Diari Més

Patrimoni

El PSC lamenta que «no surti ni una línea» del MNAT al Pla de Museus

Els socialistes demanen «l’encaix» de l’Arqueològic en el «sistema català» i reclamen «una mesa conjunta» per què la situació «encara és reversible»

La regidora Floria i la diputada Ibarra, ahir davant la seu del MNAT a la plaça del Rei.

El PSC lamenta que «no surti ni una línea» del MNAT al Pla de MuseusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va expressar el seu malestar pel fet que el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) no hi figura en el Pla de Museus de Catalunya 2030, aprovat per la Generalitat fa tres setmanes. En una roda de premsa celebrada a la plaça del Rei ahir dimecres, on es troba la seu històrica del MNAT, actualment en obres, la diputada al Parlament Rosa Maria Ibarra i la regidora de l’Ajuntament Begoña Floria van fer pública la preocupació de la seva formació per l’absència del museu tarragoní en un pla que «ha d’articular un discurs de país».

Floria, va fer esment a una moció presentada al ple de l’Ajuntament el 2017, «on ja demanaven l’encaix del MNAT amb la resta de museus de Catalunya». L’Arqueològic «és l’únic museu nacional d’àmbit estatal a Catalunya i és un centre de referència». El MNAT és propietat de l’Estat, però la gestió depèn de la Generalitat. «És com el Port, que és estatal, però al seu president l’escull el Govern de Catalunya», va apuntar Floria.

La regidora va recordar que l’exalcalde Josep Fèlix Ballesteros es va entrevistar amb Santi Vila, quan aquest era conseller de Cultura, «per abordar aquesta qüestió i les dues parts la van afrontar amb molta lleialtat», va dir. En les converses «es va acordar situar Tarragona com a capital museística del món clàssic, però ara constatem que no surt ni una línia d’aquest en el Pla de Museus de Catalunya 2030». Els contactes amb la Generalitat «es van mantenir fins a les eleccions del 2019», va apuntar.

El PSC proposa la creació d’una taula de treball «on es parli d’aquest tema i d’altres que afecten el patrimoni de la ciutat que estan aturats», va comentar Floria, qui va reconèixer que «no és fàcil» la incorporació del MNAT al Pla de Museus de Catalunya 2030, «perquè intervenen diferents competències», però sí que es pot treballar «per trobar un encaix». «Hem iniciat gestions per tal que l’Ajuntament reclami la creació de la taula de conjunta», va comentar la regidora, i va recordar que hi ha temes pendents com «el futur museu de la romanitat de Tabacalera».

«Encara si és a temps»

Per la seva banda, la diputada socialista Rosa Maria Ibarra va dir al seu torn que «el que ha passat amb el MNAT no pot ser». La Generalitat «no afronta l’encaix del MNAT, ni el nomena en el Pla de Museus de Catalunya, i aquesta situació s’ha de revertir establint una cooperació entre l’Ajuntament i la Generalitat». A més, «encara s’hi és a temps», va subratllar.

La diputada al Parlament va remarcar que Tarragona «ha d’esdevenir la capital de la romanitat a Catalunya i, per tant, s’ha de considerar el MNAT, com l’únic museu referent a Catalunya en la seva especialitat». «Aquesta aspiració segueix vigent i no pot quedar diluïda en un museu nacional català com un component més», va dir. Ibarra va recordar que ahir dimecres la consellera de Cultura havia d’assistir a la comissió parlamentària, que finalment es va suspendre, per la qual cosa «hem formulat una proposta de resolució en la mateixa línia que esperem que es pugui debatre la pròxima setmana».

tracking