar que «cada dia rebem encàrrecs, perquè molta gent ha decidit avançar-se al diumenge». Davant la incertesa del moment, «moltes persones ja han vingut al cementiri».

tracking